Lifestyle

Bakterije u urinu – uzrok, simptomi, liječenje

Bakterije u urinu – uzrok

Bakterije u urinu su prisutnost mikroorganizama, specifično bakterija, u mokraći. Normalno, urin treba biti sterilan, što znači da ne bi trebao sadržavati bakterije. Međutim, ponekad se dogodi da bakterije dospiju u urinarni sustav, što može ukazivati na problem ili infekciju. Urinarni trakt obuhvaća bubrege, uretere, mokraćni mjehur i mokraćnu cijev. Bakterije se obično ne bi trebale nalaziti u gornjem dijelu urinarnog trakta, no mogu ući u niže dijelove i uzrokovati infekciju. Pojava bakterija u urinu često je posljedica urinarne infekcije, poznate i kao urinarna infekcija ili cistitis. Najčešći uzrok urinarnih infekcija su bakterije, najčešće Escherichia coli, Klebsiella, Proteus, i Staphylococcus. Postoje različiti faktori koji povećavaju rizik od urinarnih infekcija, kao što su seksualna aktivnost, trudnoća, menopauza, loša higijena, prisutnost katetera, poremećaji imunološkog sustava i anatomska predispozicija. Bakterije u urinu se mogu otkriti kroz laboratorijsko testiranje uzorka mokraće. Ako se potvrdi urinarna infekcija, liječenje obuhvaća antibiotike koji su usmjereni na eliminaciju bakterija.

Bakterije u urinu – simptomi

Simptomi mogu varirati ovisno o tome gdje se infekcija nalazi. Kod infekcije mokraćnog mjehura najčešći simptomi su bol ili peckanje pri mokrenju, česta potreba za mokrenjem, nelagodan osjećaj u donjem dijelu trbuhu, mutan urin, prisutnost krv i u urinu, osjećaj neispražnjenog mjehura i opća slabosti te umor. Kod infekcije gornjeg dijela urinarnog trakta, najčešći simptomi su bol, peckanje, česta potreba za mokrenjem, visoka tjelesna temperatura i groznica, bol u donjem dijelu leđa ili boku, posebno s jedne strane, mučnina i povraćanje te osjećaj slabosti i umora. Neki ljudi mogu imati blage simptome ili možda čak i biti asimptomatski nositelji bakterija u urinu. Simptomi mogu varirati u intenzitetu i trajanju, iako se često javljaju tijekom urinarne infekcije. Ako imate simptome koji ukazuju na to da imate bakterije u urinu, važno je konzultirati se s liječnikom. Liječnik će obaviti pregled, naručiti testove urina kako bi se otkrilo imate li bakterije u urinu te, ako je potrebno, propisati odgovarajući tretman antibioticima kako bi se izliječila infekcija i spriječile komplikacije. Ignoriranje simptoma urinarne infekcije može dovesti do ozbiljnijih problema sa zdravljem, stoga je važno pravodobno reagirati.

Bakterije u urinu – liječenje

Liječenje urinarne infekcije, ovisno o ozbiljnosti infekcije i drugim čimbenicima, obično uključuje primjenu antibiotika. Ako imate simptome koji ukazuju da imate bakterije u urinu, bitno je konzultirati se s liječnikom. Liječnik će obaviti pregled, postaviti dijagnozu i propisati odgovarajući tretman. Liječnik će naručiti test urina kako bi potvrdilo imate li bakterije u urinu i utvrdilo osjetljivost bakterija na određene antibiotike. Nakon dijagnoze, liječnik će propisati antibiotik koji se treba uzimati prema uputama. Važno je slijediti upute o doziranju i trajanju tretmana koje vam je propisao liječnik. Obično se antibiotici koriste tijekom 3 do 7 dana za liječenje urinarnih infekcija, iako se to može razlikovati ovisno o ozbiljnosti infekcije. Bitno je piti dovoljno tekućine, posebno vode, jer ćete tako brže i lakše izbaciti bakterije iz urinarnog sustava. Osigurajte si dovoljno odmora kako biste se brže oporavili od infekcije. Topli oblozi na donjem dijelu trbuha ili leđima može pomoći ublažiti bolove. Osim toga, analgetici kao što su paracetamol ili ibuprofen mogu se koristiti za smanjenje bolova i groznice, no uvijek se trebate konzultirati s liječnikom prije uzimanja bilo kakvih lijekova.

Tagovi:

#Bakterije #urinu #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak