Lifestyle

Što je posteljica – AdresarSporta.rs

Posteljica što je

Posteljica ili kako se još naziva placenta ili plodva je organ ženskog tijela koji se stvara u trudnoći. Funkcija posteljice je da povezuje plod sa maternicom kako bi se opskrbljivao hranjivim tvarima, te izmjenjivalo plinove i izbacivalo otpadne tvari. Ovaj organ je karakterističan za sve sisavce, no postoje i neke životinje koje nisu sisavci a imaju posteljicu.

Posteljica se sastoji od dva dijela, fetusni dio posteljice i majčin dio posteljice koji se razvija iz maternice. Posteljice omogućavaju bebi da diše u tekućini koja se naziva plodna voda, a i preko posteljice se beba hrani i preko posteljice se odvode otpadne tvari kao što su mokraćna kiselina, urea, kreatinin, ugljikov dioksid koji se šalju u majčinu krv i preko majčinih bubrega i pluća te otpadne tvari izlaze iz tijela trudnice.

Placenta ima tanku stijenku pa ona ne može zaštititi bebu od štetnih tvari koje majka konzumira, na primjer alkohol, nikotin, droga, no posteljice štite krvotoke bebe i majke koji su potpuno odvojeni, pa čak i mogu imati različit Rh faktor koji neće štetno djelovati ako ne dođe do miješanja krvi majke i bebe.

Posteljica i njena funkcija

Osim što posteljica služi za hranjenje i odvod štetnih tvari, te za disanje bebe u majčinom trbuhu, ovaj organ štiti bebu od imunosnih reakcija majke što bi moglo prouzročiti i smrt fetusa.

Kao endokrini organ zadužena je za stvaranje hormona koji su nužni za normalan razvoj trudnoće, a to su hormoni estrogen, a progesterona, placentnog laktogena, korionskog gonadotropina, te proteina koji su specifični tokom trudnoće. Ukoliko se ošteti posteljica tada se oslabljuje i narušava osnovna funkcionalnost posteljice i to utječe na sigurnost djeteta. Posteljicu mogu oštetiti razne infekcije kao što su klamidija, ureaplazma, intoksikacije nikotinom, protutijela kod rezus-inkompatibilnosti, hipertenzija, dijabetes kod majke.

Svako nenormalno funkcioniranje posteljice može ozbiljno ugroziti rast i razvoj bebe, ali i dovesti do smrti bebe. Ne postoje dvije iste posteljice i svaka je jedinstvena, no u velikoj većini su promjera oo 20 tak centimetara, debljine dva do tri centimetara i teži otprilike pola kilograma. Nakon što se beba porodi posteljice će biti prirodnim putem izbačene iz maternice kod svakog poroda, a ako se sama ne izbaci, liječnici će pomoći.

Posteljica i njena disfunkcionalnost

Ukoliko se posteljica počne odvajati od maternice prije nego što je vrijeme za porod uz popratne simptome kao što su krvarenje i kontrakcije, što znači da se radi o prijevremenom ljuštenju posteljice ili stručnim nazivom abrupcija. Kada se to dogodi ako su blaži slučajevi mirovanje trudnice će pomoći, no ukoliko se to odvajanje nastavlja može uzrokovati i prekid trudnoće, a preživljenje bebe ovisi u kojem je stupnju razvoja.

Disfunkcionalnost posteljice se javlja i kod predležeće posteljice kada se posteljice smještaju u donjem dijelu maternice, te ona prekriva ušće kanala vrata maternice pa može dolaziti do krvarenja. Krajem trudnoće kada se kanal vrata maternice krene otvarati posteljica može puknuti i može doći do obilnijeg krvarenja, a zbog posteljice koja je smještena na ušću kanala za porod dijete će morati biti porođeno carskim rezom.

Poremećaj i disfunkcionalnost posteljice može nastati kada ona uraste u stijenku maternice a zapravo bi trebala biti građena od dva dijela kako bi normalno opskrbljivala bebu hranom i kisikom, te štitila od štetnih utjecaja.

Tagovi:

#Što #posteljica #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši