Lifestyle

Implantacija – razvoj posteljice i krvarenje – uzrok, simptomi, liječenje

Implantacija i uzroci krvarenja

Implantacija je smještaj oplođenog jajašca u maternici kada se ono pričvršćuje za stijenku maternice. Otprilike jedan do dva tjedna nakon oplodnje skup stanica koju nazivamo zigota smješta se uz stijenku maternice te se u tom periodu može ali i ne mora dogoditi blago krvarenje. To krvarenje je točkastog oblika i dešava se u vrijeme kada se očekuje mjesečnica.

Razlika između krvarenja koje je izuzetno blago i mjesečnice u količini krvi jer kod implantacija krv neće pokriti ni uložak, te je smeđe, a može biti i svjetloružičaste boje. Ipak ako primjetite da krvarenje nije normalno a planirali ste trudnoću obratite se svom liječniku specijalisti ginekologu kako bi se provjerilo stanje i potvrdila trudnoća.

Testiranje na trudnoću možete napraviti i pet dana prije očekivane mjesečnice jer postoje testovi za trudnoću koji su vrlo osjetljivi na HCG, pa čak i kad potvrdite trudnoću nemojte se iznenaditi ovim blagim krvarenjem koje se kod nekih žena niti ne mora dogoditi.

Implantacija i razvoj posteljice, simptomi krvarenja

Tokom rane trudnoće hormon HCG vrlo brzo raste pa i par dana razlike u testiranju može dati drugačiji rezultat testa. Oplođeno jajašce, zigota će se oko desetog dana usaditi u maternicu i istovremeno će se stanice umnožavati. Vanjski omotač zigote će pružati izdanke, resice u stijenku maternice te će pomoću njih upijati hranjive tvari i izmjenjivati otpadne tvari.

U samom početku će se embrij sastojati od dva sloja, epiblasta iz kojeg će se razviti plod, te hipoblast kao žumanjčana vrećica iz koje će se embrij hraniti. Oko embrija će se razviti posteljica. Svrha je posteljice da štiti embrij od vanjskih utjecaja i infekcija, izmjenjuju se tvari zmeđu majke i embrija, hranjive i otpadne tvari. Posteljica proizvodi hormone koji imaju funkciju čuvanja trudnoće i razvoj embrija u fetus, te osigurava barijeru tokom implantacija i imunološkog odgovora majke na smještaj embrija u stijenku maternice. Krvarenje koje implantacija može izazvati sasvim je prirodna pojava koja se može, ali i ne mora dogoditi, no ako ćete se osjećati sigurnije posjetite liječnika koji će vas pregledati.

GoSlim - smršaj zdravo

Implantacija i liječenje krvarenja

Liječenje kod krvarenja kod implantacija u velikoj većini slučajeva nije potrebno jer je blago krvarenje prirodna pojava koja će se javiti kod manjeg dijela trudnica u ranoj trunoći. No, ukoliko nakon što se potvrdi trudnoća nastane krvarenje koje je pojačano obavezno se treba obratiti liječniku ginekologu kako bi se obavio pregled i ustanovio razlog krvarenju.

Krvarenja u ranoj trudnoći kod implantacija ili tokom trudnoće su moguća i ukoliko nisu obilna ne predstavljaju prijetnju za održavanje trudnoće, međutim kod obilnijih krvarenja ili krvarenja koja ne prestaju ili su učestala svakako je potrebno liječenje koje će odrediti ginekolog. Kod jakih krvarenja postoji mogućnost prijetećeg pobačaja ili je pobačaj već u tijeku pa je potrebna kiretaža maternice, odstranjivanje posteljice i ostatka ploda. U takvim slučajevima je važno spasiti zdravlje žene kako bi mogla ponovo zanijeti iako je svakoj ženi pobačaj veliki emocionalni stres i bolan događaj. Uzroci i razlozi pobačaja nisu uvijek poznati, a mogu biti od vanjskih utjecaja poput stresa, do genetskih predispozicija. Sljedeća trudnoća može proteći bez ikakvih problema čak i nakon nekoliko pobačaja pa žene koje žele trudnoću ne trebaju gubiti nadu.

Tagovi:

#Implantacija #razvoj #posteljice #krvarenje #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak