Lifestyle

Amyzol – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Amyzol antidepresiv – djelovanje

Amyzol je lijek sa snažnim antidepresivnim djelovanjem koji se primjenjuje za otklanjanje uznemirenosti i tjeskobe. Osim što se ovaj lijek koristi za liječenje depresije te depresije s tjeskobom, pomaže kod noćnog mokrenja. Lijek ne smiju uzimati bolesnici koji već uzimaju inhibitore mo­no­aminooksidaze, bolesnici za vrijeme oporavka nakon srča­nog infarkta i bolesnici sa srčanim blokom, s ileusom, a samo u dogovoru s liječnicima najmanje 48 sati prije operativnog zahvata u općoj anesteziji. Neke osobe mogu biti preosjetljive na sastojke lijeka pa ga ne smiju uzimati. Također trudnice i dojilje ne smiju ga uzimati. Oprez i nadzor kod uzimanja Amyzola potrebni su kod bolesnika s kardiovaskularnim smetnjama, kod hipertireoidnih bolesnika, kod bolesnika s glaukomom, koji boluju od epilepsije, s oštećenom jetrom, a zbog mogućih interakcija s drugim lijekovima potrebno je obavezno savjetovanje s liječnicima u slučaju primjene Amyzol lijeka. Posebno upozorenje i oprez potrebni su ako za vrijeme uzimanja ovog lijeka bolesnik upravlja motornim vozilom ili radi strojevima jer je u slučaju uzimanja ovog lijeka moguća smanjena pozornost.

Amyzol – nuspojave, predoziranje

Lijek Amyzol, antidepresiv je koji spada u skupinu lijekova koji se zovu triciklički antidepresivi (TCA) i koristi se za liječenje nekih vrsta depresije prema strogom liječničkom nadzoru. Lijek Amyzol ne preporučuje se za liječenje depresije kod djece koja su mlađa od 12 godina, a doziranje i primjena tableta ili injekcija treba biti propisano od strane liječnika. O trajanju liječenja također je potrebno savjetovanje s liječnikom te obavezno se pridržavati liječničkih uputa. Zabilježeni su slučajevi trovanja odnosno predoziranja ovim lijekom ili u kombinaciji lijeka s drugim lijekovima, sa simptomima ekstrapiramidni sindrom, delirij, pospanost i antikolinergični učinci. Kod slučajeva teškog trovanja moguće su po život opasne aritmije, izrazite hipotenzije te se može dogoditi i smrt. U slučaju trovanja primjenjuju se kao opće mjere ispiranje želuca i primjena aktivnog ugljena. Također je potrebna intenzivna njega i stalan EKG nadzor te sprječavanje aritmija. U navedenim slučajevima liječnici će propisati i druge načine provođenja liječenja predoziranja.

Amyzol – nuspojave, čuvanje lijeka

Kod liječenja Amyzolom nuspojave su rjeđe i blaže nego pri liječenju drugim tricikličkim anti­de­presivima. Nuspojave koje se najčešće mogu javiti jesu: glavobolja, pospanost, suhoća usta, zamagljenost vida, palpitacija, tahikardija, opstipacija te urinarna retencija. U nekim slučajevima mogu se povremeno javiti edemi i hipotenzija, a rijetko parkinsonizam ili žutica. Pri početku liječenja ovim lijekom mogu se pojaviti konvulzije, smetnje srčanog ritma i ortostatska hipotenzija. Kod djece se lijek ponekad propisuje za liječenje noćnog mokrenja, a s obzirom da je u pitanju liječenje djece potreban je osobit oprez. Obično nije potrebno prekidanje liječenja zbog ovih nuspojava; nego je do­voljno smanjiti dozu. Amyzol tablete ne smiju se uzimati ako je osoba pod utjecajem veće količine alkohola, lijekova za spavanje ili lijekova za ublažavanje bolova odnosno drugih lijekova koji djeluju na središnji živčani sustav. Tablete Amyzol potrebno je čuvati na temperaturi do 25°C, dok je injekcije potrebno i zaštiti od svjetlosti. Lijek se čuva izvan dohvata djece. Izdaje se samo na liječnički recept, podiže u ljekarni.

Tagovi:

#Amyzol #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Komentariši