Lifestyle

Kada se radi ogtt test

Što je OGTT test?

OGTT test ili oralni glukoza tolerans test odnosi se na ispitivanje oralne podnošljivosti glukoze i najčešće služi za otkrivanje poremećaja koji se pojavljuju u metabolizmu same glukoze. Gestacijski dijabetes je oblik šećerne bolesti koji će ustanoviti u trudnoći. Prema mnogim sadašnjim istraživanjima oko 18% trudnica pati od navedenog oblika dijabetesa, što znači da svaka šesta trudnica mora imati određeni nadzor tijekom trudnoće. Što je OGTT test? Riječ je o analizi krvi koja će se najčešće raditi između 24-og i 28-og tjedna trudnoće.

Uz pomoć navedenog testa provjerava se osjetljivost tijela trudnice na glukozu, i tako se utvrđuje postojanje gestacijskog dijabetesa. Kako se postavlja točna dijagnoza na gestacijski dijabetes? Dijagnoza će se postaviti prema samome nalazu koji će upućivati na povišene vrijednost šećera natašte, ili na temelju nalaza nakon 2 sata. Test će usporediti tri razine vrijednosti šećera u samoj krvi – Natašte, sat vremena nakon što je trudnica konzumirala određenu količinu glukoze, i dva sata nakon konzumacije određene hrane.

Kako i gdje se radi OGTT test?

Navedeni test raditi će se u laboratorijima. Trudnica će prvo vaditi krv natašte, zatim dobiva pomno doziranu glukozu koja je razmućena u vodi. Ovu slatku tekućinu trudnica će piti u manjim gutljajima kako ne bi došlo do refleksa povraćanja. Nakon ispijanja tekućine, trudnica će dva sata odmarati, bez dodatne konzumacije hrane ili pića. Kretanje za vrijeme odmora mora biti minimalno kako fizička aktivnost ne bi utjecala na samu razinu šećera u krvi.

Trudnica će vaditi krv sveukupno tri puta, no neki laboratoriji mjere vrijednosti glukoze samo dva puta. OGTT test se sastoji od vađenja krvi na dolasku, nakon sat vremena, i posljednje vađenje je nakon dva sata. Da li trudnica mora biti cijelo vrijeme u bolnici? Dok se vrši OGTT test poželjno je da se trudnica zadržava u krugu bolnice i blizini laboratorija. Neke trudnice mogu osjetiti simptome poput vrtoglavice, mučnine ili povraćanja, stoga je bolje da je liječnička pomoć u blizini.

Kako izgleda priprema za OGTT test?

Trudnice koje imaju zakazani OGTT test moraju se pripremiti prema uputama svog liječnika. Upute se često odnose na sljedeće: Tri dana prije testiranja poželjno je da se trudnica ne prejeda. Ukoliko je moguće, potrebno je suzdržavati se od raznih poriva vezanih za hranu. Dan prije testa poželjna je minimalna fizička aktivnost. Na test je potrebno doći natašte, stoga se preporučuje da zadnji obrok bude 8 do 12 sati prije testiranja. Od tekućine smije se piti jedino voda, u nešto manjim količinama nego inače. Ukoliko trudnica uživa u pušenju, poželjno je da se zadnja cigareta popuši do 8 sati prije testiranja.

Zašto je važno napraviti OGTT test? Trudnoće koje su opterećene gestacijskim dijabetesom klasificiraju se kao rizične. Ovaj tip dijabetesa može utjecati na zdravlje majke u trudnoći, kao i zdravlje ploda u razvoju. Trudnice koje imaju ustanovljen gestacijski dijabetes često dobivaju hipertenziju, preeklampsiju, hipoglikemiju, intoleranciju na glukozu. Većina poroda vršit će se carskim rezom, a majka može razviti pretilost, ubrzanu aterosklerozu, preuranjenu menopauzu, kardiovaskularne poremećaje. Prema procjenama, svaka treća trudnica s gestacijskim dijabetesom će u roku 10 godina razviti šećernu bolest.

Tagovi:

#Kada #radi #ogtt #test
Izvorni članak