Lifestyle

Da li ginekolog može da vidi da sam imala odnos

Što ginekolog radi na ginekološkom pregledu?

Ginekološki pregled obavlja ginekolog, točnije, specijalist ginekologije te opstetricije. Pregled se sastoji do pregleda vanjskog djela spolnog organa kao i vaginalnog (unutarnjeg) pregleda. Kako izgleda ginekološki pregled? Prvo se radi opći pregled vanjskog djela spolnog organa, a on se sastoji od pregleda malih te velikih usana i klitorisa. Ovdje se utvrđuje da li postoji moguće crvenilo, da li postoji određena iritacija, utvrđuje se kakav je iscjedak, gleda se da li postoje ciste ili da li su prisutne druge promjene.

Vaginalni pregled će se izvršiti uz pomoć instrumenta koji se naziva spekulum. Ovaj instrument služi kako bi se izvelo odmicanje stijenki na rodnici, što daje ginekologu mogućnost da vidi unutrašnjost rodnice te vrata maternice. Ovdje će se uzeti bris vrata maternice i rodnice, te se radi testiranje na prisutnost spolno prenosivih infekcija ili bolesti. Također se vrši i PAPA test kojime se ispituje prisutnost mogućih pretkancerogenih i kancerogenih stanica.

Navedeni pregled traje svega 30-ak sekundi i nije bolan, no može stvoriti osjećaj nelagode. Ginekolog će vršiti i bimanualni pregled koji će utvrditi stanje i položaj jajnika, jajovoda i maternice. Liječnik ovdje navlači rukavicu i uvlači kažiprst te srednji prst u rodnicu, dok drugom rukom s vanjske strane pipa donji dio trbuha. Pregled može uzrokovati neugodan pritisak, stoga je bitno slušati upute ginekologa prilikom pregleda.

Što ginekolog očekuje od vas na ginekološkom pregledu?

Često se postavlja pitanje da li se trebate pripremiti na ginekološki pregled? Odgovor je da, no on se više odnosi na psihički nego fizički dio. Ukoliko imate određena pitanja, najbolje ih je zapisati kako ih ne bi zaboravili postaviti tijekom ili nakon pregleda. Što ginekolog očekuje od vas? Prvenstveno iskrenost. Prije pregleda najbolje je učiniti sljedeće: Prije odlaska ginekologu doma se operite samo s vodom i blagim sapunom. Nemojte ispirati unutrašnjost rodnice kako navedeno ne bi utjecalo na uzimanje briseva i PAPA test.

Što je s depilacijom? Pitanje depilacije odnosi se na pacijenticu. Ginekologa nije briga da li ste obrijani ili ne, njemu je bitno da ste iskreni i da postavljate pitanja o onome što vas zanima. Da li će ginekolog znati da ste imali spolni odnos? Odgovor je da. Poželjno je da se suzdržavate od spolnog odnosa do dva dana prije zakazanog termina kako bi pregled bio što učinkovitiji. Ako dolazite na pregled a imali ste spolni odnos, to će biti vidljivo radi tekućina koje se luče tijekom odnosa. Najbolje je da planirate svoji dolazak ginekologu u prvom dijelu menstrualnog ciklusa.

Što ginekolog mora znati o vama?

Kada dođete na ginekološki pregled, ginekolog vam može postaviti neka osnovna pitanja koja će pomoći oko samog pregleda. Dolaskom na pregled najbolje je biti iskren i u početku reći sljedeće: Kada ste imali zadnji spolni odnos i da li postoji mogućnost trudnoće, da li imate simptome u svom urinarnom traktu poput peckanja ili crvenila kao i osip i neobičan miris, koji oblik kontracepcije koristite i koliko dugo, razlog posjetu, datum zadnjeg posjeta ginekologu, datum zadnje menstruacije i potrebno je navesti ako se trenutno liječite od nečega i da li ste možda bolesni.

Koji su razlozi za odlazak na ginekološki pregled? Najveći razlog za odlazak ginekologu je zdravlje. Nažalost, praksa odlaska ginekologu rijetka je kod mnogih žena, što pridonosi raznim oboljenjima poput raka maternice ili raka jajnika. Ginekolog je jedan od onih liječnika koje se mnoge žene boje ili im je neugodno, i upravo zato ga izbjegavaju. Potrebno je naglasiti kako je ovo krivo, te kako bi ste trebali redovito odlaziti na ginekološke preglede kako bi utvrdili da li ste u potpunosti zdravi ili ne. Nažalost, mnogi rani stadiji bolesti poput raka jajnika ne mogu se otkriti ako ne odlazite na ginekološke preglede.

Tagovi:

#ginekolog #može #vidi #sam #imala #odnos
Izvorni članak