Lifestyle

Kako prepoznati rak dojke

Koji su simptomi koji će vam pomoći da otkrijete kako prepoznati rak dojke?

Rak dojke se opisuje kao zloćudno oboljenje prilikom kojeg stanice koje čine dojku krenu u nekontrolirano razmnožavanje i rast.

Kada dođe do navedenoga, ovakve stanice se šire i uzrokuju rak. Rak dojke se tako može širiti i na druge dijelove tijela uz pomoć krvi i limfnih žila.

Nažalost, navedeni rak veoma je čest kod žena, i on zauzima visoko treće mjesto smrtnosti od tumora.

kako prepoznati rak dojke
Kako prepoznati rak dojke

Zašto nastaje karcinom dojke?

Poznati uzroci nastanka navedenog karcinoma su:

Menstruacija u ranoj dobi, izloženost žene ionizirajućem zračenju, starija životna dob, pretjerana konzumacija alkohola, genetska predispozicija, prethodna atipična hiperplazija u tkivu dojke, debljina.

Da li se karcinom dojke može otkriti? Preporučuje se samopregled. Samopregled dojki poželjno je raditi redovito, poželjno svaki mjesec 3 do 5 dana nakon što je završio menstrualni ciklus.

Ako žena ne dobiva više mjesečnicu, tada i dalje mora provoditi pregled svaki mjesec.

kako prepoznati rak dojke
Kako prepoznati rak dojke

Prvi simptomi koji mogu upućivati na karcinom su: Uvlačenje bradavice, udubljenja na koži dojke, osjećaj pečenja, iscjedak iz bradavice.

Najbolji način za samostalno utvrđivanje je vršenje samopregleda. On će se raditi na sljedeći način: Skinite se do pasa i stanite uspravno ispred ogledala.

Stavite ruke na bokove i na jačoj svjetlosti pogledajte da li na prvu primjećujete vidljive promjene na dojkama ili oko njih.

Obratite pozornost na to da li je što natečeno, postoji li boranje kože, da li koža nalikuje celulitu, da li su bradavice uvučene. Podignite ruke, okrećite se ispred ogledala s jedne strane na drugu u nastavite pregled.

Obuhvatite dojke sa svojim dlanovima, jednu po jednu temeljno pregledajte. Pređite preko dojke vodoravnim i zatim okomitim klizećim kretnjama.

kako prepoznati rak dojke
Kako prepoznati rak dojke?

Pogledajte da li postoje čvorići ili moguće otvrdnuće. Prođite rukom i preko bradavica, lagano ih prignječite kako bi vidjeli da li iz njih izlazi tekućina ili ne.

Legnite u krevet i nastavite s pregledom dojki i njihove okoline. Laganim pokretima pritisnite i gladite kožu kako bi prepoznali moguće nepravilnosti.

Opipajte i jamu koja se nalazi iznad ključne kosti na obje strane. Za kraj opipajte pazuhe. Koji simptomi ukazuju na rak dojke? Prvi simptomi raka dojke uključivat će nastanak kvržice ili mase u dojkama ili ispod pazuha.

Kvržica je na sami dodir bezbolna ali tvrda, ima neravne rubove. Isto tako, ona može biti i bolna, mekša i zaobljena.

Promjene koje uzrokuje rak dojke

Rak dojke se također može prepoznati prema promjenama na koži dojke i bradavice, kao i prema iscjetku iz bradavice koji može biti bijele ili crvenkaste boje.

Rak dojke je najčešći rak kod žena u Hrvatskoj te svijetu, i kao takav on donosi najveću stopu smrtnosti kod žena oboljelih od malignih bolesti.

Radi navedenoga, nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke poziva sve žene u Hrvatskoj u dobi od 50 do 69 godina da pristupe besplatnom mamografskom pregledu svake dvije godine kako bi se navedeno oboljenje što ranije otkrilo.

Zašto je važan mamografski pregled?

Mamografski pregled može otkriti karcinom u veoma ranome stadiju, čak i prije pojave simptoma. Inicijalna mamografija često se preporučuje ženama koje su navršile 40 godina života.

Rak dojke se u Hrvatskoj najčešće otkriva u ranome stadiju, no nakon njega slijedi i stadij uznapredovalog oblika.

Metastatska bolest se otkriva kod svega 5 % bolesnica. Da li je moguće izlječenje? U samom procesu liječenja mogu se primijeniti lokalne i sustavne metode.

Lokalne metode obuhvaćaju operaciju i zračenje, dok sustavne metode obuhvaćaju kemoterapiju i antihormonsku terapiju, kao i ciljanu biološku terapiju.

Samo liječenje će ovisiti o stadiju raka, kao i općem zdravstvenom stanju pacijentice. Zahvaljujući redovitim mamografskim pregledima stopa smrtnosti od navedenog karcinoma drastično se smanjila proteklih godina.

Ukoliko se karcinom dojke otkrije i liječi u ranom stadiju, žene mogu nastaviti sa svojim normalnim životom i prema riječima stručnjaka živjeti i do 15 godina više.

Još zanimljivih preporuka za vas: