Lifestyle

Boli nepce – uzrok i liječenje

Zašto boli nepce?

Oralno zdravlje od velike je važnosti za postizanje dobre kvalitete života. Ali postoje problemi poput bolnog nepca koji mogu ukazivati ​​na zdravstvene probleme. Zašto boli nepce? Nepce je podijeljeno na dva dijela: stražnje, meko nepce, koje je manje izloženo traumama, i prednje, tvrdo nepce, koje je bliže usnama i zubima, sklonije opeklinama. Oba zajedno imaju važnu funkciju i služe za pravilno pristajanje jezika tijekom govora, gutanja i žvakanja. Može li bol u nepcu ukazivati ​​na zdravstveni problem? Postoji mnogo razloga zašto boli nepce: opekline; afte; konzumacija hrane koja ima nadražujuća svojstva; oštećenje nepca pri jedenju tvrde hrane; infekcije ili upale; herpes; mukokela; oralna kandidijaza; hormonalne promjene; nizak imunitet; stres; pušenje i konzumacija alkohola; alergijske reakcije; rak usta Kada je riječ o oralnom zdravlju, suočavanje s bolnim ili opečenim nepcem jedno je od najneugodnijih iskustava. Iako se ovo stanje može činiti bezopasnim, čak i blage opekline mogu biti vrlo bolne i utjecati na svakodnevne navike poput prehrane i oralne higijene.

Najčešće bolesti koje utječu da boli nepce

Kao što je ranije spomenuto, postoje mnoge situacije koje uzrokuju da osoba osjeća bol u nepcu. Ovisno o tome koliko boli nepce, ono može ometati dnevne aktivnosti, kao što su jelo, govor i disanje. Osim toga, mogu se pojaviti crvenilo, upala i oteklina, mjehurići, trnci, peckanje i krvarenje na zahvaćenom području. Oticanje i bol u nepcu među glavnim su problemima pri konzumiranju tople hrane. Naime, to postaje velika smetnja, jer je i najmanji kontakt s ozljedom dovoljan da boli nepce. U većini slučajeva je bezopasno, ali može biti znak upozorenja ako ne nestane ili ne zacijeli unutar deset dana. Nizak imunitet može biti povezan s pojavom afti. Ove male ranice koje se mogu naći na jeziku, unutar obraza ili na nepcu uzrokuju bol. Manifestiraju se u karakterističnom obliku i počinju kao upala nepca. Ostali čimbenici koji ih pokreću su stres, nedostatak vitamina ili pretjerana konzumacija citrusa. Klasificiraju se kao benigne lezije i nestaju za otprilike tjedan dana. Herpes je virusna bolest, koja se javlja u kontaktu s izlučevinama aktivnih lezija. Manifestira se mjehurićima i bolnim ranicama u ustima, a česta je kod osoba slabog imuniteta. Početak raka nepca obično počinje kao oteklina na nepcu. Teško ga je otkriti u ranim fazama i smatra se da je povezan s HPV infekcijom. Rak usne šupljine očituje se pojavom bolnih oralnih lezija u ustima i nepcima, koje ne zacjeljuju, a simptomi su bol, utrnulost donje usne i otežano gutanje.

Važnost traženja stručne pomoći kada boli nepce

Općenito, svaka ozljeda ili bolest koja zahvaća usta i nepce stvara vrlo neugodne situacije. Često kada boli nepce, to obično nije ozbiljan problem, ali važno je biti svjestan postojećih simptoma i provjeriti ima li drugih promjena. Ove ozljede često mogu biti bolne i otežavaju jednostavne, svakodnevne aktivnosti kao što su jelo, pranje zubi, pa čak i govor. Stručnjaci ističu važnost redovitih samopregleda kako bi se uvjerili da nema nadraženih mjesta, nezacjeljenih ranica ili bilo kakvih drugih promjena u ustima i nepcu. Osim toga, važno je održavati zdravu prehranu i dobru oralnu higijenu. U situacijama kada vas boli nepce morate biti vrlo oprezni jer se simptomi mogu zamijeniti za ozbiljnije komplikacije. Mora se uzeti u obzir prisutnost drugih simptoma, poput upale, njezino trajanje i drugi čimbenici. Bilo koja lezija u ustima, bijela ili crvena, koja ne zacjeljuje ili se ne povlači u roku od 10 dana zahtijeva stručni pregled kod stomatologa kako bi se utvrdio pravi uzrok i izbjegle buduće komplikacije.

Tagovi:

#Boli #nepce #uzrok #liječenje
Izvorni članak

GoSlim - smršaj zdravo