Lifestyle

Hormonski test kako se radi

Hormonski test za spolne hormone je krvna pretraga

Kod liječenja neplodnosti, neredovitih menstralnih ciklusa, snažnih predmenstrualnih bolova, izostanka menstruacije kojem nije uzrok trudnoća, kod preobilnih krvarenja, kod učestalih krvarenja (više od jedne menstruacije u toku jednog ciklusa), naglog debljanja ili gubitka težine, kod pojave pojačane dlakavosti po licu i tijelu i kod mnogih drugih hormonskih poremećaja mjeri se razina hormona. HOrmonski test za spolne hormone je krvna pretraga nalik običnom vađenju krvi, ali je ponekada po preporuci liječnika potrebno pridržavati se i posebnih preporuka.

Zato za hormonski test vrijede sve one opće upute za vađenje krvi, biti ujutro u laboratoriju natašte, 24 sata prije vađenja krvi ne piti alkohol i ne raditi teške poslove, smijete uzeti lijekove koje stalno uzimate, ali navedite ih u laboratoriju (neki lijekovi mogu utjecati na rezultate nalaza). Ako imate redovit menstrualni ciklus, između 3 – dana ciklusa se vadi krv za određivanje FHS, LH i estradiola, a između 21 – 23 dana za određivanje progesterona.

Hormonski test spolnih hormona kod neredovnih menstruacija

Određivanje testosterona (muški spolni hormon u ženskom tijelu) i 17-hidroksiprogesterona se radi između 1 – 10 dana menstrualnog ciklusa. Za određivanje prolaktina bi krv trebalo izvaditi 3 – 4 sata nakon buđenja. Prije vađenja krvi bi trebali mirno sjediti u čekaonici naajmanje 15 minuta, a nakon vađenja krvi bi trebali mirovota oko pola sata. Hormonski test spolnih hormona kod neredovnih menstruacija morate dogovarati sa svojim liječnikom, jer se ne možete pouzdati u dane prema menstrualnom ciklusu.

Hormonski test muških spolnih hormona određuje količinu androgena od kojih je najpoznatiji testosteron koji se stvara u testisima, a utječe na libido i mušku potenciju, mušku plodnost, no i u ženskim jajnicima nastaju male količine testosterona. Nadbubrežna žlijezda također stvara malu količinu androgena kod oba spola, a povećana količina muških hormona kod žena izaziva poremećaje menstrualnog ciklusa, pojavu težih oblika akni i bubuljica po koži, pojačanu dlakavost i može biti uzrok ženske neplodnosti. U trudnoći se određuju hormoni trudnoće, a razina hormona govori i o općem zdravlju.

Hormonski test za određivanje hormona štitnjače

Ponekada se kaže da štitnjača upravlja našim životom i vrlo složenim procesima u tijelu. Hormonski test za određivanje hormona štitnjače se radi ženama koje imaju poremećaje menstrualnog ciklusa. Hipotireoza je smanjena funkcija štitnjače, a glavni simptomi su debljanje, pojačan umor, niski otkucaji srca, suhoća kože, zatvor, krhka i lomljiva kosa i ispadanje kose. Hipotireoza u laboratorijskom nalazu pokazuje povišene vrijednosti luteinskog hormona i prolaktina i mijenja omjer i ravnotežu androgena (muških hormona) i progesterona.

Hormonski test određuje FHS (folikostimulirajući hormon, označava rezervu jajnika), LH (luteinizirajući hormon, za određivanje policističnih jajnika). E2 (estradiol, glavni ženski hormon), PRL (prolaktin, hormon mlijeka, ponaša se kao stresni hormon), TSH (tireotropin, hormon štitnjače, određuje poremećaje štitnjače), T (testosteron, muški spolni hormon), SHBG (sex hormone binding globuline, hormon koji veže spolne hormone), progesteron je važan za određivanje ovulacije. Hormoni štitnjače su važni za određivanje nadomjesne hormonske terapije kod poremećaja rada štitnjače, ali pošto utječu i na rad spolnih žlijezda i za liječenje u tom području.

Tagovi:

#Hormonski #test #kako #radi
Izvorni članak