Lifestyle

Da li je grožđe deblje – AdresarSporta.rs

Grožđe – opis

Grožđe je voće koje raste u grozdovima na vinovoj lozi, članici porodice vinograda. Ovo voće je veoma važno za poljoprivredu, posebno za proizvodnju vina, soka, grožđica i drugih proizvoda. Posjeduje dugu istoriju uzgoja koja seže više od 8000 godina unazad. Prvi vinogradi su se pojavili na području današnje Gruzije, nakon čega se vinogradarstvo širilo na Bliskom Istoku, Mediteranu, Evropi i širom svijeta. Danas se grožđe uzgaja na svim kontinentima, osim Antarktika. Na grožđu se nalazi mnogo vitamina C i K, antioksidansa i minerala kao što je kalij. Konzumacija grožđa može imati brojne zdravstvene beneficije, uključujući poboljšanje srčanog zdravlja, zaštitu od određenih vrsta raka te podršku zdravlju mozga i očiju. Može se konzumirati svježe ili sušeno, a od njega se prave vino, sokovi i džemovi.

Grožđe – vrste

Postoji mnogo različitih vrsta grožđa, koje se generalno dijele na bijelo i crno grožđe.

Vrste bijelog grožđa:

Chardonnay se ubraja među najpoznatije i najrasprostranjenije sorte bijelog grožđa. Ima širok spektar prilagodljivosti na različite klimatske uvjete i stilove vina. Originalno potiče iz francuske regije Burgundije, a danas se uzgaja u mnogim zemljama gdje se proizvodi vino. Okusi mogu varirati od citrusa i zelene jabuke do tropskog voća i vanilije, zavisno o načinu vinifikacije.

Sauvignon Blanc potiče iz francuske regije Loire Valley i raste na pijesku, vapnencu i šljunku. Ima male grozdove sa tankom opnom. Srednje je tijelo s visokim kiselinama i koristi se za svježa i aromatična vina.

Riesling također ima male grozdove svijetle boje i preferira hladnije klime, cvjeta i sazrijeva kasnije. Originalno je iz Njemačke, ali se uzgaja i u Italiji, Francuskoj, Australiji i SAD-u. Ova sorta proizvodi različite stilove vina, od suhih do vrlo slatkih.

Pinot Gris je lagano i svježe vino s hrskavom kiselinom, a potiče iz Italije.

Gewürztraminer je aromatična sorta poznata po bogatoj začinjenoj aromi. Ružičaste je boje i proizvodi slatka i suha vina. Originalno potiče iz Njemačke i francuske regije Alsace, a danas se uzgaja i u Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj te na Novom Zelandu i u Australiji.

Vrste crnog grožđa:

Cabernet Sauvignon je najpoznatija sorta crnog grožđa koja se često koristi za proizvodnju visokokvalitetnih vina. Karakteriše ga plavi crni grozdovi s debelom opnom, kasno cvjeta i sazrijeva. Potiče iz francuske regije Bordeaux, a uzgaja se u Bugarskoj, SAD-u, Australiji i Čileu.

Merlot također potiče iz francuske regije Bordeaux i od njega se pravi najskuplje vino na svijetu (Chateay Petrus). Ima velike grozdove s tankom opnom.

Pinot Noir je delikatna i zahtjevna sorta koja proizvodi lagan do srednje tijelo vina. Karakteriše ga crna boja i tanka opna, raste u gustim grozdovima. Potiče iz francuske regije Burgundije, a uzgaja se i u Italiji, Rumunjskoj, Australiji, Novom Zelandu, SAD-u i Južnoj Africi.

Syrah (Shiraz) je intenzivna sorta koja daje puna tijela vina. Ovo drevno grožđe potiče iz Srednjeg Istoka i uzgaja se u francuskoj dolini Rhône, Australiji i SAD-u. Karakteriše ga mala plavo crna zrna i debela opna.

Zinfandel je stara autohtona hrvatska sorta od koje se pravi jako crno vino. Potiče iz Hrvatske, a popularan je i u Italiji i SAD-u.

Grožđe – nutritivne vrijednosti

Grožđe je voće koje obiluje hranjivim tvarima, vitaminima, mineralima, uključujući vitamin C, vitamin K, vitamin B6, kalij, bakar i mangan. Sadrži i razne antioksidanse poput resveratrola, kvercetina i flavonoida, koji pomažu tijelu u borbi protiv oksidativnog stresa i upala. Što se tiče pitanja o debljanju od grožđa, konzumacija u umjerenim količinama ne bi trebala dovesti do povećanja telesne težine, jer je relativno nisko kalorično voće. Sadrži prirodne šećere, ali umjereno unošenje nema veliku uticaj na težinu. Porcija od oko 100 grama grožđa sadrži otprilike 69 kalorija. Također sadrži vlakna koja mogu doprinijeti osećaju sitosti i pomoći u kontroli apetita. Ključ je umjerena konzumacija, jer prevelika količina može unijeti previše šećera i kalorija. Kombinovanje s drugim vrstama voća, povrća, proteinima i zdravim mastima je važno za balansiranu ishranu. Preporučuje se konzumirati svježe grožđe umjesto prerađenih proizvoda poput soka koji može sadržavati dodatne šećere.

Tagovi:

Izvor: ( www.arz.hr / Adresarsporta.rs )