Što je kriptorhizam – Arz.hr

Što je kriptorhizam

Contents

Kriptorhizam je medicinski termin koji se koristi za opisivanje stanja u kojem jedan ili oba testisa nisu spuštena u skrotum (mošnje) kod muškaraca nakon rođenja. Normalan razvoj testisa u fetusa uključuje njihovo formiranje u abdomenu, a zatim njihovo spuštanje kroz ingvinalni kanal u skrotum tijekom prenatalnog i postnatalnog razvoja. Kriptorhizam se može pojaviti kao jednostrani ili obostrani poremećaj, a može biti uzrokovan različitim čimbenicima, uključujući genetske, hormonske i okolišne faktore. Ova stanja mogu biti privremena ili trajna. Nepostojanje testisa u skrotumu može uzrokovati probleme s plodnosti i povećati rizik od neplodnosti, a također povećava rizik od razvoja raka testisa. Stoga se preporučuje rano dijagnosticiranje kriptorhizma kako bi se započelo liječenje što je ranije moguće, obično kroz kirurške zahvate za vraćanje testisa u skrotum ili uklanjanje testisa ako se ne može spustiti. U nekim slučajevima, posebno kod dojenčadi, liječnik može preporučiti čekanje i praćenje stanja, jer se testis može samostalno spustiti tijekom prvih šest mjeseci života.

Kriptorhizam – simptomi, dijagnostika

Stanje kriptorhizma u kojem jedan ili oba testisa nisu spuštena u mošnju (skrotum), obično nema simptoma koji bi se primijetili osim nedostatka testisa u mošnji. Međutim, u nekim slučajevima mogu se pojaviti sljedeći simptomi: Pojava kriptorhizma se dijagnosticira kada se jedan ili oba testisa ne mogu osjetiti u mošnji tijekom fizičkog pregleda. U nekim slučajevima, testis koji nije spušten može ostati zaglavljen u trbušnoj šupljini, što može uzrokovati bol ili nelagodu u tom području. Stanje kriptorhizma može utjecati na proizvodnju sperme i povećati rizik od neplodnosti. Muškarci sa stanjem kriptorhizma mogu imati veći rizik od razvoja raka testisa. Rana dijagnoza i liječenje kriptorhizma mogu pomoći u sprečavanju komplikacija i zdravstvenih problema. Postoji nekoliko načina za dijagnosticiranje kriptorhizma: Fizički pregled pri kojem liječnik može palpirati skrotum kako bi provjerio prisutnost oba testisa. Ako jedan ili oba testisa nisu prisutna u skrotumu, može se smatrati da pacijent ima kriptorhizam. Ultrazvuk je učinkovit način za otkrivanje kriptorhizma, jer se testisi mogu vizualizirati i ako nisu u skrotumu. Ultrazvuk može pomoći u određivanju gdje se točno nalazi testis koji nije spušten. Kod nekih muškaraca, stanje kriptorhizma može biti povezano s nekim genetskim i hormonalnim poremećajima. Kromosomske i hormonalne analize mogu se provesti kako bi se utvrdilo jesu li ti poremećaji prisutni. Ako se utvrdi da pacijent ima kriptorhizam, liječenje se može preporučiti kako bi se spriječili problemi s plodnošću i drugi potencijalni zdravstveni problemi.

Kriptorhizam – liječenje

Liječenje kriptorhizma obično ovisi o dobi pacijenta, ozbiljnosti stanja i drugim čimbenicima. U većini slučajeva kada je u pitanju kriptorhizam liječenje uključuje kirurški zahvat. Evo nekih od mogućih načina liječenja kriptorhizma: Orhijopexija: Ovo je kirurški zahvat koji se koristi za spuštanje testisa u mošnju. Tijekom postupka, kirurg pravi rez u mošnji i umetne instrument za podizanje testisa u scrotum. Ponekad je potrebno koristiti laparoskopiju ako se testis nalazi u abdomenu, kako bi se uhvatilo testisna vrećica te spustio testis. Orhidektomija: Ako testis nije moguće spustiti, može se preporučiti uklanjanje testisa kako bi se spriječili zdravstveni problemi kao što su neplodnost ili rak testisa. Praćenje: U nekim slučajevima, posebno kod dojenčadi, liječnik može preporučiti čekanje i praćenje stanja, jer se testis može samostalno spustiti tijekom prvih šest mjeseci života. Liječenje kriptorhizma je važno kako bi se spriječili problemi s plodnošću i drugi zdravstveni problemi. Ako se pojave bilo kakvi simptomi koji upućuju na kriptorhizam ili osoba sumnja da ga ima, potrebno je obratiti se svom liječniku kako bi se dobila pravilna dijagnoza i preporuke za liječenje.

Tagovi:

#Što #kriptorhizam #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar