Bartolinijeva cista – uzrok, simptomi, liječenje

Bartolinijeva cista, upala Bartolinijeve žlijezde kod žena

Contents

Bartolinijeva žlijezda dio je ženskog spolnog sustava, nalazi se sa svake strane vaginalnog otvora te može doći do toga da se na ovoj žlijezdi napravi cista. Funkcija Bartolinijeve žlijezde je tijekom spolnog odnosa i uzbuđenja kod žene, izlučivati sluz koja djeluje kao lubrikant, pomaže vlaženju vagine odnosno štiti osjetljivo žensko intimno područje. Ako dođe do opstrukcije, začepljenja izvodnog kanala ove žlijezde u njoj se može nakupljati tekućina, žlijezda se začepi, postaje uvećana, npr. u obliku kvržice na vulvi, odnosno radi se o cisti Bartolinijeve žlijezde. Bartolinijeva cista može biti različite veličine i obično nije bolna. Ali ako se cista upali, inficira, onda postaje i bolna, s neugodnim simptomima. Manje ciste obično nestanu same od sebe kroz nekoliko dana i nije potrebno da se žena liječi. Ako dođe do komplikacija, pojavi se apsces, uz bolno stanje, potrebno je javiti se ginekologu kako bi se Bartolinijeva cista liječila. Uzrok infekcije može biti bakterija Escherichia coli, ali to mogu biti spolno prenosive bolesti. U puno slučajeva ne može se točno utvrditi uzrok nastanka ovakve ciste, ponekad se češće pojavi kod žena koje npr. voze bicikl. Infekcija može biti vrlo neugodna i izrazito bolna pa je potrebno što prije se u tom slučaju javiti liječniku na pregled radi liječenja.

Bartolinijeva cista – simptomi

Bartolinijeva cista može biti male veličine i bez ikakvih simptoma, može je žena sama napipati ili se otkrije tijekom ginekološkog pregleda. Obično kod većih cista postoje simptomi koji su veoma neugodni, osobito ako se razvija infekcija. Simptomi Bartolinijeve ciste kod žena mogu biti blagi, žena je može slučajno napipati, u obliku bezbolne kvržice na vulvi. Kod upale prisutno je crvenilo ili oteknuće vulve, asimetrija stidnice, bol prilikom spolnog odnosa, neugodnost pri hodanju ili sjedenju. Ako se Bartolinijeva cista upali, stvori se infekcija i apsces, simptomi su teži, bol se pogoršava do te mjere da je ženi teško hodati i sjediti, može se javiti povišena tjelesna temperatura, jače oteknuće vulve i sekrecija gnoja iz zahvaćene žlijezde. Kod težih simptoma, visoke tjelesne temperature, jakih bolova ili naglog pucanja apscesa, potrebno je odmah potražiti liječničku pomoć kako se ne bi dogodilo širenje infekcije na okolne organe što može biti po život opasno stanje ako bi bakterija se proširila putem krvi dalje.

Dijagnostika i kako se liječi Bartolinijeva cista

Bartolinijeva cista najčešće se ne liječi ako ne stvara simptome. U slučaju da se pojavi apsces odnosno upala, dijagnoza bolesti se utvrđuje ako postoji povišena tjelesna temperatura, oteknuće i bol vulve. Najčešće je potrebno samo kućno liječenje, ali kod većih infekcija, liječnik će odrediti kiruršku drenažu ili uklanjanje ciste. U slučaju infekcije za liječenje će biti potrebni i antibiotici. U rijetkim slučajevima Bartolinijevu žlijezdu potrebno je ukloniti, po potrebi radi se biopsija, kako bi se izbjegao rizik od maligne pretvorbe. S obzirom da nema sigurnih dokaza o uzročnicima ovakvih upala Bartolinijeve žlijezde, preventivne mjere nisu točno definirane već se preporučuje dobra higijena intimnog područja kod žena, zaštićeni spolni odnosi, korištenje prezervativa, konzumiranje dovoljne tekućine preko dana, izbjegavanje zadržavanja urina. Važno je da se žena ako primijeti simptome infekcije što prije javi na ginekološki pregled, ne smije se pokušavati samostalno iscijediti ili očistiti cistu jer može doći do jače infekcije. Najčešće Bartolinijeva cista prođe sama od sebe, savjetuje se redovita intimna higijena, smanjiti aktivnosti kojima bi se dodatno iritiralo upaljeno područje (suzdržati se od spolnih odnosa, vožnje bicikla i sl. ).

Tagovi:

#Bartolinijeva #cista #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar