Lifestyle

Dali kafa povećava krvni pritisak – AdresarSporta.rs

Visokotlakaši, najbolje je piti jutarnju kavu nakon mjerenja tlaka

Mnogi ljudi jednostavno ne mogu započeti dan bez svoje omiljene kave, posebno oni sa ekstremno niskim tlakom. Drugima nedostaje jutarnji ritual čak i kada se njihovo zdravstveno stanje promijeni u određenoj dobi i bez svog “pogonskog goriva”, kako se kava često naziva, osjećaju se izgubljeno. Iako liječnici obično ne preporučuju kavu kao prvi izbor za hipertenziju, mnogi visokotlakaši tvrde suprotno. Njihova preporuka je jasna – jutarnju kavu pijte nakon mjerenja tlaka.

Mjerenje tlaka nakon ispijene kave može dati nepouzdane rezultate jer kofein privremeno povisuje tlak. Međutim, nakon 1-2 sata, kava se već izluči iz organizma i tlak se normalizira. Zato je važno piti kavu tek nakon mjerenja tlaka kako biste dobili precizne vrijednosti. Liječnici polako mijenjaju mišljenje o kavi jer se organizam s vremenom prilagođava kofeinu i kava nema značajan utjecaj na visinu tlaka.

Koliko šalica kave dnevno je preporučeno

Čuveni francuski pisac Honoré de Balzac navodno je pio čak 50 šalica kave dok je pisao, što je očito previše, ali postavlja pitanje – koliko kave dnevno je sigurno za naše zdravlje? Kava je omiljeni napitak širom svijeta, a mi Bosanci posebno uživamo u njoj. Međutim, kofein koji se nalazi u kavi, čaju i drugim napicima smatra se blagim stimulansom i preporučena dnevna doza ne bi trebala prelaziti 500 miligrama, što odgovara otprilike četiri šalice kave.

Kava može povećati hormon stresa

Kofein nije samo odgovoran za povišenje krvnog tlaka, već potiče lučenje adrenalina i noradrenalina, što može uzrokovati probleme sa spavanjem ako pijete kavu navečer. Iako kava nije direktno povezana s bolestima srca i krvnih žila, može povećati hormone stresa (adrenalin i noradrenalin), što može biti problematično za osobe s visokim krvnim tlakom, nesanicom ili u stresnim situacijama. U tim slučajevima preporučuje se konzumiranje kave bez kofeina radi očuvanja zdravlja.

Kava u kombinaciji s pušenjem može imati pojačane učinke, ali znanstveni dokazi su rijetki. Mnogi pušači prestaju piti kavu nakon što prestanu pušiti jer im kava bez cigarete više nije ista. Visokotlakaši se obično odluče ili smanjiti unos kave, ograničiti se na jutarnju šalicu ili preći na kavu bez kofeina. Čak i zdravim osobama se preporučuje umjeren unos kave, pogotovo ako konzumiraju i druge kofeinske napitke tijekom dana.

Tagovi:

Izvor: ( www.arz.hr / Adresarsporta.rs )