Lifestyle

Što je ovulacija –

Što je uopće ovulacija?

Ovulacija je poput kratkotrajnog prozora koji se otvara svakog mjeseca, trajajući samo 12 do 24 sata, dok jajna stanica postaje spremna za potencijalnu oplodnju. No, spermiji u ženskom tijelu mogu preživjeti znatno duže, često između tri i šest dana. Ovo znači da čak i nekoliko dana prije samog trenutka ovulacije, spermiji mogu čekati povoljan trenutak za oplodnju. Stoga je precizno predviđanje vremena ovulacije ključno, često izazovno, kako bi se utvrdilo kada je najveća vjerojatnost za začeće ili, obratno, kako bi se spriječila neželjena trudnoća. Menstrualni ciklus služi kao vodič za ovu prognozu i obično se mjeri od početka jednog menstrualnog krvarenja do početka sljedećeg. Iako se smatra normalnim da traje između 28 i 32 dana, važno je napomenuti da dulji ili kraći ciklusi (između 24 i 35 dana) također ulaze u okvire normalnosti. Kako bi se mogla predvidjeti ovulacija, potrebno je dobro razumjeti menstrualni ciklus i pažljivo pratiti promjene u ženskom tijelu. Ovo je bitno kako bi ste znali kako planirati odnosno spriječiti trudnoću.

Kada počinje ovulacija?

Ovulacija je ključni trenutak u ženskom reproduktivnom ciklusu te se obično pojavljuje oko 14 dana prije početka sljedećeg menstrualnog krvarenja. No, važno je shvatiti da taj trenutak može varirati, obuhvaćajući raspon od 10 do 16 dana, što ovisi o trajanju tzv. luteinske ili sekrecijske faze menstrualnog ciklusa. U idealnom, 28-dnevnom menstrualnom ciklusu, ovulaciju bismo mogli očekivati između 13. i 15. dana, računajući od prvog dana ciklusa ili od prvog dana menstrualnog krvarenja. To bi značilo da bi većina žena tijekom takvog ciklusa ovulirala otprilike 14. dana. Međutim, većina žena nema uvijek pravilne i prosječne menstrualne cikluse. Nepravilnosti su česta pojava, a moguće su i promjene koje utječu na odgodu ovulacije. Ove varijacije iz ciklusa u ciklus čine izazovnim upotrebu jednostavne matematičke formule za precizno određivanje trenutka ovulacije. Iz tog je razloga bitno biti svjestan svojeg vlastitog ženskog tijela te osluškivati signale koje Vam tijelo šalje kako bi se moglo što lakše previdjeti kada počinje ovulacija.

Kako se previđa ovulacija?

Postoji nekoliko metoda kako se može previdjeti ovulacija.

Menstruacijski kalendar – ovulaciju možete predvidjeti prateći svoj menstrualni ciklus tijekom nekoliko mjeseci. U prosjeku, ovulacija se događa 12 do 16 dana prije sljedećeg menstrualnog krvarenja. Većina žena ovulira između 11. i 21. dana ciklusa. Sa zabilježavanjem ovih podataka, možete puno bolje razumjeti svoj menstrualni ciklus i lakše previdjeti ovulaciju. Ova metoda nije pouzdana za žene koje imaju nepravilne cikluse.

Osluškivanje tijela – tijelo šalje signale o nadolazećoj ovulaciji, uključujući bol ili grčeve u donjem dijelu trbuha, oskudno krvarenje i povećanu spolnu želju. Praćenjem ovih promjena možete približno predvidjeti trenutak ovulacije. Međutim, stres, lijekovi i drugi faktori mogu utjecati na te signale.

Mjerenje bazalne tjelesne temperature – redovito mjerenje i bilježenje bazalne tjelesne temperature tijekom nekoliko menstrualnih ciklusa može pomoći u predviđanju ovulacije. Temperatura tijela raste nakon ovulacije, pa možete primijetiti dramatičan porast temperature. Bitno je redovno, svaki dan u isto vrijeme mjeriti temperaturu, i to odmah nakon buđenja.

Promjene na vratu maternice – promjene u položaju i izgledu vrata maternice također mogu ukazivati na nadolazeću ovulaciju. Vrata maternice postaje mekši i otvoreniji tijekom ovulacije kako bi omogućio prolaz spermija. Također, cervikalna sluz postaje obilna, viskozna i rastezljiva tijekom ovulacije.

Testovi za predviđanje ovulacije – dostupni su testovi koji mjere razinu luteinizirajućeg hormona, ili skraćeno LH, te ovi testovi pomažu u predviđanju ovulacije. Izraziti porast LH-a obično se događa 12 do 24 sata prije ovulacije.

Tagovi:

#Što #ovulacija #
Izvorni članak