Lifestyle

Aripiprazol – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Aripiprazol je novi lijek za liječenje shizofrenije i bipolarnog poremećaja

Antipsihotici su snažni lijekovi kod kojih često treba odvagnuti ima li od njih više koristi ili štete, jer, ako imaju previše težih nuspojava pacijenti ih odbijaju uzimati. Aripiprazol je novi lijek za liječenje shizofrenije i bipolarnog poremećaja koji mogu koristiti i djeca od 13-te godine naviše i odrasli. Lijek u manjim dozama povećava aktivnost dopaminskog sustava, a u većim dozama je smanjuje, liječenje se može prilagođavati individualno prema općem stanju bolesnika i njegovim trenutnim potrebama.

Aripiprazol nazivaju i antipsihotikom treće generacije i u prednosti je pred lijekovima prethodne dvije generacije jer ima najmanje nuspojava. Lijek ne deblja, ima povoljan učinak i na produktivne i na deficitarne simptome shizofrenije, ali i antidepresivno i antimanično djelovanje. Ovaj novi lijek djeluje i na opsesivno kompulzivni poremećaj (OKP), a smanjuje i žudnju za alkoholom i drugim opijatima, naročito za kokainom. Jako je važno držati se uputa o lijeku i preporuka svog liječnika o uzimanju i doziranju lijeka.

Koliko dugo treba uzimati Aripiprazol

Najbolje od svega je što nitko ne mora zauvijek uzimati ovaj lijek, jer se on uzima za smirivanje maničnih epizoda kod bipolarnog poremećaja, a liječenje se kod adolescenata provodi do tri mjeseca (12 tjedana) dnevnom dozom od 10 miligrama, s tim da se počinje sa 2 miligrama i postupno povećava do 10 miligrama. Koliko dugo treba uzimati aripiprazol kod shizofrenije je individualno, a primjenjuju se doze od 10,15 ili maksimalno 30 miligrama.

Pokazalo se da veće doze lijeka aripiprazol nisu i učinkovitije, a srednja doza od 15 miligrama je optimalna doza. Mlađa populacija ima više nuspojava, odrasli ga mogu uzimati čak i ako imaju blaža oštećenja bubrega ili jetre. Doziranje se prilagođava dobi, spolu, životnim navikama (pušenje, alkohol, kockanje, druge ovisnosti), lijekovima koje bolesnik već uzima za neke druge bolesti (kardiovaskularne bolesti, Alzheimerova bolest, maligne bolesti mozga, dijabetes). Preosjetljivost na lijek kao i suicidalne misli treba odmah prijaviti svom liječniku ili otići u najbližu bolnicu.

Aripiprazol, patološko kockanje i drugi poremećaji

Svi poremećaji koji se pojave tijekom liječenja ovim lijekom su nuspojave. Aripiprazol, patološko kockanje i drugi poremećaji nagona neće ostati nezamijećeni od bolesnikove okoline. Nuspojave pretjerivanja se manifestiraju u žudnji za kockanjem i drugim štetnim iskušenjima, kao što je slučaj prejedanja, pretjeranog kupovanja ili neprimjerenog seksualnog ponašanja ili sklonost bolesnika da odluta nekuda i zabrine svoju obitelj ili skrbnike. Jasno, nemaju svi bolesnici tijekom liječenja ovim lijekom iste nuspojave, pa svatko tko ga uzima treba prijaviti nuspojave.

Aripiprazol izaziva i niz mogućih organskih nuspojava, nesanicu, tjeskobu, uznemirenost, razne senzacije sa mišićima (ukočenost, trzanje ili grčenje), umor, pospanost, glavobolju, drhtanje, omaglicu, ošamućenost, mučninu, probavne smetnje, povraćanje. Tijekom liječenja aripiprazolom može porasti šećer u krvi, razina hormona prolaktina, tjelesna težina (debljanje ili anoreksija), pasti tlak, pojaviti se štucavica, a kod starijih osoba s demencijom može doći do moždanog udara, pa i smrtnog ishoda. Svaku nuspojavu treba prijaviti svome liječniku, da bi se ili korigirala doza ili prekinulo liječenje.

Tagovi:

#Aripiprazol #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Komentariši