Lifestyle

Buergerova bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Buergerova bolest, što ju uzrokuje?

Buergerova bolest nema određene uzroke. Smatra se da je jedan od uzroka Buergerove bolesti duhan dok za ostale uzroke još uvijek ne postoje pouzdani i sigurni dokazi. Buergerova bolest se još povezuje i s određenim genima što znači da bi se bolest mogla i genetski naslijediti. To su geni HLA-B5 i HLA-A9. Stanje kod ove bolesti će se znatno poboljšati ako se smanji i prestane s pušenjem što znači da bi pušenje mogao biti jedan od uzroka, a postoje i teorije kako do bolesti dolazi zbog alergije na određene sastojke koji se nalaze u duhanskom dimu. Uporabom nikotina dolazi do prevelikog sužavanja vena, što dovodi do antitijela za razvoj Buergerove bolesti. Iz toga možemo zaključiti da je protok krvi jedan od faktora koji će također pospješiti stvaranje Buergerove bolesti. Još neki od znakova koje možemo primijetiti su upale. Bolest je češća kod muškaraca srednje životne dobi (20 do 40 godina)

Koje simptome uzrokuje Buergerova bolest

Buergerova bolest može biti akutna i kronična. Ako se Buergerova bolest pojavi iznenadno moguće je da će biti potrebno obavljati kirurški zahvat amputacije noge. Oko 20 posto osoba sa ovom bolesti će morati obavljati kirurški zahvat u prvih 5 godina.

Kod Buergerove bolesti dolazi do poremećaja u cirkulaciji zbog vaskularnih promjena, većinom na nogama i rukama. To može prouzročiti ove simptome:

  • Propadanje tkiva
  • Pojava gnoja (Ulceracija)
  • Nakupljanje vode
  • Plavljenje prstiju
  • Trnci ili utrnulost
  • Hladne noge
  • Hladne ruke
  • Mravci u nogama
  • U početku bolesti se pojavljuje bol u nogama tokom hodanja
  • Kasnije se bol osjeti i tokom sjedenja

Uz ove simptome često se mogu pojaviti i simptomi površinski flebitis te Raynaudova bolest, koja uzrokuje hladnije dijelove tijela i gubitak osjeta kod zahvaćenih ekstremiteta.

Još jedan od simptoma su grčevi u nogama koji se mogu osjetiti u prednjem dijelu stopala i potkoljenice a ponekad i u dijelovima kod šaka te podlakticama. Moguće je osjetiti i grčeve u bedrima. Što se stanje više pogoršava tako i grčevi napreduju te su učestaliji i bolniji.

Kako se liječi Buergerova bolest

Buergerova bolest se u svakom slučaju smanjuje prestankom pušenja tako da je to jedna od metoda kojom se prvenstveno započinje kod liječenja Buergerove bolesti. Ako se ne prestane pušiti Buergerova bolest će se zasigurno pogoršati te će doći do kirurškog zahvata amputacije noge.

Osobe oboljele od Buergerove bolesti bi se trebali sklanjati sa hladnoće, također moraju izbjegavati i ozljede od kemikalija, topline i hladnoće. Neke od kiselina koji se moraju izbjegavati su jodidi. Ova kiselina se koristi kod liječenja kurjih oči te žuljeva. Ne smiju se obavljati manji zahvati kao što je zahvat odstranjivanja kurjih očiju, trebalo bi se izbjegavati nošenje uske odjeće/obuće i moraju se izbjegavati gljivične infekcije.

Hodanje se mora reducirati na ne više od 30 minuta dnevno, naravno, ako ne postoje i prateće bolesti kojima mirovanje ne odgovara (gangrena, ulceracije i bolovi u mirovanju). Osobe koje imaju Buergerovu bolest moraju obavezno zaštititi noge zavojima. Mora se spavati s podignutim uzglavljem. Liječnici također mogu prepisati neke lijekove koji će pospješiti liječenje.

Tagovi:

#Buergerova #bolest #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši