Lifestyle

Akynzeo – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Akynzeo – primjena i djelovanje

Akynzeo je lijek koji se koristi za prevenciju mučnine i povraćanja povezanih s kemoterapijom, posebno kod odraslih osoba koje primaju visokoemetogeno kemoterapijsko liječenje. Djelovanje Akynzeo temelji se na kombinaciji dviju djelatnih tvari, a to su netupitant i palonosetron. Netupitant je tvar koja djeluje na način da blokiran NK1 receptore u mozgu koji su odgovorni za izazivanje mučnine i povraćanja. Palonosetron je tvar koja djeluje na 5-HT3 receptore u probavnom sustavu i mozgu kako bi spriječila mučninu i povraćanje. Kombinacija netupitanta i palonosetrona u kapsulama pruža puno snažniju i produženu antiemetičku zaštitu od samog palonosetrona koji se koristi kao pojedinačni lijek. Lijek se uzima jedan sat prije kemoterapije kako bi se spriječila mučnina poslije terapije, te zaštita traje sljedećih nekoliko dana poslije uzimanja. Ovaj lijek se obično uzima jedan sat prije kemoterapije i osigurava trajanje zaštite tijekom sljedećih dana. Lijek se uzima prema uputama liječnika te se ne smije prekoračiti dnevna doza.

Akynzeo – upute i nuspojave

Akynzeo dolaze u obliku tvrdih kapsula koje se uzimaju oralnim putem. Obično se uzimaju uz čašu vode sat vremena prije termina kemoterapije kako bi lijek počeo na vrijeme djelovati. Veoma je bitno se pridržavati uputama koje Vam je dao liječnik te se držati rasporeda i dnevne doze. Nemojte bez prethodnog savjetovanja promijeniti dozu, raspored ili prekinuti s uzimanjem lijeka jer se mogu dogoditi neželjeni efekti. Liječnič će Vam propisati kako trebate uzimati ovaj lijek, no obično se preporučuje jedna kapsula prije svake kemoterapijske sesije. Kao i kod svakog lijeka, tako se i kod Akynzeo kapsulama mogu pojaviti nuspojave. Najčešće nuspojave su glavobolja, umor, zatvor ili proljev, osjećaj vrtoglavice, promjene u okusu, mučnina, povraćanje, problemi s apetitom, te osip ili svrbež. Nuspojave se mogu razlikovati od osobe do osobe. Ako primijetite bilo kakve neobične ili ozbiljne nuspojave, trebali biste odmah obavijestiti svojeg liječnika. Također, uvijek je važno konzultirati se s liječnikom prije uzimanja ovih kapsula kako biste provjerili da li je ovaj lijek prikladan za vas, osobito ako imate druge zdravstvene probleme ili uzimate druge lijekove koji bi mogli reagirati s ovim lijekom.

Akynzeo – cijena i iskustva

Akynzeo kapsule se moraju držati što dalje od male djece kako ih ne bi slučajno progutala. Lijek čuvajte u njegovom originalnom pakiranju kako biste ih sačuvali od lošeg utjecaja Sunca i vlage. Čuvajte ih na sobnoj temperaturi do 25 stupnjeva Celzijevih. Nemojte koristiti više dalje ove kapsule nakon što im istekne rok trajanja. Rok trajanja lijeka je 4 godine. Akynzeo sadrži u sebi dvije djelatne tvari, a to su fosnetupitant i palonozetron. U tvrdoj kapsuli se nalaze mikrokristalična celuloza, saharozni esteri lauratne kiselina, povidon K-30, karmelozanatrij, koloidni hidratizirani silicijev dioksid, natrijev stearilfumarat i magnezijev stearat. U mekoj kapsuli se nalaze glicerolmonokaprilokaprat, glicerol, poligliceriloleat, pročišćena voda te butilhidroksianizol. U ovojnici meke kapsule se nalaze želatina, glicerol, sorbitol i titanijev dioksid. U ovojnici tvrde kapsule se nalaze želatina, titanijev dioksid, crni, crveni i žuti željezov oksid, tinta za označavanje, šelakova glazura i propilenglikol. Lijek dolazi u pakiranju od po 4 kapsule u jednoj kutiji. Lijek se izdaje na recept te dolazi po dobroj cijeni. Iksustva drugih korisnika su veoma dobra te im pomaže kod sprječavanja mučnine nakon primjene kemoterapije.

Tagovi:

#Akynzeo #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

GoSlim - smršaj zdravo