Lifestyle

Zašto kasni menstruacija –

Što znači kada kasni menstruacija?

Iako samo kašnjenje menstruacije povezujemo s mogućom trudnoćom, postoji čitava paleta mogućih razloga zašto ona ne dolazi na vrijeme. Često su razlozi povezani s hormonalnim disbalansima koji dolaze i prolaze spontano, nakon čega će se menstruacija unormaliti. Ipak, važno je pratiti promjene tijela, voditi menstrualni kalendar i probati prepoznati moguće uzroke koji utječu na promjenu. Zašto kasni menstruacija? U tri najčešća uzroka kašnjenja ubrajaju se sljedeći uzroci:

Trudnoća – Kašnjenje mjesečnice pripada među prve simptome trudnoće. Mnoge žene pretpostavljaju da su trudne jer osjete i simptome grčeva, nadutosti, osjetljivosti u grudima – no zapravo je riječ o PMS simptomima. Ukoliko vam mjesečnica kasni dulje od 2 tjedna a imali ste nezaštićeni spolni odnos, tada postoji mogućnost drugog stanja. Poželjno je da se uradi test trudnoće kako bi se trudnoća potvrdila ili eliminirala.

Stres – Znamo kako stres može donijeti razne neželjene učinke na sveukupni organizam. Osim glavobolja, pojavi akni, debljanja i drugih problema, stres također može izazvati kašnjenje mjesečnice. Kada smo pod utjecajem većeg psihičkog ili fizičkog stresa, tijelo će proizvesti velike količine adrenalina i kortizola. Radi navedenog, mozak mora odlučiti koje su tjelesne funkcije važne i pričekati na prolazak stresa. Kod stresa tijelo će povećati dotok krvi u same mišiće i dotok kisika u pluća, što usporava rad ostalih sustava. Ovo može dovesti do probavnih smetnji, kao i zaustavljanja reproduktivnog sustava.

Bolest – Čak i najmanja prehlada za vrijeme ovulacije može odgoditi dolazak mjesečnice. Kao i kod stresa, ovdje je organizam fokusiran na druge stvari – borbu protiv bolesti. Mjesečnica kasni kod prisustva raznih bolesti, ali kada se ona pojavi ona isto tako može biti slabija i kraće trajati. Nakon prolaska određene bolesti i stanja mjesečnica i ciklus će se ustabiliti. Ukoliko je riječ o specifičnoj bolesti ili stanju, tada je potrebno znati kako određeni lijekovi također mogu uzrokovati kašnjenje mjesečnice.

Da li se treba zabrinuti ako kasni menstruacija?

Što ako ste uvjereni da vam menstruacija ne kasni radi gore navedenih razloga? Tada je potrebno zapitati se što nije u redu. Menstruacija također može kasniti i radi: Intenzivnih tjelovježbi, promjena u bioritmu, radi uzimanja određenih lijekova, sindroma policističnih jajnika, bolesti štitnjače, perimenopauze. Ukoliko ste imali redovite cikluse i odjednom ste u strahu radi promjene, zasigurno je riječ o određenoj promjeni koju ste napravili i s kojom ste pomalo uznemirili tijelo.

Parazol - Protiv parazita

Što ako vam mjesečnica redovito kasni? Rijetko koja žena dobiva uredno mjesečnicu, što znači da su kašnjenja od par dana normalna i minimalno utječu na sami ciklus. Što ako mjesečnica kasni po par tjedana? U slučaju čestih kašnjenja koja traju od tjedan i više dana, poželjno je da se posjeti ginekolog. Kako ginekolog može pomoći? U informativnom razgovoru možete dobiti odgovor na pitanje zašto mjesečnica kasni, i isto tako se može napraviti pregled koji će ustanoviti da li postoje kakve promjene ili ne.

Što napraviti kada kasni menstruacija?

Smatra se da menstruacija kasni onda kada je prošlo više od 5 dana otkako je trebala doći na očekivani datum u mjesecu. Stoga, imajte na umu da je kašnjenje menstruacije dan do 5 sasvim normalno i nije razlog za brigu. Međutim, ako ste imali nezaštićeni spolni odnos tijekom plodnih dana i sada ste suočeni s kašnjenjem menstruacije, tada je najbolje da uradite test za trudnoću. Što ako se ustanovi da imate nepravilnosti u menstrualnom ciklusu?

Radi ubrzanog načina života, sasvim je normalno da se mnoge žene susreću s nepravilnostima u menstrualnom ciklusu. Nepravilnost se mogu liječiti uz hormonsku terapiju, promjenu načina života, i ostale metode liječenja. Menstruacija može kasniti radi niza raznih uzroka, no na vama je da utvrdite o čemu može biti riječ. Ako imate određenih sumnji, tada je najpametnije da odmah posjetite svog ginekologa kako bi odabrali najbolje liječenje. Što napraviti kako bi vam mjesečnica redovito dolazila? Najbolje bi bilo da se klonite stresa i da zdravo i normalno funkcionirate.

Tagovi:

#Zašto #kasni #menstruacija #
Izvorni članak