Lifestyle

Burnout – uzrok, simptomi, liječenje

Burnout – uzrok

Burnout ili sindrom izgaranja ozbiljan je oblik emocionalnog, fizičkog i mentalnog iscrpljenja koji obično proizlazi iz dugotrajnog stresa na radnom mjestu. To je sindrom koji se često opisuje kao osjećaj iscrpljenosti, gubitka interesa za posao, smanjenja profesionalne učinkovitosti i povećanja emocionalne distanciranosti od posla. Burnout može značajno utjecati na kvalitetu života i zdravlje pojedinca te na njihovu sposobnost da obavljaju svoje svakodnevne zadatke. Uzroci mogu biti složeni i obično uključuju kombinaciju faktora. Dugotrajni radni pritisak, visoka radna opterećenost, rokovi i prekomjerno radno vrijeme mogu izazvati stres koji vodi prema izgaranju. Osjećaj nemoći i gubitak kontrole nad vlastitim radnim okruženjem ili zadacima može doprinijeti izgaranju. Loša komunikacija s nadređenima ili kolegama, nedostatak podrške i osjećaj izolacije na radnom mjestu mogu povećati rizik izgaranja. Rad na istim zadacima bez prilike za osobni rast i napredovanje može dovesti do gubitka interesa za posao. Poteškoće u ravnoteži između poslovnih i privatnih obveza mogu uzrokovati dodatni stres. Nedostatak priznanja ili satisfakcije za uloženi trud i rad može negativno utjecati na motivaciju i zadovoljstvo na radnom mjestu. Strah od gubitka posla ili nepredvidivih promjena na radnom mjestu može uzrokovati kronični stres.

Burnout – simptomi

Burnout je ozbiljno stanje emocionalnog i fizičkog iscrpljenosti uzrokovanog dugotrajnim stresom na radnom mjestu. Simptomi mogu se manifestirati postupno i postati sve ozbiljniji kako se stanje pogoršava. Osjećaj konstantnog umora, tjeskobe i iscrpljenosti bez obzira na dovoljno sna. Osobe se često probude umorni i nemaju energije tijekom dana. Gubitak interesa i motivacije za poslom koji su nekada voljeli. Poslovi postaju teret, a zadovoljstvo i strast prema radu nestaju. Razvijaju se cinizam i pesimizam prema poslu, kolegama i nadređenima. Osobe su često cinici i sklone negativnom razmišljanju o svemu što se događa na poslu. Produktivnost opada, jer se teško koncentrirati i izvršavati zadatke, te se često osjećaju preplavljenima i nesposobnima za obavljanje posla. Povećana je emocionalna nestabilnost, uključujući povećanu tjeskobu, depresiju, ljutnju i frustraciju, te su osobe podložne emocionalnim izljevima. Burnout može uzrokovati fizičke simptome poput glavobolja, probavnih problema, niskog imuniteta i problema sa snom. Osobe s burnoutom često se povlače iz društvenih aktivnosti i smanjuju svoju socijalnu interakciju. Mogu se osjećati izolirano od kolega i prijatelja, te se osjećaju nesposobnima za suočavanje s izazovima na poslu. To može dovesti do gubitka samopouzdanja. Problemi sa spavanjem često su prisutni kod osoba koje pate od burnouta, uključujući nesanicu ili prekomjerno spavanje.

Burnout – liječenje

Prvi korak kod tretiranja burnouta je prepoznavanje i prihvaćanje da ste doživjeli burnout. To će vam pomoći da se posvetite procesu ozdravljenja. Naučite postavljati granice između poslovnih i privatnih obaveza kako biste smanjili prekomjerni stres. Redovito vježbanje može pomoći u smanjenju stresa i poboljšati fizičko i emocionalno zdravlje. Hranite se zdravo i izbjegavajte prekomjernu konzumaciju kofeina i alkohola. Tehnike opuštanja poput dubokog disanja, meditacije i joge mogu vam pomoći u suočavanju s stresom. Otvorena komunikacija sa svojim nadređenima može pomoći u prilagodbi radnih uvjeta kako biste smanjili stres. Ako je moguće, delegirajte određene zadatke ili potražite pomoć kako biste smanjili opterećenje poslom. Postavljanje realnih i ostvarivih ciljeva može smanjiti pritisak i osjećaj preopterećenosti. Otvoreni razgovori s obitelji i prijateljima mogu Vam pomoći da se izrazite i pruže vam emocionalnu podršku. Ako burnout postane ozbiljan i utječe na Vašu svakodnevnu funkcionalnost i mentalno zdravlje, mogu Vam pomoći terapeuti i psihijatri. Također, redoviti odmor može Vam pomoći da se opustite i ponovno napunite energijom. Uzimanje kratkih pauza tijekom radnog dana može pomoći da se osjećate manje preopterećeno.

Tagovi:

#Burnout #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak