Lifestyle

Urodinamika kako se radi – AdresarSporta.rs

Što je urodinamika

Urodinamika je dio medicine koji spaja dvije medicinske grane, urologiju i neurologiju te se proučava protok mokraće i tlak pod kojim mokraća prolazi kroz mokraćni mjehur i mokraćnu cijev. Promatra se da li se događa inkontinencija i utvrđuje se njezin uzrok, te da li postoji nepotpuno pražnjenje mokraćnog mjehura.

Urodinamika je skup različitih pretraga kako bise postavila pravilna dijagnostika funkcionalnosti mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi. Ove pretrage mogu provoditi specijalisti urolozi, neurolozi i uroginekolozi. Tokom ginekološkog pregleda se može ustanoviti potreba za ovom vrstom dijagnostike ukoliko ginekolog ustanovi da postoje problemi s inkontinencijom ili zadržavanjem i nepotpunim pražnjenjem mokraćnog mjehura kod žena.

Pretraga se može provoditi kod odraslih jedanko kod žena kao i kod muškaraca koji mogu imati isti problem kao i žene, no pretraga se provodi i kod djece kod koje postoje u dječjoj dobi problemi s mokrenjem i samo mokrenje je otežano. U dječjoj dobi se kao metode pretraga najčešće koriste cistometrija i mikciometrija praćene elektromiografijom koja mjeri protok mokraće kroz određeno vrijeme.

Kako se radi urodinamika

Pretrage koje obuhvaća urodinamika su cistometrija, mikciometrija, elektromiografija, transvaginalni ultrazvuk, te profil uretralnih tlakova kod napora i mirovanja. Sam postupak traje pola sata i nalazi su odmah gotovi, te svaka od ovih metoda ima svoj postupak.

Cistometrija je metoda kojom se mjeri tlak mokraćnog mjehura i količine mokraće u mokraćnom mjehuru, način pretrage je da se u mjehur i rektum uvodi kateter, te se na međici pričvrste elektrode. Mjehur će biti napunjen fiziološkom otopinom i elektrode će mjeriti tlak i rad mišića oko mokraćnog mjehura. Moguća je nelagoda zbog uvođenja katetera. Mikciometrija je jednostavnija metoda na koju pacijent dolazi s punim mjehurom i sjeda na posebnu stolicu pomoću koje se mjeri protok mokrenja u određenom vremenu.

Profil uretralnih tlakova još je jedna metoda kod urodinamika pomoću koje se mjeri tlak u mokraćnoj cijevi i aktivnost sfinktera. U ovoj metodi se također koristi kateter, a tlakovi se mjere za vrijeme stanja mirovanja i za vrijeme kašljanja i kontrakcije mišića u trbuhu. Elektromiografija mjeri živčane impulse koji se nalaze u glatkom mišiću mjehura i mokraćne cijevi uz pomoć katetera i elektroda. Transvaginalni ultrazvuk je ginekološki ultrazvuk kod kojeg ginekolog uz reproduktivne organe provjerava i mokraćni mjehur nakon potpunog pražnjenja.

Čemu služi urodinamika

Mokrenje je izuzetno važan prirodan proces kojim tijelo kroz urin izbacuje iz organizma prerađene tvari koje je bubreg odbacio kao otpadne tvari iz krvotoka. Kada dolazi do poremećaja mokrenja, inkontinencije nemogućnosti kontroliranja mokrenja kod smijanja, kašljanja, kihanja i drugih stezanja trbušnih mišića, te s druge strane nepotpunog pražnjenja mokraćnog mjehura koje može izazvati upalne procese potrebno je napraviti pretrage.

Urodinamika je dijagnostika kojom se može točno utvrditi uzrok poremećaja kod mokrenja bez obzira radi li se o odrasloj osobi ili djetetu u dječjoj dobi. Kod žena se u dobu menopauze događa da mišići u donjem dijelu zdjelice oslabe te dolazi do stres inkontinencije koja nastaje tokon smijanja, kašljanja, kihanja i sličnog.

Kod djece su mogući poremećaji da ne dolazi do potpunog pražnjenja mokraćnog mjehura i retencije mokraće u organizam čime nastaju brojni upalni i drugi problemi jer se otpadne tvari vraćaju u organizam. Urodinamika kao skup različitih metoda dijagnostike iako može biti malo neugodna zbog postavljanja katetera može vrlo lako otkriti uzrok poremećaja mokrenja i temeljem toga specijalista će odrediti liječenje koje može donijeti brzo izliječenje.

Tagovi:

#Urodinamika #kako #radi #AdresarSporta.rs
Izvorni članak