Lifestyle

Ibuprofen alkaloid – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ibuprofen alkaloid – primjena i djelovanje

Ibuprofen alkaloid je lijek iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova ili skraćeno NSAIL, a ovaj se lijek koristi za ublažavanje boli, smanjenje upale i snižavanje temperature. Ibuprofen alkaloid se koristi za ublažavanje različitih vrsta boli, uključujući glavobolje, zubobolje, bolove u mišićima, bolove uzrokovane artritisom, menstrualne bolove te bolove uzrokovane prehladom ili gripom. Također se koristi za smanjenje upale kod stanja kao što su artritis, bursitis, tendinitis, i slično. Djelovanje lijekova se temelji na njegovoj sposobnosti inhibiranja enzima poznatog kao ciklooksigenaza ili skraćeno COX. COX je enzim koji sudjeluje u sintezi prostaglandina, tvari koje su odgovorne za upalu, bol i groznicu. Ibuprofen blokira djelovanje COX-a, smanjujući proizvodnju prostaglandina i time ublažavajući bol, smanjujući upalu i snižavajući temperaturu. Lijek dolazi u obliku oralne suspenzije, te se uzima prema uputstvima liječnika kako biste izbjegli neželjene efekte. Kao i svi drugi lijekovi, tako i ovaj lijek može kod nekih osoba uzrokovati nuspojave, a više o tome slijedi u nastavku.

Ibuprofen alkaloid – upute i nuspojave

Ibuprofen alkaloid dolazi u obliku oralne suspenzije. Uobičajena doza i način primjene ovise o vrsti ibuprofena i preporukama liječnika ili uputama na pakiranju. Stoga je važno slijediti upute koje vam je dao liječnik ili pročitati upute na pakiranju lijeka. Suspenzije se mogu promiješati prije upotrebe i dozirati pomoću priložene mjerne šprice ili žlice. Doziranje ovisi o dobi, tjelesnoj težini, vrsti boli ili upale te drugim faktorima. Važno je pridržavati se preporučene doze i ne prekoračivati maksimalnu dnevnu dozu koja je obično navedena na pakiranju ili preporučena od strane liječnika. Ibuprofen alkaloid može uzrokovati određene nuspojave te mogu varirati od osobe do osobe, a neki od uobičajenih nuspojava su mučnina, povraćanje, žgaravica, bolovi u trbuhu, proljev, zatvor, povećani rizik od oštećenja bubrega, pogotovo kod dugotrajne i visoke doze, povećan rizik od srčanih problema poput srčanog udara ili moždanog udara, osip, svrbež, oticanje lica, jezika ili grla, poteškoće s disanje, rijetko, ibuprofen može uzrokovati oštećenje jetre. Važno je obratiti se liječniku ako primijetite bilo kakve neželjene nuspojave ili ako imate bilo kakve sumnje ili zabrinutosti tijekom uzimanja ovog lijeka. Također je važno pridržavati se preporučenih doza i ne prekoračivati propisane doze bez savjetovanja s liječnikom.

Ibuprofen alkaloid – cijena i iskustva

Ibuprofen alkaloid se mora čuvati podalje od dohvata i pogleda male djece. Ovaj se lijek ne smije više dalje koristiti nakon što mu istekne rok trajanja koji Vam je naznačen na kutiji i na samoj bočici. Nakon što ste po prvi puta otvorili suspenziju, morate ga potrošiti unutar 3 mjeseca. Lijek ne smijete baciti u otpadne vode kao niti u kućni otpad, već ga bacite prema uputama svojeg ljekarnika kako biste sačuvali okoliš. Ibuprofen alkaloid sadrži u sebi ibuprofen, te 1 mililitar oralne suspenzije sadrži u sebi 20 miligrama ibuprofena. Drugi sastojci koji se nalaze u ovom lijeku su tekući nekristalizirajući sorbitol, glicerol, ksantanska guma, mikrokristalična celuloza, karmelozanatrij, dinatrijev edetat, polisorbat 80, saharin natrij, natrijev citrat dihidrat, citratna kiselina hidrat, natrijev benzoat, emulzija simetikona, pročišćena voda i natrijev klorid, te ujedno sadrži aromu marelice. Suspenzija je bijele do smećkaste boje s mirisom marelice. Dolazi u bočici od 125 mililitra te je napunjena s 100 mililitra oralne suspenzije.

Tagovi:

#Ibuprofen #alkaloid #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši