Lifestyle

Što je estrogen i zašto je važan?

Što je uopće estrogen?

Što je estrogen? Estrogen je jedan od ženski spolnih hormona koji se uglavnom ponajviše stvara u ženskome tijelu te je odgovoran za rast i razvoj ženskih spolnih karakteristika i on ujedno određuje generalni vanjski izgled žena.

Glavni izvor u kojemu se stvara estrogen su jajnici, no oni se ujedno stvaraju i u masnom tkivu kao i u nadbubrežnoj žlijezdi.

Tjelesna masnoća je jedan od izvora estrogena, te ukoliko žena ima prekomjernu tjelesnu težinu, ona sa sobom novi povećani izvor od razvoja raka koji je ovisan o estrogenu, kao što su primjerice rak dojke i rak maternice.

Estrogeni se razvijaju iz kolesterola koji podrijetlom potječe iz lipoproteinskih čestica koje su niske gustoće (LDL kolesterol).

Ove čestice se prenose od kolesterola do ciljanog organa, a to su jajnici i nadbubrežna žlijezda. Potom pretvorbom preko androstendiona se stvaraju estrogeni, odnosno nastaju preko testosterona kroz proces koji se naziva još i steroidogeneza.

U nastavku vam otkrivamo koja je njihova uloga i u kojim funkcijama oni sudjeluju.

što je estrogen
Što je estrogen?Estrogen je jedan od ženski spolnih hormona koji se uglavnom ponajviše stvara u ženskome tijelu.

Čemu služi estrogen?

Glavna uloga estrogena je da potakne različite odgovore ciljanih organa na koje se estrogen veže i djeluje, a to su na primjer u maternici, u dojkama, u kostima, u koži i u krvnim žilama.

Estrogen je odgovoran i za razvijanje ženskih spolnih karakteristika kod žena, te isto tako je odgovoran za određivanje vanjskog izgleda tijela.

U ženskom tijelu se proizvode tri glavna estrogena, a to su estradiol, estron i estriol. On utječe na više od 900 genetskih poruka koje žensko tijelo šalje kako bi tijelo moglo normalno funkcionirati i kako bi se razina estrogena uspješno reguliralo.

Glavni je estradiol koji nastaje u stanicama jajnika, dok se estron razvija u masnom tkivu. Estradiol je čak 10 puta jači od estrona, te 80 puta jači od estriola.

Estriol je oksidacijskih produkt od estrona i estradiola. Estriol se stvara u posteljici tokom trudnoće. Kada se mjeri razina estrogena u krvi, dobivena vrijednosti odgovora zbroju estrona i estradiola.

sto je estrogen
Što je estrogen? Glavna uloga estrogena je da potakne različite odgovore ciljanih organa na koje se estrogen veže

Koju funkciju obnaša estrogen?

Osim što je estrogen važan za reproduktivnu ulogu žene, ujedno je čuvar bitnih i vitalnih funkcija žene i njezinog cjelokupnog zdravlja.

Estrogen dobro djeluje na metabolizam i razgradnju kolesterola i masti u krvi, te pozitivno djeluje na regulaciju razine šećera i inzulina u krvi, te čuva kosti od razvoja osteoporoze, štiti žensko tijela od kardiovaskularnih bolesti, potiče rast kose i stvaranje kolagena u koži, te povoljno djeluje na mentalno zdravlje, pamćenje, koncentraciju i daje nam pozitivnu energiju i čuva nam libido, te ujedno smanjenje pojavu infekcija donjeg urogenitalnog trakta.

sto je estrogen
Što je estrogen?Estrogen dobro djeluje na metabolizam i razgradnju kolesterola i masti u krvi.

Ukoliko se poveća razina estrogena, može se povećati i rizik od razvoja raka, dok ako dođe do manjka estrogena može biti ugroženo vitalno zdravlje kao i reprodukcija.

Ljudsko tijelo je zaduženo za održavanje hormonske ravnoteže, no neki vanjski ili unutarnji mogu utjecati na njegovu razinu.

Ako dođe do manjka, to se događa ili zbog menopauze, ili zbog poremećaja prehrane, intenzivnog vježbanja, stresa, metaboličkog poremećaja, bolesti, štitnjače, dijabetesa i slično. Kod viška estrogena, to se događa zbog neispravnog metabolizma estrogena, ali i zbog prekomjerne tjelesne težine.


Izvorni članak

Preporuka za vas:

Komentariši