Lifestyle

Tumor nadbubrežne žlijezde –

Što je tumor nadbubrežne žlijezde i zašto nastaje?

Tumor nadbubrežne žlijezde pripada u rijetke maligne tumore. Najčešće se pojavljuje kod odraslih osoba, neovisno o dobi. Premda se može liječiti u ranoj fazi razvoja, u samo 30 % slučajeva tumor je orijentiran samo na nadbubrežnu žlijezdu. Ovo je veoma agresivan oblik tumora koji pokazuje postupno razvijanje simptoma. Iako se naziva tumorom nadbubrežne žlijezde, on može metastazirati i na trbušnu šupljinu, pluća, jetru i kosti. Zašto nastaje tumor nadbubrežne žlijezde? Kao i kod drugih tumora, uzroci nisu precizno određeni.

Zloćudne tvorevine nastaju radi nekontroliranog umnožavanja stanica koje gube svoju staničnu kontrolu. Navedeno uzrokuje nepravilan rast, gubitak diferencijacije, dolazi do lokalne invazije tkiva i pojavljuju se presadnice ili metastaze. Maligni tumor može nastati u bilo kojem tkivu ili organu, u bilo kojoj životnoj dobi. Značajni postotak malignih tumora je izlječiv ako se otkrije na vrijeme, no u kasnijim fazama postoji mogućnost dugotrajne remisije. Potpuno izlječenje nije uvijek moguće, osobito kod uznapredovali oblik. Kada osoba pati od uznapredovalog oblika malignog tumora, tada se čini sve kako bi osoba mogla voditi što kvalitetniji preostali život.

Kako se prepoznaje tumor nadbubrežne žlijezde?

Maligni tumori mogu uzrokovati razne simptome. Simptomi koji ukazuju na tumor nadbubrežne žlijezde su: Bolovi koji se pojavljuju u predjelu trbuha, izraslina koja nastaje kod trubuha, bolovi koji se šire na leđa, osjećaj punoće u trbuhu neovisno o obroku. Tumor nadbubrežne žlijezde najčešće je prepoznatljiv po simptomima pojačane sekrecije samih hormona nadbubrežne žlijezde, kao i bolovima koji nastaju u trbuhu i mogu se širiti prema leđima i bokovima. Kako bi se utvrdilo da li je riječ o navedenom tumoru, potrebno je zatražiti liječničko mišljenje i obaviti razne testove koji će pokazati da li postoji tumor.

Dijagnoza se može sastojati od: Fizikalnog pregleda liječnika i utvrđivanja anamneze, testiranja urina (24 sata), krvnih testova, CT skeniranja, MRI-a, nadbubrežne angiografije i venografije, CT-a, MIBG skeniranja te biopsije. Koje su prognoze liječenja? Prognoza te šansa liječenja ovisiti će o: Stadiju raka, mogućnosti uklanjanja tumora, općem zdravlju pacijenta, proširenosti tumora. U većini slučajeva tumor je jedino u potpunosti izlječiv ako se otkrije u ranoj fazi razvoja.

Može li se tumor nadbubrežne žlijezde liječiti?

Liječenje tumora nadbubrežne žlijezde je moguće. Neki tretmani liječenja fokusirani su na standardne metode liječenja, dok se neki odnose na testiranja i klinička ispitivanja. Pacijentima se nudi mogućnost odabira liječenja uz mišljenje liječnika. Standardno liječenje odnosi se na: Kirurški zahvat – Riječ je o uklanjanju nadbubrežne žlijezde. Uz nadbubrežnu žlijezdu mogu se ukloniti i okolni limfni čvorovi kao i druga tkiva gdje se karcinom proširio. Radioterapija – Koriste se visokoenergetske rendgenske zrake kao i druge vrste zračenja kako bi se ciljano uklonile stanice raka i spriječio se njihov rast.

Razlikujemo dvije vrste navedenog zračenja: Vanjska radioterapija koja se koristi van tijela i šalje radijaciju na rak. interna radioterapija koja se stavlja izravno u sami rak ili njegovu blizinu. Kemoterapija – Koristi se kako bi se zaustavio rast stanica i kako bi se ubile stanice koje su nastale. Kada se uzima oralni ili intravenski oblik tada se lijek širi po cijelome krvotoku. Kada se daje izravno u cerebrospinalnu tekućinu, organ, tjelesnu šupljinu tada lijek utječe samo na okolno područje. Postoji i kombinirana kemoterapija za tumor nadbubrežne žlijezde Sami tumor nadbubrežne žlijezde liječit će se prema njegovom stadiju.

Tagovi:

#Tumor #nadbubrežne #žlijezde #
Izvorni članak