Lifestyle

Upala žuči – uzrok, simptomi, liječenje

Upala žuči – uzrok

Upala žuči ili upala žučnjaka se javlja kada se žučnjak odnosno njena vrećica upali. Žučnjak je mala vrećica koja se nalazi ispod jetre te ona skladišti žuč, te služi za lučenje žuči u tanko crijevo kako bi se pomoglo u sagorijevanju masti. Upala žuči može biti akutna ili kronična, a uzroci i simptomi se razlikuju. Najčešći uzrok upale žuči su kamenci koji se formiraju u žučnoj kesi. Kamenci mogu blokirati žučne kanale ili izazvati iritaciju i upalu zida žučne vrećice. Bakterijske infekcije mogu uzrokovati upalu žuči, posebno ako se žučna kesa začepi kamenom ili drugim preprekama. Bilo koji problemi koji ometaju normalan protok žuči, kao što su suženje žučnih kanala ili problemi sa žučnim mjehurom, mogu izazvati upalu. Fizička povreda ili traume u predjelu trbuha mogu uzrokovati upalu žuči. Ponekad, određene namirnice ili alergijske reakcije na hranu mogu izazvati upalu žuči. Kronične bolesti jetre, kao što je ciroza, mogu povećati rizik od upale žuči.

Upala žuči – simptomi

Upala žuči uzrokuje simptome koji mogu varirati u intenzitetu i trajanju, no najčešći simptom je bol u gornjem dijelu trbuha. Bol obično počinje u sredini ili iznad pupka, a zatim se širi prema desnom gornjem kvadrantu trbuha, gdje se nalazi žučna vrećica. Bol može biti oštra, grčevita ili tupa. Obično se pojačava nakon obroka. Osobe s upalom žuči često osjećaju mučninu i povraćaju. Mučnina može biti stalna ili povremena. Upala žuči obično prati groznica ili povišena temperatura, što je znak da postoji infekcija ili upala u žučnoj kesi. Liječnik može osjetiti bol kada pritisne trbuh pacijenta, posebno u desnom gornjem dijelu trbuha. Ponekad se bol iz žučne kese može širiti prema leđima, između lopatica. Neki pacijenti s upalom žuči mogu osjećati gorčinu u ustima, što je povezano s vraćanjem žuči u jednjak. Simptomi mogu varirati te neki ljudi mogu imati samo blage simptome ili čak biti asimptomatski. U nekim slučajevima, simptomi se mogu zbuniti s drugim gastroenterološkim problemima, kao što su gastritis ili čir na želucu.

Upala žuči – liječenje

Upala žuči se liječi na različite načine, ovisno o ozbiljnosti simptoma i uzroku upale. Najčešći tretman za upalu žuči je uklanjanje žučne vrećica koja se izvodi minimalno invazivnom tehnikom kroz nekoliko malih rezova na trbuhu. Uklanjanje žučne kese obično je neophodno ako su kamenci u žučnoj kesi uzrok upale ili ako se upala ponavlja. Ako je upala žuči uzrokovana bakterijskom infekcijom, ljekar može propisati antibiotike kako bi se kontrolirala infekcija i smanjili simptomi. U slučajevima teške upale ili komplikacija, može biti potrebna hospitalizacija. U bolnici će se pružiti intravenske tečnosti i terapija protiv bolova kako bi se pacijentu olakšala nelagodnost. Osobe s upalom žuči često mogu dobiti preporuku od liječnika da izbjegavaju masne i začinjene namirnice, jer takva hrana može izazvati ili pogoršati simptome. Zdrava ishrana s niskim udjelom masti obično se preporučuje kako bi se izbjegli problemi s varenjem. Nakon uklanjanja žučne kese ili uspješnog liječenja upale, pacijentima se obično savjetuje da vode računa o ishrani i da se pridržavaju zdravog načina života kako bi se smanjio rizik od ponovnih problema.

Tagovi:

#Upala #žuči #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak