Lifestyle

Betadine – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Betadine – djelovanje

Betadine je lijek s povidon jodom, aktivnim antiseptičkim djelovanjem na kožu, koji se koristi u liječenju površinskih posjekotina, rana i ogrebotina. Antiseptici imaju širi spektar djelovanja i kemijski su spojevi koji zaustavljaju razvoj patogenih mikroorganizama na ranama i površini kože. Djelatna tvar povidon jod djeluje protiv većine bakterija, virusa i gljivica odgovornih za infekcije kože i sluznice. Tretiranjem rana sprječavaju se potencijalne infekcije zahvaljujući djelotvornosti otopine protiv bakterija, virusa i gljivica. Betadine se ne smije koristiti kod: preosjetljivosti na povidon jod ili neku od pomoćnih tvari formule, kod hipertireoze, akutne bolesti štitnjače, u prvom tromjesečju trudnoće, tijekom dojenja, kontraindiciran je u slučaju produljenog liječenja. Ovaj lijek treba koristiti u skladu s uputama za uporabu. Nanesite bistru otopinu lokalno onoliko često koliko je potrebno. Po potrebi pokriti sterilnim zavojem ili gazom. Budući da je otopina namijenjena za primjenu na koži, nisu opisani slučajevi predoziranja. Istovremena primjena otopine s vodikovim peroksidom, proizvodima za njegu rana i antisepticima može dovesti do slabljenja njihovih učinaka.

Betadine – nuspojave

Kao i svi drugi lijekovi, Betadine može izazvati nuspojave, iako se one neće javiti kod svih. Rijetke nuspojave javljaju se u 1 do 10 osoba na 10 000: preosjetljivost, kontaktni dermatitis koji se očituje crvenilom kože, svrbežom i malim mjehurićima. U takvim slučajevima liječenje treba prekinuti i tretirano područje oprati. Vrlo rijetko, nuspojave se mogu javiti u najviše 1 na 10 000 osoba: anafilaktičke reakcije – teška alergijska reakcija, koja uzrokuje otežano disanje, pad krvnog tlaka, vrtoglavicu; angioedem – ozbiljna alergijska reakcija koja uzrokuje oticanje lica ili grla; hipertireoza s tahikardijom. Učestalost nepoznata: kemijske opekline kože, suha koža, neravnoteža elektrolita, akutno zatajenje bubrega. Kod primjene otopine moguća je sustavna apsorpcija joda na velikim površinama rana. Ako primijenite više otopine nego što ste trebali ili ako je slučajno progutate, odmah se obratite svom liječniku. Primjena je kontraindicirana u trudnica i dojilja jer se apsorbirani povidon jod može izlučiti u majčino mlijeko. Primjena Betadine otopine može uzrokovati prolaznu hipertireozu u dojenčadi. Važno je biti oprezan pri rukovanju ovim lijekom jer uzrokuje nepopravljiva oštećenja površina i odjeće.

Betadine – cijena, iskustva

Betadine je među najučinkovitijim dostupnim antisepticima. Otopina je zlatnosmeđe boje zbog sadržaja povidon joda. U većini slučajeva ne iritira i ne pecka kožu. Radi vaše sigurnosti, uvijek koristite lijek točno onako kako je opisano u uputama za pakiranje ili prema uputama liječnika. Nemojte prekoračiti najveću dopuštenu dozu lijeka. Primjena Betadine otopine može uzrokovati smanjenu apsorpciju joda u štitnjači, što može utjecati na rezultate pretraga i otežati izvođenje određenih postupaka, poput scintigrafije štitnjače, slikovne metode koja pokazuje funkciju štitnjače. U bolesnika s latentnim poremećajem rada štitnjače, primjenu otopine dulje od 14 dana na većim površinama kože određuje liječnik nakon pomne procjene. Ako otopina dospije u oči, potrebno je ispirati oči s puno tekuće vode oko 15 minuta. Obavijestite svog liječnika ako koristite određene lijekove ili pripravke. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti. Čuvati na sobnoj temperaturi ispod 25°C, izvan pogleda i dohvata djece, u originalnom pakiranju, zaštićeno od izvora svjetlosti.

Tagovi:

#Betadine #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši