Lifestyle

Epri – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Za što se koristi Epri?

Epri tablete u sebi sadrže djelatni sastojak zvan rosuvastatin. Navedene tablete pripadaju u skupinu lijekova koje nazivamo statini. Njihovo djelovanje je usmjereno na smanjenje razine masnih tvari u krvi, točnije za smanjenje kolesterola. U našoj krvi nalazimo na loš LDL-k kolesterol, i dobar HDL-K kolesterol. Navedene tablete imaju za cilj povisiti omjer dobrog kolesterola. Epri se najčešće prepisuje osobama koje pate od visokog kolesterola. Korištenjem navedenih i sličnih tableta smanjuje se rizik za nastanak srčanog i moždanog udara.

Uz tablete, liječnik će sigurno savjetovati i promjenu životnog stila, koj će odnositi na drugačiji plan prehrane i na pojačanu fizičku aktivnost. Djelovanje navedenih tableta je fokusirano na uklanjanje lošeg kolesterola iz krvi. Prepisana terapija se nikada ne smije ukidati svojevoljno, pa čak i onda kada su se vrijednosti kolesterola vratile u svoju normalnost. Većina ljudi koji pate od povišenog kolesterola nema klinički vidljivih simptoma, što je itekako opasno jer nastaje tiho začepljenje krvnih žila. Začepljenje krvnih žila može uzrokovati srčani ili moždani udar koji može rezultirati sa smrću.

Epri primjena i mjere opreza

Kako se uzimaju Epri tablete? Navedene tablete bi se trebale uzimati striktno po uputama liječnika. Ukoliko vam je nešto sumnjivo, tada se za pomoć možete obratiti ljekarniku. Liječenje s navedenim lijekom počinje s dozama od 5 ili 10 mg. Odabir početne doze će ovisiti o razini kolesterola, riziku od srčanog te moždanog udata, o mogućoj osjetljivosti na lijek. Povećanje doze je moguće kroz vrijeme liječenja, no između povećanja doze mora proći minimalno 4 tjedna. Tablete se gutaju cijele uz čašu vode.

Navedena tableta ne zahtjeva točno vrijeme uzimanja. Epri tablete će zahtijevati redovite kontrole kolesterola. Što ako uzmete tabletu više? U slučaju da je došlo do predoziranja, tada je potrebno zatražiti liječničku pomoć. Ako ste možda zaboravili uzeti tabletu, ne preporučuje se uzimanje duple doze, bitno je da sutradan nastavite s normalnim uzimanjem. Da li se smije ukinuti terapija ukoliko je došlo do poboljšanja? Redovite kontrole kolesterola će ukazati na stanje poboljšanja. Međutim, ono nije razlog za prekidanje propisane terapije.

Epri nuspojave i liječenje

Navedene tablete se dobivaju na liječnički recept i kupuju se u ljekarni. Cijena za pakiranje od 30 tableta iznosi 44,84 kune. Uzimanje Epri tableta može uzrokovati nuspojave, iako se one ne moraju pojaviti kod svakog pacijenta. Nuspojave su često blage prirode i često će proći već nakon kratkog vremena. Česte nuspojave su: Glavobolja, zatvor, osjećaj kao da ste bolesni, bolovi u trbuhu, bolovi u mišićima, osjećaj slabosti. Navedene tablete mogu uzrokovati i sljedeće alergijske reakcije: Otežano disanje, otekline lica, jezika, usnica, grla, teško gutanje, jak svrbež kože.

Pri jakoj alergijskoj reakciji bitno je prestati s konzumacijom lijeka i zatražiti pomoć liječnika. Ostale nuspojave je moguće pročitati na uputi o lijeku koja dolazi sa pakiranjem. Liječenje Epri tabletama je učinkovito, barem tako navode iskustva mnogih pacijenata. Navedene tablete bi se trebale čuvati na mjestu koje je zaštićeno od svjetla i vlage, u originalnom pakiranju. U slučaju isteka lijeka, važno je obavijestiti liječnika kako vam treba nova terapija. Uz korištenje navedenih tableta važna je provjera kolesterola i promjena načina života.

Tagovi:

#Epri #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Komentariši