Lifestyle

Da li je pistacija deblja – AdresarSporta.rs

Pistacija podržava mršavljenje i zdravlje

Još prije 2 000 godina, u Persiji se pistacija smatrala simbolom bogatstva i obilja. Danas se naziva zelenim zlatom koje ubrzava metabolizam i pomaže osjećaju sitosti. Zbog toga je pistacija idealna u programima za mršavljenje, ali je najbolje jesti ih u ljusci, jer pržene pistacije mogu imati dodatne masnoće i neprirodne arome. Osim kao zdrava grickalica, pistacije se mogu koristiti u raznim jelima i deserima.

Pistacija, poput drugih orašastih plodova, sadrži mnogo kalorija, ali su idealne za mršavljenje zbog visokog udjela proteina i vlakana. Također su bogate antioksidansima, posebno luteinom i zeksantinom, koji su važni za zdravlje očiju, te polifenolima i tokoferolima koji štite od bolesti srca i krvnih žila.

Pistacija u ljusci za manji unos kalorija

Istraživanja su pokazala da pistacija u ljusci može smanjiti unos kalorija za 41%, jer vrijeme koje vam treba da ih ogulite odvlači pažnju od prekomjernog konzumiranja. Osim toga, prazne ljuske mogu stvoriti iluziju veće količine pojedenih pistacija, pa su idealne za program mršavljenja. Pistacija je bogata vitaminom B6, vlaknima i zdravim mastima s malom apsorpcijom u tijelu, te pomaže u regulaciji šećera u krvi i smanjenju kolesterola.

Prednosti jedenja pistacija prije spavanja

Uzimanje pistacija prije spavanja može poboljšati vaš san, smanjiti umor i pružiti tijelu potrebne nutrijente za opuštanje. Njihova probava zahtijeva više energije nego što unosite, pa vam mogu pomoći u sagorijevanju kalorija. Osim toga, pistacije potiču proizvodnju melatonina, važnog za kvalitetan san. Stoga, umjesto tableta za spavanje, razmislite o pistacijama kao zdravijem izboru za opuštanje prije spavanja.

Tagovi:

Izvor: ( www.arz.hr / Adresarsporta.rs )