Lifestyle

Kako se radi scintigrafija srca

Što je scintigrafija srca?

Scintigrafija srca ili perfuzijska scintigrafija miokarda opisuje se kao slikovna te dijagnostička metoda koja će se koristiti za procjenu ishemije ili fibroze srčanog mišića, kao i za procjenu vijabilnosti samog miokarda. Navedena pretraga prikazuje moguće nakupljanje radiofarmaka u samom srčanom mišiću koje će biti razmjerno protoku krvi koji prolazi kroz koronarne žile. Radiofarmaci koji će se koristiti za navedenu pretragu nakupljaju se najčešće u miokardu. Scintigrafija srca se također može opisati kao dijagnostička pretraga slikovnog oblika koja se koristi u takozvanoj nuklearnoj medicini.

Cilj pretrage je uspostaviti dijagnozu, pratiti i stupnjevat razvoj određenog stanja (najčešće malignog oboljenja). Postoji niz raznih testova koji pripadaju u grupu testova opterećenja. Među njima pripadaju klasični elektrokardiografski test za opterećenje, stresna scintigrafija miokarda talijem kao i dubotaminska stresna scintigrafija miokarda. Svi ovi navedeni testovi mogu pokazati kako postoji nedovoljna krvna opskrba srca ili ishemija. Tijekom provođenja ovih testova opterećenja, osobi će se pratiti srce u mirnom stanju, kao i u stanju napora kako bi se vidjelo da li postoje razlike u opskrbi.

Kako se izvodi scintigrafija srca?

Navedena dijagnostička pretraga radi se u dva odvojena dijela. U prvome dijelu same pretrage prije samog procesa snimanja izazvat će se određeno opterećenje. Fizičko ili ergometrija koje se sastoji od hodanja po pokretnoj traci na način da se do svake 3 minute diže opterećenje. Tijekom ovog testiranja liječnik će konstantno motriti tlak i srčani rad osobe. Kod maksimalnog opterećenja osobi se kroz postavljen intravenski put stavlja radiofarmak. Drugi dio navedene pretrage odnosi se na snimanje srca osobe pod gama kamerom.

Prvi puta snimanje traje 30 minuta nakon što je osoba zaprimila radiofarmak u opterećenju, a drugo snimanje se radi sljedeći dan ili par dana nakon, ovisno o dogovorenom terminu. Scintigrafija srca ne traži posebne pripreme za drugi dolazak. Kako izgleda drugi dio pretrage? Na drugoj pretrazi ponovno se inicira radiofarmak, ali sada je osoba u stanju mirovanja (bez prethodnog fizičkog opterećenja). Snimanje opet započinje nakon 30 minuta. Scintigrafija srca će biti dovršena kada su prošle obje pretrage.

Da li scintigrafija srca traži posebne pripreme?

Trebaju li posebne pripreme prije izvođenja navedene pretrage? Scintigrafija srca traži sljedeće pripreme: Kada osoba dolazi na prvu pretragu poželjno je da ona ne jede prije pretrage, no ne mora biti natašte. Osobe koje pate od šećerne bolesti obavezno bi trebale pojesti doručak i uzeti svoju propisanu terapiju. Do 24 sata prije pretrage ne preporučuje se konzumacija kave, čaja, zaslađenih sokova. Voda se može piti u neograničenim količinama. Pušačima se savjetuje da se suzdržavaju od pušenja do 24 sata prije pretrage. Ukoliko osoba uzima određene lijekove ili terapiju, poželjno je da se ona ukine na 24 sata, no striktno uz liječničko savjetovanje.

48 sati prije pretrage ne bi se smjele uzimati tablete za seksualnu stimulaciju. Dan prije pretrage osobi se ne preporučuju teža fizička opterećenja. Prije pretrage potrebno je ukloniti sav nakit. Da li je potrebno što donijeti na pretragu? Potrebno je donijeti nalaze od do sada učinjenih dijagnostičkih obrada. Što očekivati nakon pretrage? Scintigrafija srca ne utječe na svakodnevne aktivnosti osobe. Nakon pretrage osoba se slobodno može baviti daljnjim aktivnostima. O svim eventualnim mjerama opreza upozorit će vas medicinsko osoblje na odjelu.

Tagovi:

#Kako #radi #scintigrafija #srca
Izvorni članak