Što je hematom – Arz.hr

Hematom – uzrok

Contents

Hematom je nakupina krvi izvan krvnih žila koja nastaje zbog unutarnjeg krvarenja, te ako se nalazi ispod kože to se onda naziva modrica. Potkožni hematom se najčešće pojavljuje nakon neke sportske povrede ili nakon prometne nesreće. Podljev krvi ili modrica nastaje kada dođe do oštećenja krvne žile, što najčešće se dogodi udarcem. Krv iscuri u okolno tkivo i kroz kožu podljev izgledao kao plavkasto ili zelenkasto tkivo te to nazivamo modricom. Naše se tijelo na više načina brine o tome kako da zaustavi krvarenje. Krvne žile se sužavaju, stvaraju se takozvani čepovi i stvaraju se vlakna s ugrušcima. Ova mjesta postaju osjetljiva, bolna i natečena dok se mjesto ozljede ne oporavi u potpunosti. Hematomi mogu biti potkožni koji su vidljivi pod kožom te se to naziva modrica, ali mogu se nalaziti u organu, a najbolji primjeri toga su hematomi koji se nalaze u mozgu ili u jetri. Isto tako, mogu se pojaviti između organa i u unutarnjim dupljama, poput grudnog koša i abdomena.

Hematom – klasifikacija

Nakon nekog vremena, obično to bude nakon tjedan dana dolazi do kolimacije hematoma uz istovremenu resorpciju stare krvi. Ukoliko se hematomi nalaze u zglobnim šupljinama one mogu smanjiti pokretljivost zgloba te dovesti do otoka okolnih mekih tkiva. Ako krvarenje ograničeno na mjesto koje je okruženo čvrstom i neelastičnom strukturom poput kosti, hrskavice i fascije onda može pritisak porasti do mjere gdje je normalno tkivo ugroženo.

Hematomi se klasificiraju na tipove i stupnjeve.

Tipovi:

Glava:

– Subgalealni koji se nalazi između galea aponeurotica i periosta

– Cephalhematoma koji se nalazi između periosta i lubanje

– Epiduralni koji se nalazi između lubanje i dura mater

– Subduralni koji se nalazi između dura mater i arahnoidea

– Subarachnoid koji se nalazi između arahnoidea pia mater

– Othematoma koji se nalazi između kože i hrskavice uha

– Perihondralni na uhu

Potkožni ili modrica

Perianalni koji se nalazi na anusu

Subungvalni koji se nalazi na noktu

Stupnjevi:

Petechiae je mali hematom do 3 mm

Purpura su modrice do 1 cm

Ecchymosis je hematom eći od 3 cm.

Hematom – liječenje

Hematom može biti uzrokovan ozljedom u sportu ili prometnom nesrećom. Također, hematom može nastati spontano ukoliko kod osobe postoji poremećaj koagulacije. Ako pacijent uzima lijekove za kardiovaskularne bolesti ili lijekove za prevenciju tromboze mogu im se pojaviti spontani hematomi. Kada su u pitanju mali hematomi, oni ne zahtijevaju operativni zahvat, no možete koristiti posebne masti kako bi potkožne modrice mogle što prije se povući. Hematomi koji se nalaze unutar lubanje zahtijevaju hitnu pomoć, gdje će biti potrebna dekompresija i evakuacija hematoma. Hematomi koji se nalaze unutar grudnog koša moraju se ukloniti ako utječu na srce i pluća. Kod hematoma koji se nalaze u trbušnoj šupljini se moraju ukloniti operativnim zahvatom ako se kod pacijenta pronađe velika količina krvi, ako postoji sindrom abdominalnog kompartmenta ili ako postoji značajna hemodinamska nestabilnost. Hematomi koji se nalaze na trbušnom zidu se moraju ukloniti ako sami od sebe ne nestanu i ne može se sam spontano resorbirati.

Tagovi:

#Što #hematom #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar