De Quervainova bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Što je De Quervainova bolest i što ju uzrokuje

Contents

De Quervainova bolest je stanje koje nastaje iritacijom tetiva i tetivnih ovojnica u području ručnog zgloba ispod palca. De Quervainova bolest može biti vrlo bolna te se ubraja u skupine sindroma prenaprezanja.

Bolest se stvara tako što se ponavljaju mnogobrojni pokreti koji su konstantni i isti te tako utječu na zadebljanje tetiva i tetivnih ovojnica. Pokret koji je najčešći je micanje šake u stranu gdje se nalazi mali prst i kod korištenja palca.

Ova bolest najčešće pogađa fizičke radnike a vrlo je česta i kod glazbenika, naročito kod pijanista i bubnjara. Od sportaša ovu bolest najčešće dobivaju igrači golfa. Kod igrača golfa dešnjaci dobivaju bolest na lijevoj ruci dok ljevaci dobivaju na desnoj ruci. Tenisači također spadaju u visoko rizične osobe kojima prijeti ova bolest kao i bacači diskova i bacači koplja. Zanimljivo je da se bolest pojavljuje kod žena oko 10 posto češće nego kod muškaraca što je vjerojatno rezultat većeg opsega pokreta pomicanja šake u stranu kod žena.

Simptomi koje uzrokuje De Quervainova bolest

De Quervainova bolest nema puno simptoma. De Quervainova bolest najčešće izaziva simptom boli u području baze palca.

Moguće je da se pojavi oticanje i upale u području baze palca.

Bol kod ove bolesti se može povećati prilikom pomicanja šake u stranu gdje se nalazi mali prst te se također bol može povećati prilikom stiskanja šake.

Ako se ovakvo stanje ne liječi i napreduje, s vremenom se može desiti da šaka više neće biti u stanju za bilo kakav rad i pokrete.

Kako bi saznali da li imate ovu bolest radi se Filkenstein test. On se radi tako da palac stavite u dlan i zatvorite šaku. Ispružite ruku ravno dok ste u stajaćem položaju te šaku u ručnom zglobu savijte u stranu malog prsta.

Teste se može i napraviti tako da se radi otpor na palac dok je šaka pritisnuta a palac ispružen.

Ako je test pozitivan bol u dijelu ručnog zloba će biti velika.

Kako se liječi De Quervainova bolest

De Quervainova bolest se liječi tako što se prvo riješi pitanje oteklina pomoću hladnih obloga i upotrebom leda. Nakon suzbijanja oteklina vrlo je važno odmoriti šaku i smanjiti pokrete na minimalnu razinu pogotovo u području ručnog zgloba i zgloba palca. Nošenjem udlage se imobilizira palac i ručni zglob tako da je to isto jedan od bitnih koraka kod liječenja. Kada su ove metode završene u većini slučajeva ovo stanje se rješava neoperativnim načinom. Neoperativni nač+in su vježbe kojima ćemo jačati zglobove u ruci i vježba kojima ćemo jačati fleksibilnost ručnog zgloba, zgloba palca i cijele šake.

Vrlo rijetko će se morati pristupiti operaciji. Kod kroničnih slučajeva važno je obaviti operaciju kojom će se odstraniti dijelovi tetivnih ovojnica koji su se promijenili i koji uzrokuju ovu bolest.

Nakon operacije će uslijediti period rehabilitacije te je vrlo važno taj period izvršiti do kraja. Ako se ne izvrši moguć je da se De Quervainova bolest vrati pa čak i pogorša. Preporučuje se i nošenje steznika.

Tagovi:

#Quervainova #bolest #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar