Lifestyle

Zaostala posteljica poslije poroda – simptomi

Što je zaostala posteljica poslije poroda?

Trudnoća i takozvano babinje često se opisuju kao najintenzivnija razdoblja kod žena. Tijekom par mjeseci žena prolazi kroz velike tjelesne promjene, tijekom i nakon trudnoće. Nakon poroda, žene očekuje razdoblje koje se naziva babinje i ono kreče nakon samog poroda i traje narednih 6 tjedana. Tijekom ovog perioda ženino tijelo vrača se u svoje stanje prije trudnoće. Ovo razdoblje obilježit će: Izostanak menstruacije, dojenje djeteta, involucija maternice i iscjedak iz rodnice koji se brzo mijenja.

Upravo će navedeno dati do znanja da li u tijelu postoji zaostala posteljica poslije poroda. Kako je moguće da se posteljica zadrži nakon poroda? Najčešći uzrok zaostale posteljice je njeno zadržavanje na stijenkama maternice čak i nakon poroda. Kod normalnog poroda, posteljica bi trebala biti izbačena van nakon što se dijete rodilo. Ginekolog će pritiskati sami trbuh trudnice i istovremeno povlačiti pupkovinu kako bi stimulirao izlazak posteljice. Ako se posteljica ne izbaci do 30 minuta nakon poroda, tada je ona zaostala posteljica poslije poroda.

Kako se prepoznaje zaostala posteljica poslije poroda?

Ponekad je moguće da žena nije izbacila svu posteljicu nakon poroda. Koji simptomi upućuju na zaostalu posteljicu? Kada žena primijeti da se intenzitet i boja njenog iscjetka ne mijenja nakon 10-ak dana, tada je poželjno zatražiti ginekološko mišljenje i pregled. Zaostala posteljica poslije poroda može uzrokovati komplikacije. Zaostali dio samog posteljičnog tkiva može prirasti uz stijenke i tako omogućiti stalno krvarenje radi nemogućnosti zatvaranja krvnih žila na mjestu gdje se nalazi zaostala posteljica.

Oko posteljice se mogu stvoriti krvni ugrušci koji će se tijekom vremena povećavati i mogu stvoriti placentarni polip. Navedeno će onemogućiti stezanje maternice i zatvaranje njenog grlića. Ženski genitalni trakt ispunjen je s brojnim mikroorganizmima, što može omogućiti brzo širenje infekcije preko otvorenih krvnih žila te limfnih puteva u cijelo tijelo. Zaostala posteljica poslije poroda najčešće se prepoznaje po krvarenju maternice koje traje i 10 dana nakon poroda. Ostali simptomi koji ukazuju na zaostalu posteljicu su: Naglašena iscrpljenost nove majke, porast tjelesne temperature.

Da li se može ukloniti zaostala posteljica poslije poroda?

Zaostala posteljica poslije poroda može uzrokovati brojne komplikacije, a često izaziva i neugodan osjećaj ženi. Žene često navode kako uz neugodan osjećaj osjete i smrad truleži koji izlazi iz maternice. Da li se može ukloniti zaostala posteljica poslije poroda? Sama terapija (liječenje) će obuhvaćati nadoknadu tekućine, korištenje propisanih antibiotika koji se mogu mijenjati ovisno o dojenju djeteta, i odstranjivanju zaostale posteljice (kiretaža).

Navedeno odstranjivanje zaostale posteljice i uvođenjem antibiotske terapije omogućit će ženi lakši i brži oporavak nakon poroda. Da li posteljica često zaostaje nakon poroda? Svaka žena i trudnoća je drugačija, stoga je teško predvidjeti da li će nakon poroda izaći cijela posteljica ili samo njeni dijelovi. Kada ona izađe, vrši se njen pregled koji će ustanoviti da li je sve u redu s bebom i majkom, da li li postoje određeni ugrušci ili druge neuobičajene stvari kod žene. U prosjeku, posteljica će biti velika oko 22 cm i debela oko 2,5 cm.

Tagovi:

#Zaostala #posteljica #poslije #poroda #simptomi
Izvorni članak