Entropija – uzrok, simptomi, liječenje

Entropija ili uvijanje vjeđa, uzroci

Contents

Entropija je pojava kada dolazi do uvijanja očnih vjeđa prema unutra, prema rožnici oka. Tada se događa da trepavice diraju površinu oka, što može izazvati iritaciju oka i infekciju. Češće se javlja kod starijih osoba, rijetko kod djece i mlađih odraslih osoba. Najčešće se entropija javlja na donjoj vjeđi oka, no ponekad se može uvrnuti i gornja vjeđa.

Također problem se može javljati jednostrano i obostrano a sve zbog slabosti mišića što je i najčešći uzrok entropije. Kako mišići s godinama slabe, rastežu se i tako može nastati uvijanje vjeđe. Problem se može pojaviti i zbog svakodnevnih gesti poput trljanja očiju. Uzroci entropije mogu biti i ožiljci oko očiju koji su nastali npr. uslijed ozljeda, opeklina na licu ili operacija. Očni kapak može biti stalno okrenut ili se može povremeno okrenuti kod treptanja. Česta je genetska predodređenost za entropiju, a ukoliko se događa na oba oka, tada se naziva bilateralan entropij. Ako se na vrijeme ne započne s liječenjem može doći do trajnog oštećenja oka i vida.

Entropija – simptomi

Najočitiji simptom entropije je okrenut očni kapak prema unutra, a simptomi su još i osjećaj da postoji nešto u oku (kao “pijesak” u očima), crvenilo oka, iritacija i bol oka, pojačano suzenje očiju, zatim povišena osjetljivost na svjetlost, osjetljivost na vjetar, moguć je iscjedak iz oka i stvaranje krastica nakon sušenja iscjetka. Navedeni simptomi su znak entropije, ozljede rožnice, simptomi mogu biti samo neki od navedenih ali zbog njih može doći do trajnog oštećenja vida te je stoga što hitnije potrebno potražiti liječničku pomoć.

Ako se primijeti da se trepavice stalno izvrću prema oku, bez obzira da li su prisutni i drugi neugodni simptomi, potrebno je zakazati pregled kod liječnika specijaliste odnosno oftalmologa i provjeriti da li je u pitanju entropija. Uzrok entropije može biti i očna infekcija trahom, te ukoliko su oči zacrvenjene i nadražene, a osoba je boravila u području u kojem je takva infekcija česta, također je potrebno potražiti liječnički savjet i pomoć, kako bi se smanjila vjerojatnost da se uz infekciju pojavi i entropija.

Kako se dijagnosticira i liječi entropija

Dijagnostika entropije se može utvrditi kod liječnika kojom prilikom će se uz rutinski pregled oka otkriti radi li se zaista o entropiji, liječnik će pregledati okolno tkivo i unutrašnjost kapka, može zatražiti da prilikom povlačenja kapka pacijent čvrsto zatvori oči i pritom trepne jako. Inače nije potreban nikakav specijalni pregled za dijagnosticiranje entropije. Ako se radi o entropiji, za početak će liječnik najvjerojatnije propisati korištenje kapi (tzv. umjetnih suza) i masti za oči kako bi se ublažili simptomi. Ukoliko se entropija ne liječi, može doći do oštećenja rožnice, infekcije i čak do gubitka vida.

Stoga je najčešće potrebna operacija očne vjeđe. Ako je uzrokovana infekcijom oka, moguće je da entropija prođe i bez kirurškog zahvata, odnosno samim liječenjem infekcije oka. Može se liječiti i nekim drugim metodama: uz pomoć ubrizgavanja botoxa, uz korištenje mekih terapeutskih kontaktnih leća kako bi se zaštitila površina oka, zatim liječnik može ugraditi šavove koji okrenu kapak oka na vanjsku stranu i uz pomoć posebnih flastera, prozirnih traka, koje također okreću kapak u pravilan položaj odnosno može se zaustaviti problem okretanja kapka prema unutra.

Tagovi:

#Entropija #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar