Lifestyle

Abilify – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Abilify djelovanje

Abilify je lijek koji je antipsihotik te se koristi za liječenje situacija kada su prisutne halucinacije u bilo kojem obliku, vidne, slušne ili osjetilne halucinacije. No koristi se i kada postoji sumnjičavost, nepovezan govor, ne prirodno ponašanje, pogrešno vjerovanje ili emotivna ravnodušnost.

Osobe koje imaju depresiju, tjeskobu, krivnju, napetost, osobe koje imaju pretjeranu količinu energije, manje spavaju nego što je normalno, vrlo brzo govore i brzo razmišljaju, te su ponekad razdražljivi. Brojna psihotična stanja mogu se uspješno liječiti ovim lijekom.

Kod korištenja Abilify lijeka svog liječnika trebate upozoriti ako imate povišem šećer u krvi, napadaje, nepravilne mišićne pokrete naročito na licu, bilo kakve kardiovaskularne bolesti, krvne ugruške, ukoliko vam se tjelesna težina naglo povećava korištenjem ovog lijeka. Ovaj lijek nije namijenjen za liječenje djece, adolescenata, trudnica i dojilja.

Ne preporučuje se uzimati ovaj lijek u kombinaciji sa nekim drugim lijekovima stoga je potrebno svog liječnika upoznati koje lijekove sve konzumirate prije nego krenete konzumirati ovaj lijek.

Abilify nuspojave

Nuspojave kod korištenja Abilify lijeka moguće su uz istovremeno konzumiranje alkohola tokom terapije, te se ne preporučuje upravljati vozilima jer smanjuje koncentraciju i vrijeme reakcije tokom vožnje. No ovaj može izazvati neke nuspojave koje su česte kao što su umor, mučnina, trzaji mišića ili nagli pokreti, glavobolja, problemi sa spavanjem, nemir, tjeskoba, ošamućenost, pospanost, zamagljen vid, veća količina sline, tresavica, a moguć je u nelagodan osjećaj u želucu.

Abilify tablete mogu izazvati i nuspojave kao što su omaglice prilikom dizanja iz ležećeg položaja, depresija, no moguć je i ubrzan rad srca. Postoje i teži oblici nuspojava kod ovog lijeka kao što je povišen šećer u krvi, srčani udar, koma, ketoacidoza, pogoršanje šećerne bolesti, neobjašnjiva smrt, povećanje tjelesne težine, tjeskoba, suicidalne misli i pokušaji samoubojstva, poremećaji disanja, znojenja, te brojne druge nuspojave koje donosi konzumacija ovog teškog lijeka.

Stoga se ovaj lijek propisuje uz strogi nadzor liječnika u točno određenoj dozi koja je prilagođena individualnim potrebama osobe kojoj se ovaj lijek propisuje.

Abilify iskustva i cijena

Abilify lijek se izdaje samo na recept i cijena za njega nije formirana na tržištu. s obzirom da nuspojave ovog lijeka mogu biti vrlo ozbiljne lijek se treba uzimati samo na preporuku liječnika.

Neke osobe svjedoče o gubitku kose, pojačanom znojenju, pretjeranom reagiranju na svjetlo, probleme sa mokrenjem, kod muškaraca se može pojaviti i bolna ili produžena erekcija. Kod nekih se ljudi javljaju bolovi u prsima, te otjecanje ruku, gležnjeva i stopala.

Iskustva nekih osoba svjedoče da su imali suha usta, da su bili pospani, te se su imali nekontrolirano kretanje i trzanje mišića. Osjećaj omaglice se vrlo često pojavljivao naročito kod promjene položaja tijela kod dizanja iz ležećeg ili sjedećeg položaja. Osobe koje pate od demencije naročito su ugrožene od ovog lijeka jer je bilo čestih slučajeva da su osobe preminule kad su koristile ovaj lijek ukoliko su bile dementne.

Alergičari upozoravaju da pripazite na sastojke Abilify lijeka jer su moguće opasne alergijske reakcije kao iskustva korisnika.

Tagovi:

#Abilify #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Komentariši