Lifestyle

Alopurinol tablete – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Alopurinol tablete – primjena i djelovanje

Alopurinol tablete su lijek koji se koristi za liječenje gihta i drugih poremećaja povezanih s visokim razinama mokraćne kiseline u tijelu. Visoke razine mokraćne kiseline mogu uzrokovati stvaranje kristala urata u zglobovima, što dovodi do bolnih napada gihta. Alopurinol tablete se koristi za prevenciju i liječenje napada gihta. Giht je bolno stanje koje se javlja kada se kristali urata talože u zglobovima. Također se može koristiti kod određenih bolesnika koji su podvrgnuti kemoterapiji kako bi spriječio povećanje razine mokraćne kiseline uzrokovano razgradnjom stanica. Alopurinol djeluje kroz inhibiranje enzima zksantin oksidaza, a ovaj enzim sudjeluje u pretvaranju tvari iz purina u mokraćnu kiselinu u tijelu. Kroz inhibiciju ovog enzima, smanjuje se proizvodnja mokraćne kiseline, što dovodi do smanjenja razine urata u tijelu. Smanjenjem razine urata, alopurinol pomaže u sprječavanju taloženja kristala urata u zglobovima i smanjuje učestalost napada gihta. Kao i svaki lijek, tako i ovaj lijek može izazvati nuspojave, uključujući alergijske reakcije, poremećaje jetre ili krvi.

Alopurinol tablete – upute i nuspojave

Alopurinol tablete se uzimaju prema uputama liječnika u skladu s zdravstvenim stanjem i dijagnozom pojedinca. Veoma je bitno slijediti upute svojeg liječnika te ih obavijestiti o svim drugim lijekovima i dodacima prehrani koje možda uzimate, kao i o bilo kakvim drugim zdravstvenim uvjetima. Doza lijeka ovisi o dijagnozi i ozbiljnosti stanja. Uobičajeno se propisuje jedna tableta na dan, no doza može varirati. Alopurinol tablete se uzima s obrokom ili nakon obroka kako bi se smanjila mogućnost iritacije želuca. Važno je slijediti točne upute liječnika o dozi i rasporedu uzimanja lijeka. Nuspojave mogu uključivati mučninu, povraćanje, proljev ili vrtoglavicu. Moguće su promjene u laboratorijskim vrijednostima jetrenih enzima. Alopurinol može uzrokovati ozbiljne nuspojave poput alergijskih reakcija (npr., osip, oteklina, teškoće u disanju), poremećaja krvi ili problema s jetrom. Od rijetkih nuspojava, mogu se pojaviti ozbiljne nuspojave poput sindroma Stevens-Johnson i toksične epidermalne nekrolize. Ako primijetite bilo kakve neobične simptome ili nuspojave, odmah se javite svojem liječniku.

Alopurinol tablete – cijena i iskustva

Čuvajte Alopurinol tablete izvan dohvata i pogleda male djece. Također, tablete se moraju čuvati u njihovom originalnom pakiranju te ih držati podalje od izvora svjetlosti i vlage. Bitno je da ne bacate tablete u kućni otpad ili u otpadne vode, te pitajte ljekarnika kako ih trebate pravilno odložiti. Glavna djelatna tvar u Aloupurinol tabletama je alopurinol, te svaka tableta sadrži 100 miligrama alopurinola. Osim djelatne tvari, lijek sadrži i pomoćnih tvari kao što su celuloza, mikrokristalična celuloza, povidon, krospovidon, makrogol 4000, magnezijev stearat i talk. Alopurinol tablete su bijele boje, okruglog oblika, bikonveksne, s urezom na jednoj strani i mogu se razdijeliti na jednake doze. Lijek se može kupiti u ljekarnama po dobroj cijeni, gdje je dostupan u pakiranjima od po 50 i 100 tableta u blister pakiranju u kutiji. Brojni pacijenti koji su bili isprobali ovaj lijek su imali veoma pozitivna iskustva te im je pomoglo kod smanjenja gihta.

Tagovi:

#Alopurinol #tablete #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak