Lifestyle

Elastičnost kože – AdresarSporta.rs

Elastičnost kože mijenja se kroz život

Koža je naš najveći organ koji ima višestruke uloge, od toga da štiti naša unutarnja tkiva, a ujedno je i važan organ osjeta. Sama koža ima određenu elastičnost te je istovremeno vrlo otporna, ali i osjetljiva. Elastičnost kože se kroz ljudski život mijenja pa tako smanjenjem elastičnosti kože možemo vidjeti određene promjene koje dolaze s tim smanjenjem elastičnosti. Smatra se da je koža u najboljem stanju i najelastičnija otprilike u dvadesetim godinama života, no već i tada se mogu uočiti prve promjene elastičnosti kože. Koža je na nekim dijelovima, ne samo tijela, već i lica nešto tanja nego na drugim mjestima pa se na takvim mjestima mogu primijetiti prve promjene vezane uz elastičnost kože. Koža oko usana i očiju tanja je od ostatka te su to obično mjesta gdje se najlakše uočavaju promjene nastale slabljenjem elastičnosti kože te su to mjesta na kojima ćemo najlakše uočiti razne linije koje upućuju na to.

Što utječe na elastičnost kože

Kako ljudsko tijelo stari, određene se stanice u tijelu sporije obnavljaju te se određeni spojevi u tijelu slabije proizvode. To direktno utječe i na elastičnost kože te se zbog toga među ostalim prvo javljaju linije na koži koje kasnije prelaze u bore. Osim pojave bora, elastičnost kože vidi se i po tome što se koža na nekim dijelovima tijela jednostavno opusti te ponekad čak i visi. Kolagen i elastin su sastojci koji su potrebni koži kako bi ona zadržala svoju elastičnost, no s vremenom proizvodnja istih u ljudskom tijelo poprilično pada zbog čega dolazi do promjena spomenutih ranije u ovom tekstu. Naravno, to nisu jedini uzročnici zbog kojih koža gubi na elastičnosti kože, već tu ulaze i vanjski čimbenici kao što su manjak sna, svakodnevni stres, no isto tako veliki utjecaj imaju nezdrave navike kao što je pušenje i konzumiranje alkohola, posebice ako se radi o većim količinama tih supstanci.

Elastičnost kože može se obnoviti

Elastičnost kože usko je povezana sa starenjem, no isto tako će se elastičnost brže izgubiti ukoliko postoje određeni genetski faktori, dok veliku ulogu ima i utjecaj okoline. Iako je starenje kože neminovno i ne može se zaustaviti, postoje načini na koje možemo dulje zadržati elastičnost kože. Promjena životnih navika koja uključuje redovitu hidrataciju tijela, dovoljno sna, kretanje na svježem zraku kao i raznolika prehrana mogu pomoći odgoditi gubitak elastičnosti kože. Osim promjena životnih navika, na današnjem tržištu postoje mnogi proizvodi kojima se može pomoći koži da bi ona ostala što je moguće dulje glatka, nježna i elastična. Postoje mnoge kreme koje u sebi sadrže sastojke kao što su kolagen, hijaluronska kiselina, Q10 enzimi i slični koji imaju itekako blagotvorno djelovanje na kožu. Osim krema, postoje i mnogi serumi, maske te raznorazni drugi proizvodi namijenjeni njezi kože i odgodi njenog starenja. Potrebno je krenuti voditi brigu na vrijeme kako bi rezultati bili vidljivi i ne čekati da promjene već nastupe.

Tagovi:

#Elastičnost #kože #AdresarSporta.rs

Komentariši