Lifestyle

Da li je rak kostiju izlječiv

Što je rak kostiju?

Kosti ili koštano tkivo opisuje se kao potporno vezivno tkivo koje podupire našu tjelesnu strukturu. Kosti imaju snažnu te čvrstu kao i šuplju unutrašnjost i one čine 14% naše tjelesne mase. Svaka kost u našem tijelu podložna je degenerativnim, benignim i malignim promjenama. Kada dođe do nekontroliranog nakupljanja abnormalnih stanica koje stvaraju masu ili grumen tkiva na koži, tada se to stanje naziva rak kostiju. Rak se može pojaviti kod djece, odraslih i starijih. Prepoznajemo više tipova raka: Primarni rak kostiju se razvija u samim stanicima kostiju. Sekundarni rak koji se proširio s drugog dijela tijela.

Zloćudni tumor kostiju relativno se rijetko pojavljuje i obuhvaća samo 0,2% primarnih tumora. Najčešći tumori koji se pojavljuju na kostima su osteosarkom i Ewingov sarkom. Tumori se najviše pojavljuju kod djece ili mlađih osoba – adolescenata. Istraživanja znanstvenika sa Sveučilišta Johns Hopkins donose rezultate koji pokazuju da u 95% slučajeva oboljenje od raka prostate, mozga ili kostiju nastaje kao čista slučajnost, odnosno događa se pogreška u diobi naših stanica. Studije pokazuju kako se mutacije vezane za rak mogu spriječiti u 66% slučajeva i to promjenom načina života.

Da li se rak kostiju može prepoznati?

Bol je najčešća tegoba koja se pojavljuje kod nastanka raka kostiju. Ova bol će s vremenom postati sve intenzivnija i ona će se širiti na trup i udove. Znakovi i simptomi koji mogu upućivati na rak kostiju uključuju: Bol u kostima koja postepeno postaja jača, otečenost koja nastaje blizu bolnog područja, smanjeni opseg kretanja, opipljiva tumorska masa, atrofiranje mišića, vidljive promjene na koži, patološki prijelomi kostiju, neurološki te vaskularni ispadi, čest umor, neobjašnjiv i nagli gubitak tjelesne težine.

Zašto nastaje rak kostiju? Uzroci nisu jasni. Nije u potpunosti jasno zašto nastaje rast tumorskih stanica u kostima. Za sada se zna da u dvije trećine slučajeva rak nastaje radi pogreške u diobi stanica. Određeni genetski sindromi također povećavaju rizik od nastanka osteosarkoma. Klinička stanja koja će rezultirati s povećanom razgradnjom kostiju također povećavaju rizik od nastanka karcinoma kostiju. Gotovo je nemoguće predvidjeti nastanak navedenog karcinoma, osobito zato što ne postoje određene skupine koje pripadaju u rizične skupine.

Da li se rak kostiju može liječiti?

Postoje mogućnosti liječenja raka kostiju, no one su bazirane na tipu, stupnju razvijenosti i razini zdravlja pacijenta. Samo liječenje obično uključuje operaciju, kemoterapiju, radijaciju ili kombinaciju navedenog. Kako bi se oboljenje pravilno tretiralo, potreba je dobra suradnja između više specijaliziranih liječnika. Operacija je svakako najsigurnija opcija liječenja. Ovdje se u potpunosti uklanja tumorsko tkivo, ali i manji dio tkiva koji se nalazi okolo. Ukoliko se tumor ne može ukloniti i ud spasiti, tada se vrši amputacija kako se tumor ne bi širio. Ako je rak kostiju u potpunosti uklonjen, postoje šanse za potpuno izlječenje.

Radioterapija će se koristiti kod osoba koje imaju maligna oboljenja koja se ne mogu liječiti uz operaciju. Kada osoba ima napredni rak kostiju, radioterapija može pomoći kod kontroliranje samih simptoma, no ona uzrokuje razne nuspojave zračenja. Kemoterapija se odnosi na lijekove za uništavanje te kontrolu rasta zloćudnih stanica. Često se kombinira uz radioterapiju. Nažalost, niti jedna od metoda ne donosi garanciju potpunog uklanjanja ili povlačenja raka. Operacija i amputacija smatraju se najsigurnijom metodom, no one često ostavljaju posljedice na psihičko te fizičko stanje samog pacijenta.

Tagovi:

#rak #kostiju #izlječiv
Izvorni članak