Lifestyle

Fentanyl – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Fentanyl i za što se koristi?

Fentanyl se opisuje kao snažan i sintetski lijek kojemu je svrha ublažavanje boli. Riječ je o lijeku koji pripada u skupinu najjačih oblika analgetika (lijekova protiv bolova). Također pripada u skupinu opioidnih analgetika. Dolazi u obliku otopine i najčešće se ubrizgava uz pomoć injekcije. Navedeni lijek se najčešće primjenjuje prilikom operacije kako pacijenti ne bi osjećali bolove. Što je potrebno znati prije uzimanja Fentanyl lijeka? On se ne smije uzimati ako je osoba alergična na glavni ili sporedni sastojak lijeka, kao i ako je osoba osjetljiva na jake lijekove protiv bolova.

Ne preporučuje se osobama koje imaju problema s plućima. Prije prepisivanja lijeka, obavezni ste svojeg liječnika uputiti u svoje zdravstveno stanje. On se ne preporučuje osobama koje: Imaju problema s jetrom, bubrezima te štitnjačom. osobama koje pate od bolesti pluća, osobama koje uživaju u konzumaciji alkohola i droga, osobama koje imaju mišićne poremećaje, osobama koje koriste antidepresive ili ostale lijekove koji su povezani za mentalne bolesti, starijim osobama, osobama koje su ovisne o alkoholu, drogama ili lijekovima.

Fentanyl primjena i mjere opreza

Lijek će se zaprimiti kao injekcija u venu. Doziranje će se odrediti prema zdravstvenom stanju osobe, što znači da će ono ovisiti od osobe do osobe. Potrebnu dozu određuje liječnik koji je u potpunosti upoznat sa pacijentovim zdravljem. Odrasli pacijenti često zaprimaju dozu od 4 do 12 ml prije operacije. Stariji i djeca zaprimaju manje doze, ovisno o zdravlju i masi. Doze se mogu mijenjati i za bolesnike koji imaju oštećenje bubrega, kao i za pretile pacijente. Što ako osoba zaprimi višak lijeka? Fentanyl se zaprima sa strane medicinskog osoblja, što znači da postoje manje vjerojatnosti da će doći do predoziranja.

Znakovi poput slabog i plitkog disanja su simptomi prevelike doze lijeka. Da li Fentanyl donosi nuspojave? Nuspojave su moguće. Neke nuspojave mogu biti veoma ozbiljne, i u tom slučaju se prekida liječenje. U česte nuspojave ubrajamo: Nehotične pokrete tijela, omamljenost osobe, omaglicu, probleme s vidom, usporeniji ili ubrzaniji rad srca, sniženi ili povišeni krvni tlak, bolovi u venama, nedostatak zraka, alergijska upala na koži, smetenost nakon operacije. Često se pojavljuju i simptomi mučnine, povraćanja te mišićne ukočenosti.

Fentanyl iskustva i liječenje

Navedeni lijek se primarno koristi za liječenje bolova te njihovo sprječavanje usred operacijskog zahvata. Fentanil je glavni sastojak navedenog lijeka, i on je odgovoran za smanjivanje bolova i djelovanje na područje boli. Dozu i liječenje prepisuje liječnik ili stručno medicinsko osoblje. Osim glavnog sastojka Fentanila, pomoćne tvari su natrijev klorid i hidroksid, voda za injekciju. Lijek u sebi ne sadržava dodatne konzervanse. Terapijske indikacije te doziranje i način primjene su dostupne samo zdravstvenim radnicima koji rade sa navedenim lijekom. Kakva su iskustva pacijenta sa Fentanyl lijekom?

Fentanyl iskustva su uglavnom pozitivna, iako većina pacijenata (ovisno o svom zdravstvenom stanju) osjeća određene nuspojave nakon operacije. Lijek će se zaprimiti sa strane medicinskog osoblja koje je upoznato sa doziranjem lijeka. Doze se određuju prema starosti, tjelesnoj masi, fizičkom stanju, patološkom stanju, primjeni drugih lijekova i prema vrsti operacije te anestezije. Odrasli pacijenti dobrog zdravstvenog stanja najbolje podnose navedeni lijek, dok starije i mlađe osobe pate od određenih nuspojava. Lijek se nabavlja na recept u ljekarnama, cijena za ampule 50×10 ml iznosi 72,69€. Posebne mjere za zbrinjavanje te rukovanjem lijeka su poznate medicinskom osoblju.

Tagovi:

#Fentanyl #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši