Lifestyle

Escherichia coli u urinu kako se prenosi

Što je Escherichia coli?

Escherichia coli se opisuje kao štapićasta te gram negativna bakterija koja obitava u crijevima svih zdravih ljudi te životinja, a ona se naseljava u organizam svega nekoliko dana nakon rođenja uz pomoć unosa hrane ili kontakta s nekim zaraženim predmetom. Infekcije mokraćnog sustava s navedenom bakterijom često se pojavljuju, i one su kao takve bezopasne i izazivaju relativno kratke simptome. Ipak, infekciju je potrebno liječiti kako ne bi nastao pijelonefritis ili upala bubrega. Navedenoj bakteriji možemo biti izloženi i putem zagađene hrane ili vode, osobito ako jedemo sirovo povrće i nedovoljno termički obrađeno meso.

Zdrave i odrasle osobe najčešće se oporaviti od infekcije u roku od tjedan dana, no mala djeca kao i starije osobe mogu razviti po život opasne komplikacije. Potrebno je naglasiti kako se Escherichia coli dijeli na razne sojeve prema građi, patogenosti, čimbenicima same virulencije i patofiziološkom tijeku. Da li je moguće prepoznati hranu ili vodu koja je zaražena ovom bakterijom? Ne. Hrana i voda nemaju drugačiji okus, izgled ili miris. No, kako bi se zaštitili potrebno je hranu obraditi na visokoj temperaturi. Isto tako, ako niste sigurni u vodu – prokuhajte ju.

Kako prepoznati zarazu s Escherichia coli?

Sami simptomi koji ukazuju na infekciju s Escherichia coli ovisit će o tome gdje se bakterija nalazi. Prvi simptomi mogu nastati već nakon 10 sati od zaraze, no ponekad je potrebno i više dana. Najčešći simptomi su: Proljev koji će varirati od blagog do težeg oblika, može biti vodenast i krvav. Trbušni grčevi, bol i pretjerana osjetljivost. Osjećaj mučnine i povraćanje. Infekcija najčešće traje od 7 do 10 dana i često nije praćena sa značajnim povišenjem temperature. No, teži oblici mogu dovesti do osjetnog pada trombocita u krvi, anemije kao i zatajenja bubrega.

Kada Escherichia coli uzrokuje upalu u mokraćnom traktu, ona će donijeti sljedeće simptome: Povišenu temperaturu, pojačano te otežano mokrenje, bolovi u mokraćnom mjehuru prilikom mokrenja, krv u urinu. Potrebno je obratiti se liječniku onda kada se pojavi krv u proljevu ili urinu. Da li možemo prevenirati nastanak infekcije? Možemo. Potrebno je pripaziti na unos namirnica u organizam, izbjegavati kupanja u gradskim bazenima, jezerima ili rijekama, dobro prati ruke, prati namirnice prije konzumacije, nakon velike nužde potrebno je brisati prema natrag, voditi brigu o vlastitoj higijeni.

Da li se Escherichia coli može liječiti?

Kada postoji sumnja na prisutnost navedene bakterije, liječnik će zatražiti pretrage krvi, urina i stolice. Za većinu zaraženih najbolja je opcija kvalitetan odmor i ispijanje puno tekućine kako bi se izbjegla dehidracija te umor. Poželjno je izbjegavati i lijekove za proljev kako ne bi došlo do usporavanja probavnog sustava i sprječavanja tijela da se oslobodi od toksina. Da li se Escherichia coli može liječiti? Liječenje bakterije će ovisiti o samom soju kao i o lokaciji u našem organizmu. Escherichia coli je veoma osjetljiva na antibiotike, iako oni neće ublažiti njene simptome. Liječenje mogućeg proljeva vrši se uz pomoć nadoknade tekućine i elektrolita.

Često se savjetuje liječenje s čajevima, mješavinom od kamilice, preslica i sljeza. Ove biljke pomoći će u borbi protiv infekcije i nude antibakterijsko djelovanje. Također se preporučuju čajevi od brusnice, timijana, žutike, šipka i hibiskusa. Čaj će potaknuti mokrenje koje će izlučiti višak bakterija iz organizma. Isto tako, navedena bakterija ne voli kiselost, stoga se savjetuje konzumacija kiselih namirnica poput naranči, mandarina, jabuka, kiselih krastavca, zelja. Za najbolje liječenje poželjno je kombinirati obveznu terapiju i alternativne metode liječenja.

Tagovi:

#Escherichia #coli #urinu #kako #prenosi
Izvorni članak