Lifestyle

Co-roswera – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Co-roswera – primjena i djelovanje

Co-roswera je lijek koji sadrži rosuvastatin i ezetimib te se koristi za liječenje povišenih razina kolesterola u krvi. Co-roswera se koristi ukoliko osoba ne može samo uz pomoć dijete održati normalnu razinu masnoće u krvi. Rosuvastatin pripada klasi lijekova poznatih kao statini i djeluje tako da smanjuje proizvodnju kolesterola u jetri. Statini blokiraju enzim koji jetra koristi za proizvodnju kolesterola, što rezultira smanjenjem ukupne razine kolesterola u krvi. Ezetimib je lijek koji djeluje tako što blokira apsorpciju kolesterola u crijevima. Kada se konzumira hrana koja sadrži kolesterol, on se apsorbira u crijevima i prenosi u krvotok. Ezetimib blokira protein koji omogućava apsorpciju kolesterola u crijevima, čime se smanjuje ukupna količina kolesterola u krvi. Kombinacija rosuvastatina i ezetimiba djeluje sinergijski, što znači da zajednički djeluju na različite načine kako bi se smanjila ukupna razina kolesterola u krvi. Kombinacija ovih lijekova može smanjiti ukupni kolesterol za 50 posto ili za čak više, ovisno tome koja je bila početna razina kolesterola kod pacijenta i dozi lijeka koju je uzimao.

Co-roswera – upute i nuspojave

Co-roswera se uzima jednom na dan, te možete popiti lijek ujutro ili navečer nakon obroka. Važno je slijediti upute svog liječnika o doziranju i načinu uzimanja ovog lijeka. Moguće nuspojave koje se mogu pojaviti pri uzimanju Co-roswera tableta su mučnina, proljev, bol u trbuhu, glavobolja i umor. Također, mogu se javiti i nuspojave koje se povezuju s djelovanjem jedne od dviju aktivnih tvari. Nuspojave povezane s djelovanjem rosuvastatina uključuju bol u mišićima, oslabljenost mišića, oštećenje jetre, poremećaj spavanja, glavobolju i vrtoglavicu. Također, rijetko se može pojaviti rizik od razvoja rabdomiolize, ozbiljnog stanja u kojem dolazi do pucanja mišićnih stanica i otpuštanja mišićnih enzima u krvotok, što može dovesti do zatajenja bubrega. Nuspojave povezane s djelovanjem ezetimiba uključuju bol u trbuhu, probavne smetnje, umor, glavobolju, vrtoglavicu i bol u mišićima. Ako primijetite neke od ovih nuspojava, odmah se obratite svojem liječniku. Osim toga, važno je pridržavati se svih uputa o doziranju i načinu uzimanja ovog lijeka te redovito pratiti razinu kolesterola u krvi, kako bi se izbjegle ozbiljnije nuspojave.

Co-roswera – cijena i iskustva

Co-roswera tablete sadrže u sebi dvije glavne djelatne tvari, a to su rosuvastatin i ezetimib. Također, ovaj lijek sadrži i duge pomoćne tvari. U jezgri tablete se nalaze mikrokristalična celuloza, laktoza, manitol, vrsta A krospovidon, umrežena karmelozanatrij, magnezijev stearat, povidon K30, natrijev laurilsulfat i koloidni bezvodni silicijev dioksid. U ovojnici tablete se nalaze hipromeloza, laktoza hidrat, triacetin, titanijev dioksid, te žuti, crveni ili crni željezov oksid. Tablete se trebaju držati podalje od direktne svjetlosti i izvora vlage, te čuvati dalje od dohvata male djece. Lijek dolazi u više gramaža, i to po 5/10 miligrama, 10/10 miligrama, 15/10 miligrama, 20/10 miligrama i 40/10 miligrama koji odgovaraju rosuvastatinu i ezetimibu. U ljekarni se može lijek naći u više vrsti pakiranja, i to po 14,15,28,30,56,60,84,90 i 98 tableta u kutiji. Lijek se izdaje samo na recept. Cijena Co-roswera tableta je sasvim povoljna. Mnogi pacijenti koji su bili isprobali ovaj lijek su više nego zadovoljni te im je pomoglo kod snižavanja razine kolesterola.

Tagovi:

#Coroswera #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

GoSlim - smršaj zdravo