5 ključnih razloga za unos ugljenih hidrata tokom leta


Tokom letnjeg perioda, ljudski organizam ima smanjenu potrebu za unosom ugljenih hidrata jer digestivni sistem zahteva hranu koja je lakše svarljiva, ali postavlja se pitanje da li je ispravno odricati se ovih, za organizam izuzetno korisnih nutritijenata i koliko je njihova redukcija u ishrani zapravo važna u procesu mršavljenja.

Za početak, treba imati u vidu da nam smanjenje unosa ugljenih hidrata pomaže u samom početku borbe sa viškom kilograma. Međutim, najveći procenat tih, izgubljenih kilograma, čini voda akumulirana u organizmu, jer je poznato da ugljeni hidrati talože glikogen, za čiji se 1g vezuje 3-4g vode.

Smanjenje unosa ugljenih hidrata leti, kada smo i najaktivniji tokom godine, zapravo nije preporučljivo, jer telo ostaje uskraćeno za pogonsko gorivo koje čine upravo ugljeni hidrati. Povećani energetski prohtevi tada mogu biti zadovoljeni unosom semenki, voća i povrća, kao i mlečnih proizvoda, a ove namirnice čak pospešuju proces mršavljenja i održavaju energetske nivoe stabilnim.

Klikom na sledeći link saznajte više o zdravim izvorima ugljenih hidrata, koji tope masne naslage:

https://planetazdravlja.com/ugljeni-hidrati-u-hrani-koji-tope-masne-naslage/

 

Sledi 5 ključnih razloga za unos ugljenih hidrata tokom leta:

 

Ugljeni hidrati obezbeđuju energiju organizmu

Manje ugljenih hidrata znači manje glikogena, a glikogen je upravo taj koji nam obezbeđuje energiju tokom vežbanja. On je veoma važan za celokupan energetski sistem tela, i to kada nam je potrebna brzina i stabilna energija u dugotrajnim aktivnostima koje zahtevaju izdržljivost.

5 ključnih razloga za unos ugljenih hidrata tokom leta

Ugljeni hidrati sprečavaju prejedanje

Jedna od uloga glikogena jeste da šalje signale mozgu koji mu govore da je dobro nahranjen i shodno tome organizam prestaje da potražuje više hrane nego što mu je potrebno.

Ugljeni hidrati stabilizuju hormonalnu funkciju i pospešuju metaboličke procese

Kada su aktivnosti tokom dana povećane, a unos ugljenih hidrata nije odgovarajuć, može doći do disfunkcije štitne žlezde, što se u velikoj meri odražava na metaboličke funkcije. S obzirom na to da hormonalni sistem ne funkcioniše kao zasebni mehanizam u organizmu, poremećaj rada štitne žlezde po pravilu remeti tzv HPAG ( hipotalamusno – hipofizno – adrenalno – gonadotropnu) osu, koja predstavlja kompleksan set direktnih uticaja i povratnih interakcija izmedju hipotalamusa-hipofize i nadbubrežne zlezde.

Pročitajte:  Vežbanje u 7. mesecu trudnoće

HPAG osa direktno utiče na kontrolu stresa i razne telesne procese, varenje i imuni sistem, a ima uticaj i na rast mišića, kompoziciju tela i oporavak nakon teškog fizičkog rada.

Ugljeni hidrati održavaju organizam hidriranim

Povećano znojenje zahteva bolju hidrataciju, a upravo ugljeni hidrati imaju nezamenjivu ulogu u optimalnom iskorišćavanju vode u organizmu. To je jedan od razloga što se, kao dodatak vodi, ugljeni hidrati nalaze u sportskim napicima.

5 ključnih razloga za unos ugljenih hidrata tokom leta

Ugljeni hidrati imaju važnu ulogu u procesu oporavka mišića nakon treninga

Ukoliko se u organizmu nalazi dovoljna količina ugljenih hidrata pre, za vreme i posle vežbanja, to će biti od pomoći oporavku mišića nakon treninga,  jer podizanjem nivoa insulina, ugljeni hidrati sprečavaju razgradnju proteina, obezbeđujući dovoljno glikogena za vežbanje i narednog dana.

Leto je period tokom kojeg je veoma lako dostupno mnoštvo zdravih i svežih izvora ugljenih hidrata. To je još jedan razlog da u svoj plan ishrane uvrstite ove nezamenjive nutritijente, koji će vašem organizmu obezbediti bogat izvor energije potrebne za letnje izazove i podržati vitkost vaše linije.

Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

O autoru

Dodaj komentar