Lifestyle

Zaldiar tablete za što se koriste

Zaldiar tablete – primjena i djelovanje

Zaldiar tablete su lijek koji se koristi za ublažavanje bolova, posebno onih umjerenih do jakih. Ovaj lijek kombinira dva aktivna sastojka, a to su tramadol i paracetamol. Tramadol je analgetik koji djeluje na središnji živčani sustav, te olakšava osjet bolova blokirajući prijenos bolnih signala između živčanih stanica. Osim toga, tramadol povećava razinu serotonina u mozgu, što može dodatno pomoći u ublažavanju boli. Paracetamol je također analgetik, ali djeluje drugačije od tramadola. On smanjuje oslobađanje tvari u tijelu koje uzrokuju upalu i bol. Paracetamol također može smanjiti povišenu tjelesnu temperaturu. Kombinacija tramadola i paracetamola u tabletama omogućuje sinergijsko djelovanje, što znači da zajedno imaju jači učinak u ublažavanju boli nego kad bi se koristili pojedinačno. Tablete se koriste za ublažavanje bolova povezanih s različitim stanjima, poput postoperativne boli, bolova uzrokovanih ozljedama, bolova u leđima, reumatoidnog artritisa i drugih kroničnih bolnih stanja. Bitno ih uzimati Zaldiar tablete prema uputama liječnika kako bi se osiguralo sigurno i učinkovito liječenje.

Zaldiar tablete – upute i nuspojave

Zaldiar tablete se uzimaju oralno, što znači da se gutaju cijele s dovoljno tekućine, obično vodom. Važno je pridržavati se uputa koje je propisao liječnik ili navedene na pakiranju lijeka. Obično se preporučuje uzimanje tableta nakon obroka kako bi se smanjio rizik od gastrointestinalnih nuspojava. Početna doza se kreće od jedne do dvije tablete, a može se prilagoditi prema potrebi pod nadzorom liječnika. Bitno je ne prekoračiti preporučenu dozu i ne produžiti trajanje uzimanja lijeka bez savjetovanja s liječnikom. Kao i svaki drugi lijek, tako i Zaldiar tablete mogu uzrokovati određene nuspojave. Najčešće nuspojave su glavobolja, mučnina, povraćanje, pospanost, vrtoglavica, umor, problemi kod spavanja te problemi s probavom. U rijetkim slučajevima, tablete mogu uzrokovati ozbiljnije nuspojave poput alergijskih reakcija, problema s disanjem, promjene raspoloženja, problem s jetrom ili bubrezima, te rijetko ovisnost. Ako primijetite bilo kakve neobične simptome ili ozbiljne nuspojave nakon uzimanja ovih tableta, odmah se obratite svom liječniku.

Zaldiar tablete – pakiranje i čuvanje

Bitno je čuvati Zaldiar tablete izvan dohvata i pogleda od strane male djece. Nemojte koristiti ovaj lijek nakon datuma isteka navedenog na pakiranju pod oznakom roka trajanja. Čuvajte tablete u njihovom originalnom pakiranju, te ih držite podalje od direktnog sunčevog svjetla i pri sobnoj temperaturi. Što se tiče sastava, Zaldiar tablete sadrže dvije glavne djelatne tvari, a to su tramadolklorid i paracetamol. Svaka tableta sadrži u sebi 37,5 mg tramadolklorida te 325 mg paracetamola. Jezgra tablete sadrži ove sljedeće sastojke prah celuloze, vrsta A natrijev škroboglikolat, magnezijev stearat, prethodni gelirani škrob, škrob prethodno geliran i kukuruzni škrob. U ovojnici tablete se nalaze titanijev dioksid, hipromeloza, karnauba vosak, makrogol 400, žuti željezov oksid i polisorbat 80. Tablete su obložene filmom te su svijetložute boje. Na jednoj strani tablete se nalazi oznaka T5 dok na drugoj strani se nalazi logo proizvođača. Dostupne su u blister pakiranjima od po 10,20,30,50 ili 100 tableta, te su smještene u kutiji.

Tagovi:

#Zaldiar #tablete #što #koriste
Izvorni članak