Lifestyle

Da li je riža deblja – AdresarSporta.rs

Riža ne deblja zbog sebe, već zbog količine koju pojedemo

Postoje mnoge rasprave oko riže, čak i mitovi, jer je neki nazivaju super hranom i preporučuju je za mršavljenje, dok je drugi izbjegavaju zbog visokog sadržaja ugljikohidrata koji mogu dovesti do debljanja. Međutim, važno je napomenuti da riža sama po sebi ne deblja, već količina koju konzumiramo, a često preterujemo. Potrošnja riže bi trebala biti slična potrošnji pšenice, jer za razliku od pšenice koja je često uzrok intolerancije kod ljudi, u riži nema glutena.

Riža je odlična namirnica za detoksikaciju tijela, posebno nakon GI problema poput proljeva ili povraćanja. Također, riža ima diuretska svojstva, olakšava apsorpciju šećera i pomaže u stvaranju osjećaja sitosti, sprečavajući prejedanje. Dakle, izbjegavanje riže nije potrebno jer je veoma korisna za cjelokupno zdravlje, uz važnost kontrole porcija hrane. Smanjivanje količine unosa hrane mnogo je lakše nego potpuno izbacivanje namirnice koju volite pripremati na različite načine (rižoto, rizi bizi, sarma, punjena paprika i mnogi drugi recepti).

Riža je bogata ugljikohidratima ali siromašna mastima

Da je razvijeni svijet radio po pravilima azijske prehrane, ne bi se morao bojati debljanja od riže. Samo 50 grama riže dnevno bi moglo smanjiti stopu pretilosti u svijetu za 1%. Riža je bogata ugljikohidratima, ali siromašna mastima, pa su nutritivne vrijednosti riže zapravo vrlo zanimljive. 100 grama sirove bijele riže nosi 360 kalorija, dok 100 grama kuhane bijele riže ima samo 130 kalorija, pri čemu 70% kuhane riže čini voda. Smeđa riža ima više vlakana i nutrijenata u usporedbi s bijelom rižom.

Tijekom procesa obrade, bijela riža se obogaćuje vitaminima i dodacima. 100 grama kuhane bijele riže sadrži 130 kalorija, 28,6g ugljikohidrata, 0,3g vlakana, 2,4g proteina i samo 0,2g masti. S druge strane, 100 grama sirove bijele riže nosi 360 kalorija, 79,3g ugljikohidrata, 1,4g vlakana, 6,6g proteina i 0,6g masti. Za osobe s dijabetesom se preporučuje zamjena bijele riže smeđom, jer se ugljikohidrati iz smeđe riže sporije pretvaraju u šećere, no u konačnici je riječ o kontroli i količini unosa hrane.

Različiti proizvođači, različita nutritivna vrijednost riže

Nije svaka riža ista, jer sastav riže zavisi o sorti, načinu obrade i dodacima koje proizvođači koriste. Zbog toga se nutritivna vrijednost riže može razlikovati između proizvođača. Riža sadrži ugljikohidrate (92%), proteine (7%) i masti (1%), ali također je bogata omega masnim kiselinama, vitaminima i mineralima poput kalcija, željeza, kalija i cinka. Važno je napomenuti da riža ne sadrži gluten te je pogodna za ljude s celijakijom.

Mnoga istraživanja objašnjavaju zašto je riža dobra za mršavljenje i kontrolu težine. Cjelovito zrno riže stvara osjećaj sitosti koji pomaže sprječavanju prejedanja, osim u slučaju poremećaja u prehrani poput emocionalnog prejedanja. Svaka namirnica može uzrokovati debljanje ako se unosi u prevelikim količinama, stoga je važno balansirati prehranu. Rok trajanja sirove riže je godinu dana, dok kuhana riža može ostati u hladnjaku tjedan dana bez propadanja, bilo da se konzumira topla ili hladna, čak i u salatama.

Tagovi:

Izvor: ( www.arz.hr / Adresarsporta.rs )