Lifestyle

Što uništava željezo u organizmu

Ono što volite je ono što uništava željezo u organizmu

Ako ste umorni, iscrpljeni, nemate energije za ništa, najvjerojatnije imate manjak željeza u krvi koje je najvažniji prijenosnik kisika u krvotoku. Anemija pogađa sve dobne skupine, a naročito djecu u razvoju, žene u reproduktivnom razdoblju života zbog menstralnih krvarenja, trudnice, dojilje, žene u menpauzi, a zbog neadekvatne prehrane pogađa oba spola. Moderni način života navodi ljude da ugađaju sebi, ali ono što volite je ono što uništava željezo u organizmu, a to su tanin, kofein, šećeri.

Ako ste duže vrijeme kronično umorni ne posežite odmah za kavom, čajem, energetskim pićima, nečim slatkim, provjerite željezo u krvi. Dug je popis o tome što uništava željezo u organizmu, pa je to najbolje nazvati općim pojmom neuravnotežene prehrane. Uglavnom kava, jaja, mlijeko, kruh, čaj, kurkuma, limun, tamna čokolada, pistacio, čak i nahvaljeno maslinovo ulje mogu ometati apsorpciju željeza u krvi, naročito kada kalcij ometa apsorpciju željeza. Najveći izvor željeza je u namirnicama, ali njihov unos mora biti raznovrstan i uravnotežen.

Bolesti mogu biti ono što uništava željezo u organizmu

Iako neka prirodna stanja poput dugotrajnih menstruacija, prenapornog treniranja, uzastopnih trudnoća i iscrpljujućeg dojenja, te kroničnog stresa mogu biti okidači za manjak željeza, naročito uz neadekvatnu prehranu, ipak i bolesti mogu biti ono što uništava željezo u organizmu. Rak želuca i rak debelog crijeva, te crijevni paraziti, ali i crijevne bolesti koje su praćene povraćanjem i sitnim krvarenjima, kao i bilo koje unutarnje krvarenje na nekom drugom organu su najčešća bolesna stanja koja utječu na manjak željeza u krvi.

Bolesti poput lupusa, reumatoidnog artritisa, dijabetesa su također na popisu okidača i donekle objašnjavaju što uništava željezo u organizmu. Dugotrajno uzimanje protuupalnih lijekova i dodatno uzimanje kalcija, također mogu uzrokovati manjak željeza u krvi. Istina je da postoje i slučajevi povišenog željeza u krvi što je toksično stanje koje se dogodi kod prevelikog unosa željeza, bilo kroz prehranu ili kroz preveliku količinu pripravaka željeza. Treba odmah izbaciti namirnice bogate željezom. Ovo stanje kod djece ometa djelovanje nekih antibiotika

Što uništava željezo u organizmu, a što pomaže

Kada govorimo o uravnoteženoj prehrani, osim izbora namirnica je važno i što uzimamo s čime, što moramo termički obrađivati, a koju namirnicu nikako ne trebamo termički tretirati ako želimo da pomaže apsorpciju željeza, a važn je i tajming kada što uzimamo. Jako je važno znati što uništava željezo u organizmu, a što pomaže, pa tako znamo da su najveći izvor željeza iznutrice, crveno meso, ribe, školjke, jaja, lisnato povrće i mahunarke, a apsorpciju željeza pomaže vitamin C.

Žene trebaju dvostruko veću količinu željeza od muškaraca, pa je jasno zašto anemija češće pogađa žene, a i objašnjeno je što uništava željezo u organizmu žena. Željezo iz namirnica životinjskog porijekla se bolje apsorbira u tijelu od željeza iz namirnica biljnog porijekla. Slijedom ove činjenice vegetarijanci i vegani trebaju češće kontrolirati razinu željeza u krvi. Osobe koje su često na rigoroznim dijetama koje uključuju jednoličnu prehranu također trebaju redovno kontrolirati razinu željeza u krvi.

Tagovi:

#Što #uništava #željezo #organizmu
Izvorni članak