Lifestyle

Gdje ima najviše e vitamina

E vitamin zovu i vitaminom mladosti

Nedostatak bilo kojeg vitamina uzrokuje različite poremećaje u ljudskom tijelu i otežava iscjeljivanje već postojećih tegoba. Svi vitamini su važni, ali samo e vitamin nazivaju i vitaminom mladosti, jer je snažan antioksidans, vrlo važan u imunološkoj obrani od slobodnih radikala koji oštećuju stanice i smatraju se glavnim krivcima za starenje i autoimune bolesti. Ovaj vitamin je topljiv u mastima, biljnim uljima i alkoholu, uništava ga konzerviranje, kao i hladnoća (smrzavanje namirnica), ali je otporan na toplotu, kisik i oksidaciju.

E vitamin štiti prsnu žlijezdu timus koja je sjedište imunološkog sustava i bijela krvna zrnca od oksidacije i propadanja koja su “vojnici” imunološke obrane organizma od svih ugroza i bolesti. Ovaj vitamin osigurava i normalno funkcioniranje spolnih žlijezda i plodnost, normalnu funkciju mišića, zdravlje srca, krvnih žila, pluća, kože, kose i središnjeg živčanog sustava, čuvar je općeg zdravlja i drugih vitamina, naročiti vitamina C i B skupine i ima važnu ulogu u stvaranju trombocita, prisutan je u manjoj ili većoj mjeri u svim namirnicama.

E vitamin je najčešće potreban kroničnim bolesnicima

Deficiti vitamina e kod zdravih osoba su vrlo rijetki, javljaju se kod osoba koje su na nekoj radikalnoj prehrani siromašnoj mastima, kod osoba na rigoroznim dijetama, kardiovaskularnih i onkoloških bolesnika. Od ostalih, e vitamin je najčešće potreban kroničnim bolesnicima koji boluju od raznih kroničnih bolesti. Oralno se dozira 40 miligrama dnevno za žene, a 60 miligrama za muškarce, no, potrebe za e vitaminom tijekom života se mijenjaju, a uvijek morate voditi računa da je topiv u masnoćama.

E vitamin se u većim koncentracijama nalazi u zelenom lisnatom povrću (špinat, blitva, kelj, raštika), u avokadu, rajčici, batatu, peršinu, bademima, orasima, kikirikiju, lješnjacima, pistacijama, sjemenkama suncokreta i ostalim sjemenkama, brazilskom orahu, maslinama, pšeničnim i drugim klicama, pojedinom voću (mangu kiviju), raznim biljnim uljima, maslacu, soji, žumanjku iz jajeta, guščijem mesu i lososu. Zapravo raznovrsna i uravnotežena prehrana ja najbolji izvor vitamina e i samo kod njegovog deficita u organizmu se propisuje oralno uzimanje vitamina e.

E vitamin za sve dobne skupine

Svakako je najzdravija opskrba vitaminom e ona kroz zdravu i raznovrsnu prehranu, ali ako se nađete u deficitu vitamina e i treba vam ga nadomjestiti oralno potrebno je naglasiti da ga liječnici doziraju prema spolu i dobi, pogotovo otkad je otkriven njegov afrodizijački učinak, utjecaj na mušku plodnost, ali i rizik od raka prostate. E vitamin za sve dobne skupine je u većini slučajeva siguran za korištenje ako se uzima u propisanoj dozi, osim kod inhaliranja.

E vitamin nanešen na kožu je siguran, ali kao dodatak u elektronskim cigaretama može ozbiljno oštetiti pluća. Uz pridržavanje uputa liječnika i propisane doze smiju ga uzimati trudnice, majke koje doje i djeca svih uzrasta. Srčani bolesnici, dijabetičari i osobe na antikoagulansima moraju biti posebno oprezni pri uzimanju vitamina e. Jednako oprezni moraju biti ljudi koji imaju rak glave i vrata, osteoporozu, rak prostate, probleme s vidom, osobe koje se pripremaju za operaciju, kao i osobe u riziku od moždanog udara.

Tagovi:

#Gdje #ima #najviše #vitamina
Izvorni članak