Lifestyle

Da li je rak debelog crijeva izlječiv

Što je rak debelog crijeva i zašto nastaje?

Rak debelog crijeva ili kolorektalni karcinom je bolest koja nastaje radi nekontroliranog rasta abnormalnih stanica iz kolona ili rektuma. Ove stanice posjeduju sposobnosti kontinuirane te ubrzane reprodukcije, što će na posljetku rezultirati invazijom normalnih te okolnih tkivnih struktura, ili će utjecati na druge organe uz pomoć krvi ili limfe. U početku se navedena bolest pojavljuje u obliku polipa. Polipi su često benignog karaktera, no potrebno je prepoznati i one koji imaju prekancerozni potencijal.

Ukoliko se rak debelog crijeva prepozna rano i krene se odmah tretirati, tada su mogućnosti izlječenja velika. Poželjno je tretirati navedeni karcinom dok je on lokaliziran u samoj probavnoj cijevi, jer kada on probije vanjski zid u crijevima i kada zahvati limfne čvorove tada oboljenje postaje komplicirano. U rizičnu skupinu pripadaju muškarci i žene iznad 50. godina starosti. Karcinom debelog crijeva jedan je od vodećih karcinoma u svijetu i u Hrvatskoj. Procjenjuje se kako godišnje oboli do 2 milijuna pacijenata, te ih milijun umre radi nemogućnosti liječenja.

Zašto nastaje karcinom debelog crijeva? Točni uzroci nisu poznati, no vjeruje se kako na njega utječu sljedeći uzročnici: Druge bolesti i nasljeđe, nepravilna prehrana i loša dijeta, izlaganje kemikalijama. Koliko dugo se razvija karcinom debelog crijeva? Prema istraživanjima, sporo. Kada nastane polip, stanice s mutacijom će se krenuti dijeliti i tako će potaknuti više mutacija, od koje je jedna kontroliran rast stanica. Kako stanice rastu, tako se polip sve više povećava. Riječ je o veoma sporom procesu, stoga je važno redovito pregledavati polipe kako bi se što ranije otkrio mogući karcinom.

Kako se može prepoznati rak debelog crijeva?

U ranoj fazi razvoja, rak debelog crijeva ne pokazuje karakteristične simptome. Najčešći simptomi mogu biti: Promjena kod pražnjenja crijeva – možete imati zatvor, proljev, tanku stolicu koja traje nekoliko dana. Prisutnost krvi u stolici, bolovi u trbuhu, slabost i osjećaj stalnog umora, gubitak na težini. Rak debelog crijeva može uzrokovati potpunu ili isto tako djelomičnu blokadu crijeva, što će dovesti do navedenih bolova u trbuhu, nadutosti ili zatvora.

Malene količine krvarenja često prolaze nezapaženo, no kroz određeno vrijeme ono uzrokuje anemiju. Anemija će dalje razvijati umor te smanjenu želju za radom, smanjenu koncentraciju. Radi bezvoljnosti osoba će osjećati manji tek, što dovodi do pada tjelesne kilaže. Važno je navesti da su navedeni simptomi slični kao i kod sindroma iritabilnog crijeva. Kada je potrebno zabrinuti se?

Prostamid - Za zdravu prostatu

Ukoliko primijetite da su vam se navike u pražnjenju crijeva promijenile i ukoliko te promjene traju preko 2 mjeseca, tada je potrebno zatražiti liječničko mišljenje. Potpuno izlječenje raka debelog crijeva uvelike ovisi o njegovom ranom otkrivanju. Imajte na umu da ova vrsta karcinoma ne pokazuje rane simptome, što pridonosi težini otkrivanja. Karcinom debelog crijeva najbolje je lječiv u ranoj fazi, stoga je važno obratiti pozornost na sve promjene u probavi.

Da li se rak debelog crijeva može u potpunosti izliječiti?

Ukoliko se rak debelog crijeva ustanovi u ranim fazama razvoja prije nego je metastazirao na druge dijelove tijela, tada on svakako može biti izlječiv. U kojem stadiju se može liječiti navedeni rak? U nultoj ili prvoj fazi kada se rak nije proširio van debelog crijeva. U drugoj fazi raka kada se on proširio na zid debelog crijeva, no nije zahvatio limfne čvorove – liječi se uz pomoć kemoterapije ili kirurškog zahvata. U trećoj fazi kada se rak proširio na limfne čvorove i dalje postoji mogućnost liječenja, no sama stopa je niža nego u prethodnim fazama.

U četvrtoj fazi raka on se proširuje na druge organe i postoji veoma mala mogućnost da se stanje može izliječiti uz pomoć operacije. Što je uznapredovali rak debelog crijeva? Navedeni rak počinje u debelom crijevu ili isto tako na njegovom kraju – rektumu. Kada se krene širiti, on najčešće zahvaća jetru, pluća ili kosti. Ovaj stadij raka naziva se uznapredovalim jer je zahvatio i druge organe.

U navedenom stadiju rak se može tretirati i bolesnici se mogu osjećati bolje i živjeti dulje uz pomoć terapija, no on se često ne može izliječiti. Važno je naglasiti kako uznapredovali karcinom debelog crijeva može nastati i nakon uklanjanja raka. Kako? I dok će kemoterapijski lijekovi ubijati stanice raka, postoji mogućnosti da će nakon liječenja ostati par stanica koje će s godinama stvoriti novi rak. Nažalost, ove stanice je nemoguće otkriti pomoću skeniranja, stoga je potrebno nakon liječenja započeti kvalitetniji način života.

Tagovi:

#rak #debelog #crijeva #izlječiv
Izvorni članak