Lifestyle

Da li rak želuca boli

Što je rak želuca i zašto nastaje?

Rak želuca se opisuje kao maligni i epitelni tumor koji nastaje na želučanoj sluznici u želucu. Često je riječ o adenokarcinomu, malignom epitelnom tumoru koji je žljezdanog podrijetla. Navedeni rak potječe iz žljezdanih stanica koje su prisutne u sluznici želuca. Od karcinoma želuca češće obolijevaju muškarci nego žene. Pojavljuje se u srednjoj životnoj dobi, najčešće kada je osoba starija od 50 godina. Navedeni karcinom češće se pojavljuje u zemljama koje nemaju kvalitetnu prehranu i u zemljama koje imaju veoma specifičan način pripreme hrane.

Zemlje poput Kine, Japana i Koreje prednjače u broju oboljelih. Želudac je organ koji nam pomaže u probavi hrane, a on se smjestio između jednjaka i tankog crijeva ili dvanaesnika, U želucu se pohranjuje i razgrađuje hrana, i on je poseban po prisustvu kiseline u unutrašnjosti, niskoj pH. Niski pH potreban je kako bi se aktivirali želučani probavni enzimi. Rak želuca je moguće liječiti, no prognoza nije najbolja ukoliko se on otkrije u kasnijem stadiju. Zašto nastaje? Stručnjaci nisu u potpunosti sigurni zašto nastaje, no uvjereni su da nastaje radi više uzroka.

Sami tumor nastaje radi mutacije DNA koji će kontrolirati stanični ciklus. Budući da je navedeni karcinom sam po sebi maligan tip, često ima tendenciju metastazirati i na ostala tkiva. Karcinom se brzo širi, liječenje može biti mučno, i oporavak može biti dugotrajan proces. Mogući uzroci nastanka navedenog karcinoma su: Štetne tvari iz svakodnevne prehrane, dimljena i veoma začinjena hrana, pretjerano slana ili kisela hrana, sirove namirnice, voda koja ima veliku količinu nitrata, pušenje, alkohol i infekcija s H. pylori.

Kako se prepoznaje rak želuca?

Navedeni rak često se javlja jednako na svim dijelovima želuca. Najčešće će se pojaviti na izlaznom dijelu ili antrumu, ili na donjoj trećini samog želuca. Same metode liječenja kao i prognoza liječenja ovisiti će o poziciji karcinoma. Iako je navedeno kako se rak želuca najčešće pojavljuje kod populacije srednje životne dobi, on se može pojaviti i kod mlađih osoba koje vole začinjenu hranu ili kod onih koji pate od želučanih problema.

U ranom stadiju razvoja karcinoma, oboljeli će uglavnom patiti od netipičnih tegoba koje će potrajati dulje vremena, no one nisu posebno izražene i ne uzrokuju zabrinutost. U nešto kasnijoj fazi, oboljeli mogu napipati tumorsku masu koja je često opipljiva u gornjem dijelu trbuha. Ovo je veoma loš znak, jer upravo tada se mogu pojaviti simptomi koji su povezani s lošim gutanjem, mučninom i povraćanjem. U uznapredovaloj fazi, sama bolest može uzrokovati i povraćanje krvi i krv može biti vidljiva u stolici. Gubitak krvi uzrokuje anemiju.

GoSlim - smršaj zdravo

Ako primijetite da vam nešto nije u redu sa želucem dulje od tjedan dana, potrebno je zatražiti liječničku pomoć. Rak želuca se može prepoznati po sljedećim znakovima i simptomima: Umor, osjećaj nadutosti nakon obroka, osjećaj sitosti nakon malenih količina hrane, teške i česte žgaravice, neobjašnjive mučnine, bolovi u želucu, povraćanje, neobjašnjiv gubitak težine. Uzmemo li navedene simptome u obzir, možemo zaključiti da ovisno o stadiju, karcinom želuca može boljeti.

Da li se rak želuca može izliječiti?

Kada je u pitanju karcinom želuca i preživljavanje, točnije stopa preživjelih, u posljednjih 5 godina ona je veoma niska. Rak će se utvrditi putem RTG pretrage koja će uočiti promjene na sluznici želuca. Često će oboljela osoba pristupiti i gastroskopiji kako bi se dobio detaljan pregled svih dijelova želuca i kako bi se uzeli komadići tkiva za analizu. Stadij bolesti će se utvrditi uz pomoć CT-a, ultrazvuka i tumorskih markera. Izlječenje raka želuca iznimno je niska, a sve zahvaljujući kasnom stadiju otkrivanja bolesti.

Da li se rak želuca može izliječiti? Mogućnosti liječenja ovise o samoj uznapredovalosti, stupnju kao i vrsti raka, ali i o općem zdravstvenom stanju oboljelog i njegovim željama. Uzima li se u obzir kirurško liječenje, sami cilj je ukloniti tumorsku masu od želuca. Kirurške opcije uključuju: Uklanjanje tumora iz sluznice želuca dok je on u ranoj fazi, uklanjanje djela želuca gdje je tumor, uklanjanje cijelog želuca (tada se jednjak povezuje s tankim crijevom kako bi hrana mogla putovati kroz probavni sustav), uklanjanje limfnih čvorova koji su zahvaćeni s rakom.

Operacije su rizične, no one mogu ublažiti znakove te simptome. Na žalost, operacija može rezultirati i krvarenjima, infekcijama i raznim probavnim problemima. Ostale metode liječenja uključuju radioterapiju, zračenje, kemoterapiju. Rak želuca je iznimno teško oboljenje. Ukoliko se ono otkrije dovoljno rano, izlječenje može biti uspješno, no ukoliko se otkrije u kasnijim stadijima, ono može prouzročiti mnoge probleme i borbe.

Tagovi:

#rak #želuca #boli
Izvorni članak