Lifestyle

Da li je ninur antibiotik

Za urogenitalne i bubrežne infekcije najčešće se daje antibiotik ninur

Nespecifične tegobe urinarnog trakta ili postoperativne tegobe ili kronične bubrežne tegobe poput pijelonefritisa znaju biti jako uporne i neugodne, a ako se ne liječe, postane samo gore. Za urogenitalne u bubrežne infekcije najčešće se daje antibiotik ninur, koji djeluje antibakterijski i antiseptički učinak na primarnu infekciju, a može se koristiti i preventivno. Ovaj antibiotik smanjuje oticanje, crvenilo, toplinu, peckanje i bol i jednako često se koristi kod spontano nastalih urinarnih tegoba, kao i poslije operacija.

Ninur sadrži glavnu aktivnu tvar nitrofurantoin, a pomoćne tvari su magnezijeb steareat, tajlk, kukuruzni škrob, karmelozanatrij. Ovaj antibiotik je naročito učinkovit u liječenju infekcija koje izazivaju mikroorganizmi escherichia coli, enterococcus, staphylococcus, enterobacter, klebsiella, citrobacter. Lijek se uzima za vrijeme jela, s hranom, jogurtom, kefirom ili s mlijekom. Bolesnicima sa oštećenjem bubrega se ovaj lijek ne preporučuje, kao ni trudnicama dok imaju trudove i za vrjeme poroda. Ovaj antibiotik pomaže bolesnicima na bolničkom liječenju koji se skidaju s katetra

Ninur je antibiotik za akutne infekcije i kronična stanja

Iznenadne akutne urinarne infekcije znaju biti vrlo neugodne i bolne, ako se ne liječe lako postanu kronične, a ninur je antibiotik za akutne infekcije i kronična stanja kod urinarnih i bubrežnih infekcija. Propisane su doze za odrasle osobe, čak i one sa blagim oštećenjem bubrežnih funkcija. Maloj djeci se doze određuju prema kilaži, ali ovaj antibiotik se ne daje djeci mlađoj od tri mjeseca, a ako majka doji ni ona ne bi trebala uzimati lijek dok doji.

Ninur se bolesnicima sa blagim oštećenjima bubrežnih funkcija daje u vidu kratkotrajne terapije, oprezno se primjenjuje kod plućnih bolesnika, kod bolesnika s poremećajima jetre, kod osoba živčanog sustava, kod osoba s dijabetesom i kod osoba sklonim alergijskim reakcijama. Ova stanja mogu prikriti nuspojave ovog antibiotika, a to nije dobro, jer su nuspojave alarmi za mogući prekid terapije. Bolesnici s poremećajem jetre moraju biti pod nadzorom zbog moguće pojave hepatitisa koji se može pojaviti neprimjetno.

Antibiotik ninur može pokazati lažno pozitvan test na glukozu

Liječenje urinarnih i bubrežnih infekcija se provdi oprezno s razlogom, jer antibiotik ninur može pokazati lažno pozitivan test na glukozu. Probavne tegobe koje se mogu pojaviti od ovog antibiotika ublažiti pravilnim uzimanjem lijeka uz jelo ili neki tekući mliječni proizvod. Dugotrajne terapije ovim antibiotikom mogu pokazati toksičnost, zato je potrebno stalno kontrolirati bolesnike i kod prvog znaka toksičnosti treba prekinuti terapiju. Terapija se prekida kod neuobičajenih i neobjašnjivih plućnih, hematoloških i neuroloških simptoma i reakcija.

Ninur se brže i jače apsorbira u tijelu s teže probavljivom hranom, ali dodaci prehrani s magnezijevim trisilikatom usporavaju apsorpciju antibiotika. Neki lijekovi, kao oni protiv gihta usporavaju izlučivanje antibiotika iz tijela, a lijekovi koji alkaliziraju urin smanjuju djelotvornost ovog antibiotika. Djelotvornost mu smanjuju i drugi, takozvani kinolonski antibiotici. Lažno pozitivni laboratorijski testovi urina su već spomenuti, ali ovaj antibiotik može poništiti učinak cjepiva protiv tifusa koje se daje oralno. Puno je razlog da vaš liječnik nadzire i kontrolira vašu terapiju.

Tagovi:

#ninur #antibiotik
Izvorni članak