Lifestyle

Što je bihejvioralna terapija – Kako djeluje bihejvioralna terapija

Što je bihejvioralna terapija?

Bihejvioralna terapija trenutno se opisuje kao najzastupljenija metoda u psihoterapiji. Navedeni oblik terapije dokazano poboljšava psihičko zdravlje osobe, što u konačnici dovodi do kvalitetnijeg života. Bihejvioralna terapija orijentirana je na aktivno djelovanje u rješavanju stvarnih i konkretnih problema, kao i na sprječavanje razvoja mogućih psihičkih bolesti. Ova terapija je razvijena prema znanstveno osnovanoj teoriji prema kojoj ljudi koji se nalaze u teškim ili bolnim situacijama mogu razviti određene smetnje u mišljenju i tako razviti distorziju.

Distorzija mišljenja može utjecati na racionalno gledanje na stvarnost, što u konačnici može utjecati na život osobe. Ovakav vid terapije pomaže osobama da prihvate stvarnost, ali ih i uči da prilagode svoje ponašanje, kao i da prebrode sve životne nedaće. Cilj ovakve terapije je u potpunosti promijeniti način razmišljanja pojedine osobe, što znači upustiti se u konkretno rješavanje određenih problema kako bi se sačuvalo mentalno zdravlje. Nakon terapije osoba će se osjećati mentalno zdravija, sretnija, zadovoljnija ali i produktivnija.

Kome je potrebna bihejvioralna terapija?

Postoji mišljenje kako su osobe koje se podvrgavaju psihoterapiji pacijenti, no potrebno je naglasiti da se njome služe i osobe koje ne boluju od mentalnih bolesti. Bihejvioralna terapija koristit će se kod psihički zdravih osoba kojima je potrebna pomoć u rješavanju svakodnevnih problema koji su uzrokovani normalnim životom. U primjeru, ovakva terapija može dobro poslužiti osobi koja prolazi kroz težak ljubavni prekid, osobi koja je pod stresom od posla, osobi koja se traži u životu.

Potrebno je naglasiti kako se bihejvioralna terapija koristi i kod raznih dijagnosticiranih poteškoća poput: Depresije ili anksioznih poremećaja, hipohondrije, problema sa spavanjem, opsesivno kompulzivnih poremećaja, problema s reakcijama, ovisnosti, poremećaja hranjena. Navedena terapija također može pomoći i ljudima koji samostalno žele razviti samopoštovanje kao i samopouzdanje, osobama koje žele poboljšati svoje komunikacijske te socijalne vještine, osobama koje se generalno žele razvijati. Može se reći kako se navedena terapija može primijeniti u širokom spektru, osobito kod osoba koje žele napredovati i ulagati u osobni rast i razvoj.

kako izgleda bihejvioralna terapija?

Navedeni oblik terapije zahtijeva, prema psihoterapijskim okvirima veoma malo vremena. Prosječno trajanje terapije iznosi 10 do 16 sastanaka, iako neke osobe primijete poboljšanje i nakon samo nekoliko sastanaka. Bihejvioralna terapija se izvodi na način da se terapeut i pacijent sataju jednom u tjednu. U prvim susretima stvara se detaljna slika o određenom problemu, što znači da se osobi dozvoljava da se izražava, a terapeut postavlja potrebna pitanja kako bi se došlo do korijena samog problema.

Za uspostavljanje dijagnoze, osoba će ispunit nekoliko upitnika koji se odnose na osjećaje, tegobe, ponašanje, fizičke simptome. Kada je upitnik ispunjen, terapeut gleda odgovore i na temelju dijagoze osmišljava daljnji plan terapije. Bihejvioralna terapija ponajviše se temelji na domaćim zadaćama koje se moraju provoditi u svakodnevnom životu. Često će osoba voditi bilješke o svojim osjećajima, ali i rapoloženjima i brigama, zapisivat će aktivnosti kroz dan, provoditi promjene.

Redovito te svjesno provođenje ovih zadaća ubrzava tijek terapije, što u konačnici dovodi do toga da se osoba bolje osjeća i može normalno savladati svoje osjećaje i misli. Terapeut će na svakoj seansi evaluirat napredak osobe i na taj način se dobiva individualan pristup koji pomaže u postizanju dugotrajnih rezultata. Tijekom trajanja terapije, osoba slobodno može izražavati svoje mišljenje i stavove, tražiti dodatnu pomoć i savjete.

Tagovi:

#Što #bihejvioralna #terapija #Kako #djeluje #bihejvioralna #terapija
Izvorni članak