Lifestyle

Zaracet tablete za što se koristi

Što su Zaracet tablete i za što se koriste?

Zaracet tablete u sebi sadrže kombinaciju od više djelatnih tvari protiv uklanjana boli -tramadol (analgetik) i paracetamol. Tablete će se primjenjivati kod uklanjanja umjerene do jake boli kod adolescenata preko 12 godina, kao i kod odraslih osoba. Tablete se prema potrebi dobivaju isključivo na liječnički recept i podižu u odabranoj ljekarni. Zaracet tablete nisu primjerene za svaku osobu, stoga je potrebno obratiti pažnju na sljedeće stavke:

Nemojte uzimati navedene tablete ako ste alergični na djelatne tvari lijeka, nemojte kombinirati navedene tablete s ostalim lijekovima za bolove ili lijekovima za raspoloženje, nemojte uzimati navedeni lijek ako ste na terapiji za depresiju ili Parkinsonovu bolest, nemojte koristiti navedeni lijek ako imate teže oštećenje jetre ili ako bolujete od epilepsije. Osobe koje pate od navedenih stanja ili koriste navedene lijekove uzimat će propisanu terapiju uz poseban oprez.

Prije nego vam liječnik propiše navedene tablete dužni ste ga upozoriti na vaše sveukupno zdravstveno stanje. Liječnik će vas uputiti u upozorenja i mjere opreza vezana za konzumaciju navedenih tableta. Terapija će se odrediti prema vrsti bolova i uzroku. Propisana terapija ne smije se ukidati svojevoljno ili bez prethodnog savjetovanja sa svojim liječnikom ili stručnjakom. Bilo kakvo mijenjanje terapije može uzrokovati neželjene nuspojave koje mogu pogoršati liječenu bol.

Zaracet tablete primjena i mjere opreza

Tko bi trebao biti oprezan prilikom uzimanja Zaracet tableta? Osobe koje uzimaju druge lijekove za bolove koje također sadrže paracetamol ili tramadol, osobe koje imaju oštećenu jetru, osobe koje pate od problema s bubrezima, osobe koje imaju poteškoća s disanjem, osobe koje pate od epilepsije, osobe koje su pretrpjele ozljedu glave, osobe koje su ovisne o drugim lijekovima protiv bolova, osobe koje idu na operaciju i zaprimaju anesteziju, osobe koje su depresivne.

Zaracet tablete se nikako ne smiju kombinirati s antidepresivima kako ne bi nastao serotinski sindrom. Ukoliko je osoba depresivna ili pati od drugih mentalnih bolesti, tada je potrebno obavijestiti liječnika kako bi se odredila najbolja terapija za uklanjanje bolova. Uzimanje Zaracet tableta može utjecati na sva gore navedena stanja, stoga je od iznimne važnosti da ste iskreni sa svojim liječnikom vezano za vaše zdravlje. Uz navedeno, ovaj lijek se ne smije miješati s drugim lijekovima kako ne bi došlo do izazivanja određenih nuspojava.

Kako se uzimaju Zaracet tablete? Tablete će se uzimati prema uputama liječnika ili prema uputama od ljekarnika. Doza se određuje individualno prema osobi i prema uzroku boli. Lijek se propisuje na manje doze, u što kraćem vremenu. Tablete će se uzimati kroz usta, popiti uz vodu. Propisane doze ne smijete svojevoljno mijenjati niti prilagođavati kako ne bi došlo do nuspojava koje mogu pogoršati liječeno stanje. Terapija se mora privesti kraju.

Zaracet tablete nuspojave i liječenje

Postoji li mogućnost razvoja nuspojava? Zaracet tablete mogu uzrokovati nuspojave, no one se ne moraju nužno pojaviti kod svake osobe koja konzumira lijek. Potrebno je obratiti se liječniku ako osjetite sljedeće ozbiljne nuspojave: Crvenilo na koži i iznenadne otekline na licu, poteškoće s disanjem, osjećaj padavice, ozbiljne kožne reakcije. Navedeno može upućivati na teške alergijske reakcije ili toksičnu epidermalnu nekrozu. U druge, češće i manje opasne nuspojave ubrajaju se: Mučnina, omamljenost, povraćanje, problemi probave, znojenje, svrbež, glavobolja, problemi s spavanjem.

Koliko dugo traje liječenje? Zaracet tablete će se propisati kao kratkotrajna terapija. Vrijeme trajanje terapije ovisit će o boli i zdravstvenom stanju osobe koje koristi lijek. Kako se čuvaju navedene tablete za bolove? Tablete je potrebno čuvati van pogleda, van dohvata djece. Lijek ne zahtijeva posebne uvjete čuvanja, no poželjno je da su tablete uvijek u svom originalnom pakiranju, zajedno s uputom o lijeku. Nakon terapije ostale tablete potrebno je baciti sukladno prema uputama kako ne bi došlo do oštećenja okoliša.

Tagovi:

#Zaracet #tablete #što #koristi
Izvorni članak