Lifestyle

Alergija na hladnoću – uzroci, simptomi i liječenje

Alergija na hladnoću – uzroci

Alergija na hladnoću je imunološki odgovor organizma na izlaganje hladnoći, a spada u posebnu skupinu alergijskih bolesti koji se nazivaju fizikalne urtikarije. Kada osoba koja pati od ove alergije dođe u kontakt s hladnoćom, kao što su niske temperature, hladan zrak, ili hladna voda, njihov imunološki sustav reagira pretjerano, što može rezultirati različitim simptomima kao što su osip, svrbež i crvenilo. Osobe s ovom alergijom također mogu doživjeti simptome slične alergijama na hranu, kao što su trnci u ustima, otežano disanje ili grčevi u želucu nakon konzumiranja hladnih napitaka ili hrane. Uzrok alergije na hladnoću nije u potpunosti razjašnjen, ali se vjeruje da je povezan s abnormalnom reakcijom odnosno osjetljivošću, imunološkog sustava na hladnoću. Imunološki sustav oslobađa kemikalije poput histamina kako bi se borio protiv hladnoće, što dovodi do alergijskih simptoma. Također, postoje i drugi čimbenici koji mogu pogoršati simptome, poput vjetra ili vlage. Iako alergija na hladnoću može biti neugodna, upravljanje simptomima je moguće. To uključuje izbjegavanje izlaganja hladnoći koliko je to moguće, nošenje slojevite odjeće kako bi se tijelo zaštitilo od hladnoće, te primjenu antihistaminika ili drugih lijekova koji olakšavaju simptome pod nadzorom liječnika.

Alergija na hladnoću – simptomi

Alergija na hladnoću, kada dođe u kontakt s hladnoćom, poput hladne vode, hladnog zraka ili hladnoće, može uzrokovati određene simptome koji mogu varirati od blagih do težih i mogu se razlikovati kod različitih ljudi. Osoba može doživjeti osip na koži nakon izlaganja hladnoći. Osip može biti crvenkast, svrabljiv ili bolan. Kod osobe se može pojaviti urtikarija, a to je vrsta osipa koji se pojavljuje kao mala, svrabljiva kvržica na koži. Koža može postati svrabljiva nakon izlaganja hladnoći. Svrbež može biti blag ili intenzivan. Područja kože koja su bila izložena hladnoći mogu postati crvena i natečena. Nakon konzumiranja hladne hrane ili pića, osoba može osjetiti trnce ili peckanje u ustima. Kod težih slučajeva alergije na hladnoću, osoba može imati otežano disanje ili druge simptome slične astmi. Osoba može doživjeti glavobolju nakon izlaganja hladnoći. Nakon izlaganja hladnoći, neki ljudi mogu osjetiti opći umor ili nelagodu. Ako primijetite simptome alergija na hladnoću, važno je potražiti savjet liječnika kako biste dobili odgovarajući tretman i upravljanje simptomima.

Alergija na hladnoću – liječenje

Alergija na hladnoću se liječi uz kombinaciju različitih pristupa, ovisno o težini simptoma i individualnim potrebama svake osobe. Najbolji način da se spriječi alergija na hladnoću je kroz izbjegavanje izlaganja hladnoći koliko je to moguće. Nošenje slojevite odjeće i pokrivanje izloženih dijelova kože može pomoći u zaštiti od hladnoće. Antihistaminici su lijekovi koji mogu pomoći u smanjenju simptoma alergije, kao što su svrbež, osip i crvenilo kože. Ti lijekovi blokiraju djelovanje histamina, kemikalije koja uzrokuje alergijske reakcije. Masti ili kreme koje sadrže kortikosteroide mogu pomoći u smanjenju upale i svrbeža kože uzrokovanog alergijskim reakcijama na hladnoću. Za neke ljude s težim simptomima alergije na hladnoću, imunoterapija može biti opcija. Ova terapija uključuje postupno izlaganje organizma malim količinama alergena kako bi se s vremenom smanjila osjetljivost na hladnoću. Osobe koje imaju težu alergiju na hladnoću mogu doživjeti simptome slične astmi, poput otežanog disanja. U takvim slučajevima, liječnik može propisati lijekove za astmu kako bi se olakšalo disanje.

Tagovi:

#Alergija #hladnoću #uzroci #simptomi #liječenje
Izvorni članak